Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Šárí

Tak vrchol mé první sezóny je tady, mám nové narozené královny :!:
Krouží okolo čmelínu i po třech najednou a některé už i odlétají do dáli, nejspíš někam se pářit. Mám vážně radost, docela by mně naštvalo, kdybych právě v první sezóně měla třeba jen trubce bez královen.

Trubce od zemních čmeláků jsem ale ještě buď neviděla, nebo jsem je jen nepoznala. Ale viděla jsem na ostružinových květech dva krásné trubce lučních čmeláků a na kraji lesa i jednoho zahradního-byl chudák docela ztuhlý po dešti a zimou, tohle počasí je na červenec dost humus.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, chci sem vložit jako přílohu video (.mp4), ale hlásí to nepovolený formát. Poradí někdo?
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Tak jedno hnízdo lučních je po smrti. Poslední 3 dny jsem neviděl skoro žádný pohyb, tak jsem se dneska podíval dovnitř a našel jsem tam plno pavučin a housenky zavíječe, katastrofa. Nejsem si jistý, jestli se stačili vylíhnout i samečci. Klapky od pylových rousek čistím několikrát denně, stejně se tam nějak musel dostat.
Naposledy upravil(a) Vojta dne pon 21. črc 2025 22:55:25, celkem upraveno 1 x.
Šárí

Tak to je škoda, Vojto. Ale asi se s tím nedá moc dělat, klapka se může čistit horem dolem a stejně je za dvě hodiny zase zalepená.

Moje hnízdo je sice na pohled zdravé, ale očividně slábne-a plesniví, bude to chtít pořádný kartáč po sezóně. Včera se při kontrole na zavlhlé vystýlce povalovalo asi pět královen, co se rychle dekovaly před světlem dolů, a místo bývalé černé záplavy hrozících dělnic jen asi patnáct vlažných obranářek. Provoz na klapce také minimální. Příští rok nebudu brát příkrm po narození nových matek na lehkou váhu, vážně asi čmelín dost vyžraly.
Jedna matka ležela v týdnu mrtvá před úlem. Vypadala na jednu z těch mladých, byla nepoškozená a neolysalá a docela vykrmená. Ale starou matku možná už v úlu taky nemám, nové dělnice se mi už určitě nerodí.
A samce jsem uvnitř čmelínu nezahlídla. Jeden se poflakuje na bodlácích pár metrů od hnízda, ten ale nemusí být můj, spíš je to nápadník odjinud.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Tak i druhé hnízdo lučních skončilo zlikvidované zavíječem. Doufám, že aspoň hájoví a skalní dožijou v pořádku.
Luboš

Ahoj Vojto,u lučních je vývoj hodně rychlý a krátký.Sám u obou lučních pozoruji značně omezený provoz.Přes téměř měsíc dlouhé období matek,dle mého zdárně vyletělo z každého úlku jistě několik desítek kusů,jsem ke konci pozoroval i trubce, se hnízdo chýlí k zániku.Neboj se,jistě si něco poslal do světa.Také hnízda končí,přestože jsem si téměř jistý,že zavíječe nemám.Používám Lepinox a nevím jak zavíječ vypadá.Mrzí mne,že jsem na jaře přišel o rolní,tam je živo do podzimu.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj Luboši, já taky přišel na jaře o rolní. Včera jsem sekal trávu na zahradě a letěl kolem mě skalní. Jak už jsem zvyklý každého čmeláka co proleti kolem sledovat, díval jsem se za ním a viděl jsem, že zalezl do země. Tak jsem tam chvíli postál a viděl vyletět dva další. Do teď jsem si nevšiml, že tam v zemi mají hnízdo, a to jsem na zahradě skoro pořád.
Luboš

Vojto,to je dobře že tam máš skalní.Mám chalupu mezi lesy a na jaře v období hledaček vídám skalní celkem vzácně.Lučními,zemními,rolními mohu dláždit,občas rokytová,ale skalní vidím tak jednu, dvě za jaro,pravděpodobně jim svědčí spíše otevřenější krajina.Jinak jsem na jaře obětoval tak půl aru záhonu místo brambor,dal tam brutnák jako medonosnou květinu a na zimu zaorám jako zelené hnojení.Čmeláků tam mnoho není,ale okupují to stovky včel.Široko daleko nikdo včely nedělá,kdoví jakou létají dálku.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Luboši, včely obvykle létají do 2 km od úlu, ale mohou odletět až 6 km. U mě jsou skalní vidět celkem často, i když si myslím, že za 5 let jich trochu ubylo.

Hnízdo mých lučních zdecimované zavíječem
Přílohy
20250725_175316.jpg
(269.71 KiB) Zatím ještě nestaženo
Luboš

Prevíti,já je viděl pouze při čištění ptačích budek na jaře.Byly tam takové jakoby plsťové vrstvy zámotků, nešla ani otevřít střecha a šlo to i těžko odstranit.Nevím jestli to byl zavíječ čmeláčí nebo příbuzný druh ale asi z dvaceti budek byl ve třech.
Odpovědět