Chov čmeláků v roce 2026
Vida, asi jsou ti samci normální. Uvidíme. Žádného dalšího jsem tam zatím neviděla.
Ten menší skalní čmelín je úplně jiný než tenhle větší. Kdyby nebylo 100% jasné, že jsou to taky skalní, hádala bych na úplně jiný druh. Klapka čistá jako v březnu a nikdo na ni nekadí, vystýlka nepřežvýkaná. Agresivita při odkrytí hnízda minimální, ačkoliv úplně slabé už to hnízdo není.
Dnes ale ve vystýlce ležela ukousnutá čmeláčí hlava, takže se tam uvnitř už asi taky děje leccos.
Ten menší skalní čmelín je úplně jiný než tenhle větší. Kdyby nebylo 100% jasné, že jsou to taky skalní, hádala bych na úplně jiný druh. Klapka čistá jako v březnu a nikdo na ni nekadí, vystýlka nepřežvýkaná. Agresivita při odkrytí hnízda minimální, ačkoliv úplně slabé už to hnízdo není.
Dnes ale ve vystýlce ležela ukousnutá čmeláčí hlava, takže se tam uvnitř už asi taky děje leccos.
Abych se do narození nových královen nenudila, skalní dřeváci ve větším čmelínu zacpali celou výletovou chodbu
Vytahala jsem pinzetou spoustu cucků ulepené vystýlky a celé chumly přidušených čmeláků, a stejně to vypadalo ucpaně. Nakonec jsem pinzetou zabrala tak, že chodba se vysmekla z klapky a bylo vymalováno, musela jsem ji vyndat. Byla u vstupu docela slušně zavoskovaná.
Velká radost to je, pokud máte jako já ten čmelín s dvojitým pláštěm. Čmeláci teď můžou dělat bordel i v tom meziprostoru a čmelín je teď dost málo chráněný. Doufám, že už mají nasazeno na královny, protože první melittobie, co poletí kolem, je sežere i s botama.
Velká radost to je, pokud máte jako já ten čmelín s dvojitým pláštěm. Čmeláci teď můžou dělat bordel i v tom meziprostoru a čmelín je teď dost málo chráněný. Doufám, že už mají nasazeno na královny, protože první melittobie, co poletí kolem, je sežere i s botama.
Tak já jsem zatím u skalních bez matek. Dokonce jsem co se matek týče v mínusu, protože se mi v nezodpovědně nevylitém dešťoměru utopila krásná velká zemní matka. I když nebyla moje, zamrzí to.
V sobotu jedeme na dovolenou a u silných skalních budu muset zvednout klapku, protože pořád je ulepená a bez každodenního čištění by se rychle přestala otevírat. Už se takhle uvěznili dvakrát, i když denně čistím ráno i večer. Tak doufám, že by matky mohly být před odjezdem.
V sobotu jedeme na dovolenou a u silných skalních budu muset zvednout klapku, protože pořád je ulepená a bez každodenního čištění by se rychle přestala otevírat. Už se takhle uvěznili dvakrát, i když denně čistím ráno i večer. Tak doufám, že by matky mohly být před odjezdem.
-
jaramikulazadnitreba
prosím o radu chovám cmelaky už dlouho každý rok touhle dobou mám v cmelinu housenky a tím je hotovo. jsem toho otrávený stalo mi to spoustu práce času peněz a rozhodl jsem se skončit vše mám v pořádku klapku síťku proti vniknutí atd
můžete mi říct jak je to možné?
vnoučata jsou smutná a cmelinu mám 5.
Děkuji všem přeji hodně úspěchů a všem Vám fandím. Jarda
vnoučata jsou smutná a cmelinu mám 5.
Děkuji všem přeji hodně úspěchů a všem Vám fandím. Jarda
Jardo, máte tam zavíječe. Kupte příští jaro Lepinox, počkejte na narození prvních dělnic, naberte do dlouhého brčka centimetr Lepinoxu, zastrčte co nejhlouběji do vchodové trubky a pořádně foukněte. Víko čmelínu přitom mějte otevřené. Mně se to letos zatím osvědčilo.
Já mám taky dotaz, pokud to tu ještě někdo čte.
Ve skalním čmelínu mám novou matku, problém je v tom, že skutečně jen tu jednu. Ani podrobná prohlídka neodhalila žádné další, žádné nevylézají ven, skutečně jen ta jedna jediná. Navíc mám dojem, že ven vůbec nelítá a jen tam sedí jako pecka. Trvá to už minimálně tři dny.
Znamená to, že se můžu letos už s dalšími novými matkami rozloučit? Nebo mám ještě šanci a můžou se narodit později?
Já mám taky dotaz, pokud to tu ještě někdo čte.
Ve skalním čmelínu mám novou matku, problém je v tom, že skutečně jen tu jednu. Ani podrobná prohlídka neodhalila žádné další, žádné nevylézají ven, skutečně jen ta jedna jediná. Navíc mám dojem, že ven vůbec nelítá a jen tam sedí jako pecka. Trvá to už minimálně tři dny.
Znamená to, že se můžu letos už s dalšími novými matkami rozloučit? Nebo mám ještě šanci a můžou se narodit později?
Šárí, matky skalních se líhnou až do konce srpna, je tedy ještě čas. U mě už skalní skončili. Našel jsem matku zakladatelku mrtvou. A neviděl jsem žádnou novou matku vyletět (možná byly, ale já je promeškal), jen několik samečků.
Čistíte pravidelně klapku? Stačí malá nečistota, klapka nedolehne a cesta pro škůdce je volná.jaramikulazadnitreba píše: pát 24. črc 2026 10:44:22 vše mám v pořádku klapku síťku proti vniknutí atd
Já Lepinox foukám do vchodové chodbičky při pvních dělnicích a pak asi po čtrnácti dnech ještě dvakrát. A zavíječe jsem nikdy neměl. Čmelíny mám na zahradě a tam se dostanu tak jednou za týden, takže některé klapky věčně nedovřené.