Chov čmeláků v roce 2026

Prostor pro vše kolem čmeláků, jejich chovu a pozorování.
Odpovědět
Šárí

Vojto, tak nevím s dalšími matkami. Po dovolené tam pořád vysedává ve větším hnízdě jen ta jedna jediná. Ale do hnízda nevidím, šance tu ještě je, i když hnízdo očividně slábne. Nevím, jak to uchladí teď v těch vedrech.

Druhé hnízdo je úplně v háji. Ta matka byla prakticky neplodná a teď je tam tak patnáct živých čmeláků max. Spousta mrtvých čmeláků, stará a už hodně opelichaná matka a malinké hnízdo se všemi plástvemi úplně prázdnými, bez kokonů, bez nektaru.

Je to letos u mně s koncem sezóny bída. :cry:
Vojta

Šárí, jestli je v úlu hodně mrtvých čmeláků, možná nemají co jíst , zkus jim dát příkrm
Šárí

Vojto, s tím slabým hnízdem je konec. To už je spíš hřbitov než hnízdo, tam je prostě něco špatně. Příkrm měli až do července a stejně to nikam nevedlo.

Moje nová solitérní matka v druhém hnízdě si pořídila roztoče na hřbet a asi po 14 dnech z čmelínu zmizela. Takže asi byla normální, spářila se a odletěla se někam zahrabat. To jsem ani nečekala, myslela jsem, že jak byla jen jediná, bude divná a nerozmnožitelná.
A po dvou dnech od jejího odletu se teď v hnízdě objevily dokonce další tři mladé matky. Takže skalní čmeláci můžou fakt mít matky po etapách. Sice jsem při dávání příkrmu dostala dneska žihadlo do nosu od jedné agresivní soudružky, ale stejně mám radost. Za pár dní ještě rozmrazím pyl, zatím dostali jen cukřík. Asi se jim šikne, letos v tom suchu budou mít co dělat uživit i jen ty čtyři nové matky.

Jen aby si našly nějaké kvalitní ženichy. V červenci tu bylo dost pěkných trubců všemožných druhů, teď už vídám jen asi dva opelichané skalní samečky a to ještě dost daleko od nás. Je takové sucho, že se asi při shánění jídla pěkně nadřou.
Odpovědět