Zrovna jsem se dodívala na pořad s panem Čížkem a má tam i jedno hnízdo se čmelákem pruhovaným,mluví i o přikrmování čmeláků.
Tady je odkaz na krátké video,kdo by se chtěl podívat. http://loskutak.nova.cz/clanek/chovatel ... elaku.html Ale musíte vydržet před tím reklamu.
A jak je vidět odchoval i jiné vzácné druhy. http://www.cmelaci.cz/spolupracujeme-/
Čmelák pruhovaný
Čo sa týka vzácnych druhov, v Beskydách mám zdokumentovaného čmeláka humenného a pri Valašškom Meziříčí som videl čm. písečného Vypadal trochu ako čm. lesní ale bol krásne biely, nemal som šancu ho chytiť pretože po chvíľke hľadania odletel preč.Honza79 píše:Mým velkým přáním je, aby se někdy alespoň částečně podařilo vrátit do naší přírody čmeláka obrovského, B. fragrans.
V budúcnosti sa chcem zamerať hlavne na ohrozenejší druh, ak by sa niekomu podarilo ubytovať takúto královnu a úspešne by vychovali mladé královny, je nutné dať na ďalšiu sezónu aspoň 2-3 prázdne úly do týchto miest a dúfať, je slušná šanca že sa aspoň jedna královna vráti. Takto to chcem robiť ja, problém ale bude niekde odchytiť vzácny druh. Dúfam že sa všetci pridáte, i čmelák pruhovaný by bol super škoda Honzo že zmizol, to by bol veľký úspech.
Wau, niekto vôbec niekedy videl v ČR čmeláka obrovského?
Na nějakých stránkách jsem četla,že čmeláka obrovského fragrans se dá spatřit spíše v Maďarsku a příležitostně zalétá na jižní Moravu.Otázka jestli to platí i pro dnešní dobu,když je na červené listině ohrožených druhů.Takže každopádně asi potřebuje teplejší oblasti.
Janeku,já myslela,že bydlíš na Slovensku.
Dnes mě úplně zarazilo,že na bílé hluchavce bylo jen pár včel,žádný čmelák.A vůbec někde vidět nějakého čmeláka začíná být skoro zázrak,tedy u nás.
Už aby kvetla svazenka,snad přiláká nějaké čmeláky.
Janeku,já myslela,že bydlíš na Slovensku.
Dnes mě úplně zarazilo,že na bílé hluchavce bylo jen pár včel,žádný čmelák.A vůbec někde vidět nějakého čmeláka začíná být skoro zázrak,tedy u nás.
Už aby kvetla svazenka,snad přiláká nějaké čmeláky.