Niky mám ho v kelímku, beru si dostatek rukavic na jedno použití a pak jeden vyřazený kuchyňský nůž. nejlépe je dělat to na nějakém kartonu, chytit si pevně jeden konec a pak roztírat od středu ke krajům, ale táhne se to. Nedá se to udělat bez patlání a i pro mne je práce s chemostopem očistec. Proto už ho nedávám nikam na pevné části úlu. Jen to co jde pak odstřihnout a zahodit. Přiklopit definitivně kelímek je pak nadlidský úkol - nůž v něm nechám, mírně přiklopím, zabalím igelitem a dám někam, kde se k tomu nedostanou děti bo to by mne piclo je z toho čistit. Nůž mám na další rundu už v tom...
----
Na základě letošních zkušeností jsem si už udělal prototyp nové chodby na příští rok. Řekl bych už vychytané chyby (dobře že jsem letos rozjel jen tři úlky) , ale případná kritika vítána.
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 8200659265
No a musím se pochlubit konečně u skalních po fešácích vyletují i matičky. Kolik jich je nevím, když jsem chtěl šmírovat kamerou tak začalo pršet a pak už nebyl čas...
Chov čmeláků v roce 2018
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Kaosi,k jeteli bílému,soused má trávník posetý kvetoucím jetelem,občas tam nějakého čmeláka zahlédnu,ale na mé zahradě je čmelák na čmeláku v těchto dnech.
Karle děkuji,já myslela,že máš nějaký způsob na roztírání bez nervů,ale jak vidím tak to máš stejně .No co se dá dělat.
Blahopřejí ke skalním ,jen ať se všude rozšiřují
Karle děkuji,já myslela,že máš nějaký způsob na roztírání bez nervů,ale jak vidím tak to máš stejně .No co se dá dělat.
Blahopřejí ke skalním ,jen ať se všude rozšiřují
Naposledy upravil(a) Niky1 dne pát 14. úno 2020 8:11:30, celkem upraveno 1 x.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, já používám k nanášení Chemstopu starou vařečku. Připravím si stočenou ruličku z pet lahve a na opačný konec vařečky naberu lep. Chce to trefit správnou konzistenci podle teploty. Aby lep nebyl moc tuhý a zase aby netekl. Je to podobné jako s medem. Krouživými pohyby vařečkou pak krásně vymažu vnitřek ruličky. Jak píše Karel, je to takové patlání a člověk musi být trpělivý.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Slíbil jsem (sám sobě) vymyslet něco na Brachycoma Devia co tak ráda slídí na klapce. Běhá a schovává se různě po stranách a čeká na svou šanci. Jistě znáte. Tak tady je prototyp nové klapky na rok 2019.... popisky jsou u obrázků.
https://www.facebook.com/pg/Vesnick%C3% ... 3349830083
https://www.facebook.com/pg/Vesnick%C3% ... 3349830083
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
- Hugo.008
- Stálý člen
Karle, díky za popis vnějších trubek. Mám je připravené na výrobu větracích pastí, ale možná ještě trochu poladím svoje úmysly a využiji tvoje zkušenosti. Na první čtení jsem sice úplně všechno nepobral, ale myšlenku mám .
Mám dotaz jestli je šance, že by nová matka ještě vyhledala nový prostor a zahnízdila? U některý "mých" čmeláků jsem pozoroval hledání a zalézání do skulin. Tak nevím jestli chtěli už zazimovat nebo zahnízdit
Mám dotaz jestli je šance, že by nová matka ještě vyhledala nový prostor a zahnízdila? U některý "mých" čmeláků jsem pozoroval hledání a zalézání do skulin. Tak nevím jestli chtěli už zazimovat nebo zahnízdit
Honzo díky,můžu zkusit. Ale s medem se pracuje lépe a stačí jen umýt pod vodou .
Karle vypadá to zajímavě ,jen mám dvě připomínky:1.mělo by se počítat i s umístěním opačným(já musím dávat kolíček z levé strany jelikož čmeláci přilétají z pravé strany,2.měla by být možnost přidat na starší typy klapek k dokoupení(aby se nemusely kupovat nové klapky).
Karle vypadá to zajímavě ,jen mám dvě připomínky:1.mělo by se počítat i s umístěním opačným(já musím dávat kolíček z levé strany jelikož čmeláci přilétají z pravé strany,2.měla by být možnost přidat na starší typy klapek k dokoupení(aby se nemusely kupovat nové klapky).
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky strana je jedno která - bočnice jsou stejné, tak je to jen o tom zda vyvrtáš dírky na pravé nebo na levé straně. Vyvrtávám to na nasazenou bočnici, aby mi to přesně sedělo, až pak odmontuji bočnici a vkládám síťku... Sám budu mít jednou tak a pak opačně - mám vchody z boku u stěny a tak je jedna strana vždy připláclá ke stěně skladu a tam bude past. Já mám ještě jednu klapku tuším starou tak 3 možná 4 roky a i tam je bočnice stejného provedení, chycená jen šroubky - takže na modelovém roku nezáleží. Jen bude odlišný odstup střechy, to se ale stejně musí doměřit na konkrétní klapku.
Úpravu klapky o past si stejně bude muset udělat sám, kdo bude chtít....
Hugo klidně se ptej, pokud nebude něco jasného, upravím to i v textu...
Úpravu klapky o past si stejně bude muset udělat sám, kdo bude chtít....
Hugo klidně se ptej, pokud nebude něco jasného, upravím to i v textu...
Naposledy upravil(a) Karel dne sob 07. črc 2018 14:49:09, celkem upraveno 1 x.
Primum non nocere
Ano, zahradní čmeláci by měli umět odchovat druhou generaci za rok, zkus je zavést do nového úlku.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)