Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepane jaké druhy se ti letos povedlo odchovat?

Moji zemní pyl odebírají velice dobře, dělnice se na něj vrhají už chvilku po vložení, vůbec jim nevadí, že mají otevřené hnízdo a někdo na ně kouká :-). Víčko nacházím při další kontrole vždy prázdné. Jednou jsem ho zkoušel dát o dva centimetry vedle hnízda a tam ho už ignorovali, po 4 dnech, kdy jsem ho našel plné stále nebyla po plísni ani stopa (pyl jsem ale vyhodil).
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane, Ty jsi správný český kutil, nádhera. Jenom bych chtěla vědět, ty tam nemáš větrání, myslím u polystyrénových úlů ? Ten Litran vypraný v Savu nebyl cítit?
kaos
TOP člen
TOP člen

Včera jsem při procházce údolím Rokytky narazil na krásného čmeláka humenního (ruderatus). Později jsem nejspíše narazil na druhého (tentokrát obří dělnici s rousky), jen 1 km od mého domova. Zdá se, že v místních lesích nebude úplně vzácný a obecně se bude v oblasti vyskytovat, jelikož pokud si správně pamatuji Honza také nějakého odchoval a není ode mne zas tak daleko.

Video: https://youtu.be/xJxMB7fkf0s
humenni1.jpg
(204.19 KiB) Zatím ještě nestaženo
humenni2.jpg
(224.63 KiB) Zatím ještě nestaženo
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi super :D .
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi, paráda. :D V našem kraji se občas nějaký ten vzácnější druh objeví. Ten humenní /ruderatus/ není moc hojný a mezi těmi zahradními /hortorum/ se snadno přehlédne. A co teprve, když se do toho začnou míchat jejich tmavé formy... Před několika lety jsem měl podezření, že mám humenního usazeného, ale nakonec to byl zahradní. Chce to hledat a mít i štěstí.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Pepane, super fotoseriál. Díky za inspiraci. U starších příspěvků, kde máš komentované obrázky se mi ty obrázky nezobrazují, je to jen můj problém? Pár postřehů jsem napsal do tématu "Technické parametry čmelínů"
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute.Funguju mi ešte 3 cmeliny (2-11-6) a nosia stále peľ.Hlavne 2 a 11 bola celkom aktívna včera.Dnes prsi.Po záhrade mi lietaju rolne,zemne a po čase tu vidím lietať kráľovne skalných.Zvlastne že skalné už vôbec nebolo vidieť.Zemne robotnice vídať s bielymi pruhmi miesto hnedozltej a su fost veľké.Rolnych je najviac a videl som roľnu kráľovnú nosiť peľ.Zase som nakúpil veľa kvetín plus bielu budleju.Mam 2 fialové a celkom ich obľubujú (skalny,zemný).Majte sa.
kaos
TOP člen
TOP člen

Ahoj Rapo, tobě čmeláci létají na budleju? Já o ní uvažoval, ale nikde jsem nenašel nic o tom, že by ji navštěvovali, takže pokud ji mají rádi jdu okamžitě také dokoupit :-)

Moji zemní také ještě fungují, matka zakladatelka je již po smrti, aktuální prohlídka hnízda odhalila ještě mnoho kokonů, larvy a vajíčka. Nevím jestli je to ještě po matce, nebo už kladou dělnice. Aktivita hnízda je dost malá, pyl nosí ale k výživě toho už moc nemají. V pondělí jsem kolem šesté večer napočítal ještě 32 průletů, teď už to jde hodně dolů.

Hugo co tvoje zahradní, funguje ještě?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,jako by jsi psal o čmelácích na mé zahradě :lol: .Poslední 3 dny jsem také viděla matky skalní i jednu zemní,a polní matku také s pylem,nějaké samečky skalní,dělnice i samečky zemních(ty odhaduji jen kvůli větší velikosti ;) )samečky polních-ti se většinou dají odlišit podle barvy a tykadel.Dělnice rokytových jsem už neviděla,ale možná jsem si jen nevšimla,nevím ;) .
Mě funguje ještě 5 hnízd=tedy ještě také nosí pyl a polním ještě stále létají i matky. :)

Kaosi,s tou budlejou to možná bude podle celkové nabídky,kterou čmeláci mají.Mě se na budleje objeví jen náhodně a to jsem si přikoupila i bílou :( .Tím tě nechci odradit od koupě,jen podotýkám.Já mám hodně čmeláků třeba na nepetě,malinách,na hluchavce bílé,na znovu rozkvetlém kostivalu,nebo na netýkavce žlaznaté je jich dost.Škoda,že je to invazivní rostlina.Já ji mám jen proto,že bydlím na předměstí a tudíž tak nehrozí její uniknutí do volné přírody kam rozhodně nepatří!
Odrůdu té svoji kokardy asi neznáš,možná Burgundy?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Kaosi ja som z budlejami spokojný a vo väčšej miere ju navštevujú kráľovny.Inak levandula,divý mak a divozel boli najnavštevovanejšie.
Niky to máš super 5 cmelinov ešte fungujúcich.Ja len nechápem že momentálne mam na zahrade väčšinou rolne a počas sezóny ani jeden kus.Co som túto sezónu odchytil tak to bolo asi 500m odomna.
Odpovědět