Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Občas se mi stalo, že jsem ubytoval jeden druh čmeláka a třeba po týdnu jsem zjistil, že tam bydlí jiný druh. Hlavě se jedná o lučního a rolního, tyto druhy si občas najdou čmelín bez naší pomoci. U zemního jsem to pozoroval snad jen jednou. Teď je otázkou, která královna zvítězí. Ale neřekl bych, že jednoznačně platí pravidlo, že ta větší vyhraje.
josef569
Nový člen
Nový člen

Niky: ubytovával jsem pouze toho lučního. Včera v noci mi to nedalo a zkusil jsem opatrně zatřást hnízdem. Nic se neozvalo. O to překvapivější bylo, že dnes odpoledne do čmelína zase přiletěl zemní a zůstal tam minimálně hodinu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Josefe, tak dopoledne o tom píšu a odpoledne se mi stalo to samé co Tobě, ale opačně. Včera jsem usazoval zemního, vypadal velmi nadějně, dokonce si znovu sedl na česno a nakukoval dovnitř. No a dnes kolem 15. hodiny vidím lučního, jak zalétne do čmelína, později viděn ještě 2x...Zřejmě samousazení, žádného lučního jsem tam neusazoval. Ale dokázal si vybrat rošťák jeden - čmelín 2015 - speciálek pro zemní či skalní ;)

Jinak dále hlásím dílčí úspěchy. Zemní jsem dnes moc neviděl, tak jsem se soustředil na rokytové - moje oblíbence, jednoho jsem přistihl na balkoně, jak zkoumá dřevěné obložení. Podařilo se mi ho lapit a provedl parádní pamatovací let a za půl hodiny se vrátil a vklouzl dovnitř, tak snad vydrží....

Dále jsem dnes chytil vzácnějšího čmeláka pruhovaného, ale bez úspěchu. Když vylezl po půlhodině na česno, seděl tam 5 minut a pak bez zájmu odlétl.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,tak to je zajímavé,jsem zvědavá jestli zůstane. :)

Honzo,u lučních to tak bývá :lol: ,jsou dobří průzkumníci a umí si vybrat ten nejlepší čmelín,také se mi to už někdy stalo.
S tím rokytovým jsi měl štěstí :) Já jsem taky chytla jednoho hledajícího,ale vylezl po několika málo minutách a málem spadl dolů.Podařilo se mu to přeci jenom hned stočit vzhůru,krouživě se otočil ke čmelínu a odletěl. :(
Škoda,že nezůstal ten pruhovaný,moc by mě zajímal jeho vývoj.

Kolem poledne jsem slyšela u čmelínů nějaký šramot.Otevřela jsem čmelín ze kterého zvuk vycházel,zatřásla jsem stelivem a ozval se silný bzukot,až jsem se lekla jestli tam není sršeň.Nakonec jsem zjistila,že se vrátil loňský zahradní a jelikož nebyl dost ucpaný dolní větrací otvor,tak se asi přes síťku dobýval ven.Otvor jsem lépe ucpala a po několika minutách vylezl,provedl zapamatovací let a odletěl.Vrátit se jsem ho neviděla,tak nevím jestli se přišel jenom podívat nebo jestli se ubytuje. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, máš pravdu. Luční jsou pěkní zvědavci. Dnes jsem čelil doslova invazi lučních. Slídili kolem domu jako vosy. Ale zatím jsem je nechal. Jednoho už mám. Až rozkvete rododenron, bude to mít jen 3 metry vzdušnou čarou na pastvu, to si dá... :lol:

Včerejšího rokytového jsem viděl ráno vylétat, ale od té doby zdá se nic, takže je to nejisté :(

Jinak dnes jsem chytl zemního a vůbec prvního letošního skalního. Oba projevili lehký zájem, ale mě osobně to tedy moc nepřesvědčilo. Třeba se dočkám překvapení.

Odjíždím za prací, ale příští týden jsem si vzal volno. Bude to asi rozhodující období letošní sezony...
Niky1
TOP člen
TOP člen

A já si dělala se zahradním plané naděje. :( Sice se vrátil po zimě,ale neuhnízdil se.Přesto tyto dva čmelíny kde zahradní byli nechám až na poslední chvíli,kdyby se přeci jenom nějaká matka rozhodla čmelín použít.Minulý rok jsem je chytla myslím až začátkem května.
Teď by se zase mělo ochladit a navíc pršet,takže zájem o usidlování asi bude nejspíš až příští týden.

Honzo,toho skalního si letos moc přeji,to je zase můj favorit a navíc se většinou vracejí. :D
josef569
Nový člen
Nový člen

Souboj o čmelín mezi lučním a zemním vyhrál ten větší - zemní. Dnes u nás bylo studeno a větrno, čmeláci prakticky nelétali. Do současné doby mám usazeny 3 zemní a začínám spouštět klapku. Mám ještě připravené 3 čmelíny, do kterých bych chtěl usadil jiné, drobnější druh /rolní, rokytový/. V loňském roce jsem zahlédl pouze jednoho rokytového. Mate typ na prostředí, kde se vyskytují ve větší míře? Kam na ně chodíte vy?
julio
Nový člen
Nový člen

Ja mám pravdepodobne obsadené dva čmelíny z piatich. O aké druhy ide neviem, súdim len podľa papierových prúžkov vložených do otvoru a ráno boli vysunuté. Nemal som čas na dlhšie sledovanie čmelínov. Dnes som skúšal narýchlo rokytového, ktorý sa objavil, nádherný kus, ale bez úspechu. Toho by som tiež chcel. Dva čmelíny šetrím pre skalných, ale ak sa zadarí aj iný druh, privítam. Ináč osadil som do svahu kde čmeliaci pravidelne hľadajú krátke čierne rúrky 7-8 cm dlhé, 25 mm priemer. Na čmeliaky to pôsobí ako magnet. Zalezú dnu, stačí priložiť injekčnú striekačku a oni vyliezajú rovno do nej, do pár sekúnd je čmeliak v čmelíne. Vyčítané tu na fóre. Vďaka za tip.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,děkuji za připomenutí,právě o těch černých trubkách jsem to znovu nemohla najít. :) Jsem zvědavá kteří se ti ubytovali.

Josefe,čmelák rokytový se podle wikipedie vyskytuje v lesnatých spíše chladnějších polohách, ale i v parcích téměř po celé Evropě.Takže nejspíš budeš muset hledat v oblasti kde jsi ho viděl a doufat,že na něho natrefíš.U nás před několika roky býval na zahradě více,teď už ho také tak často nevídám. ;) Se skalním je to ještě horší.

Mě tu bloudí po zahradě dva zemní co jsou zřejmě nakaženi,hledají a snaží se vecpat do hlíny.Takže se mi bude špatně odlišovat ty v pořádku pokud budou mít stejnou šíři pruhů.Hájového jsem ještěletos neviděla. :(
Mája

Ahoj všichni. Do jednoho čmelínu se mi podařila usadit krasavice čmeláka zemního, bohužel jsem si ji asi vyplašila večerní kontrolou čmelínu, včera se už nevrátila :-(
Ve druhém čmelínu mám nějakého obyvatele, ale netuším koho. Vydává strašně vysoký tón. Usazovala jsem tam jen čmeláka lučního a vypadal, že nemá zájem. Tak nevím, navíc mi počasí nepřeje. :cry:
Odpovědět