Chov čmeláků v roce 2020

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Myslím, že uhoroví jsou celkem teplomilný druh, letos jsem je viděl 3x a vše za poslední týden. S těmi lesními držím palce, letos se zdá, že zimu přežilo hodně matek, chtělo by to takové vzácné druhy odchovat aby se vraceli do úlů a mohli jsme je rozšiřovat.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Vašek

Zdravím všechny,
tak já už taky hlásím z Rostocku první dělničky zemních, včera poprvé vyletěly a dneska už relativně dobře zacházejí s klapkou. Ještě jednou díky, Jakube, za tu vylehčenou verzi, zdá se, že jim dělá menší problémy naučit se ji ovládat. Každým dnem by se měly objevit dělnice zahradní a příští týden skalní. Teď má být zase dvě noci za sebou lehce pod nulou, ale to už snad v pohodě zvládnou.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak hlásím, z 10 čmelínů mám 4 skalní jednoho rolního, už má dole klapku a ve dvou Čmelínech asi rolní. Vždycky jsem je chtěla a vždycky mi je vyhnala skalní. A letos zase. Musím dát zúžení do vchodu. Podle pana Stuchla otvor 6-7mm. Dala jsem to, když byl venku, skalní mi to vyrvala a rolní se nevrátil, měla jsem to udělané špatně, půl cm prstýnek a to chce po celé délce klapky, dnes druhý pokus a dám to až večer, vrací se domů do 18,30 už druhý den. Tak zase od 17hod. sedím u čmelínu, abych tam nezavřela skalní. Jak jsem četla předchozí příspěvky Vy to moc neřešíte, ale mě je to líto nechat je zabíjet jedna druhou. Uvidíme držte mi palce. Moc pozdravuju Niki, Honzu a Pepana.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravim všetkých.Kaos asi si mal pravdu s tou mojou ,,zahradnou" že to bude skôr humenna.Dnes mi prišla navratilka záhradná a tá je podstatne menšia.Uz som predtým chytil 5x záhradnú rovnakú ako navratilka a tiež 2x o polovicu menšiu.Navratilka cmelin na inom mieste odmietla.,,Humenna" je minimálne tak dlhá ako zemna ak nie viac akurát není tak široká ale skôr dlhoka.Honzo ty vidíš aký rozdiel medzi tvojou zahradnou a humennou?
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě je to teď beze změny. Jen před 3 dny jsem uklidil luční navratilku do úlu loňských zemních, ten je zatím neobsazený, luční mi otravovala lesní, tak snad se už žádná zemní nevrátí. Stav je tedy 3x luční, 2x rolní, 2x skalní, 1x hájová a 1x lesní. V pátek se objevila další hledající úhorová na zahradě, úl se jí ale nelíbil, také se mihla druhá letošní zahradní, jak to s tímto druhem bývá, unikla mi z pod síťky. Mám ještě volné 4 úly, šetřím pro lesní/uhorovou/zahradní/rokytovou, za týden ale asi začnu zkoušet pomalu plnit rolními.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
pon 20. dub 2020 21:01:08
Zdravim všetkých.Kaos asi si mal pravdu s tou mojou ,,zahradnou" že to bude skôr humenna.Dnes mi prišla navratilka záhradná a tá je podstatne menšia.Uz som predtým chytil 5x záhradnú rovnakú ako navratilka a tiež 2x o polovicu menšiu.Navratilka cmelin na inom mieste odmietla.,,Humenna" je minimálne tak dlhá ako zemna ak nie viac akurát není tak široká ale skôr dlhoka.Honzo ty vidíš aký rozdiel medzi tvojou zahradnou a humennou?
Rozeznat humenni od zahradní je na první pohled poměrně složité. Já jsem také původně myslel, že mám zahradní. Byla jen taková žlutější. Až fotek z fotopasti a z dalšího pozorování se ukázalo, že to zřejmě bude jinak.

Každopádně pozor na velikost, u zahradních jsou velikosti matek často rozdílné. A jsou i velké matky. Důležitým znakem zahradních je dlouha hlava, často přirovnávána tvarem k hlavě koňské a pak vykrojený prostřední žlutý pruh, který jakoby lemuje hruď. Celkově je barva žlutých pruhů spíše citronová.

Humenní jsou srovnatelné se zemními, ale zemní jsou občas ještě robustnější. Hlavu má kratší než zahradní. Prostřední žlutý pruh je ve tvaru půlměsíce. Barva žlutých pruhů je o něco tmavší. Celkově působí kombinace žluté a černé ve větším kontrastu. Humenní ještě mají většinou tmavší jakoby zakouřená křídla. Při letu vydávají hluboký tón, ještě o něco hlubší než zahradní.

Pokud se je podaří odchovat, pokusím se nafotit detaily. Samci humenních mají okolo kusadel rezavé chloupky, samci zahradních chloupky černé.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, taky Tě zdravím. Přeju pevné nervy s těmi skalními. Vím moc dobře, že to není jednoduché. Ale úspěšně bojovat proti přesile navrátilců je v podstatě nemožné. Příroda to vyřeší sama.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Diky Honzo.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
úte 21. dub 2020 7:11:57
Diky Honzo.
Není zač. Ještě přikládám pár fotek, jestli Ti to pomůže. Ale lepší je to vidět fakt na vlastní oči.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Zahradni_2020/

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Humenni_2020/
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzo díky, už ten marný boj vzdávám. Sedím už čtvrtý den od 15 do 18,30hod. u čmelínů čičím do otvorů už mi z toho hrabe. Nechám to na holkách
Odpovědět