Pepane a Karle,tak ty dlouhé krky jsem už raději zrušil,původně jsem to dělal proto,že by to ústí u země v mechu jim víc připomínalo přírodní hnízdění,ale ta délka nakonec mne odradila.Jinak ale mám u třech čmelínů vlet nahoře a vnitřkem dole,jakoby lezli do hloubky.
Nikdy jsem nedával čmeláky do čmelína trubičkou.Včera jsem to zkusil poprvé s 20kou stříkačkou,zahradní,lapen a do dvou minut u čmelína,takže blesková akce-no ale co ten vyváděll,vztekal se,nadával,bzučel ještě dobré dvě minuty uvnitř,hned mi bylo jasné,že to nerozdýchá a vypadne jak raketa...a takyže jo.Pak jsem měl jednoho lučního,ten taky za pár minut byl venku-uletěl tak 5 metrů a k zemi a hned pokračoval v hledání...jinak na to,že bylo krásně a teplo oproti čtvrtku-nelítali skoro žádní.
Chov čmeláků v roce 2019
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Koukám Rapo zahájil ve velkém stylu. Teď fakt nevím, zda Ti mám gratulovat nebo Tě litovat. Zahájil jsi pěkně, ty navrátilce Ti ale nezávidím... Zemní se taky občas zblázní no.... Loni jsem si taky s jedním hnízdem užil.
U nás dnes absolutně mrtvo. Mile mě překvapil jen jeden hledající rokyťák, byl však moc vysoko...
U nás dnes absolutně mrtvo. Mile mě překvapil jen jeden hledající rokyťák, byl však moc vysoko...
Tak po dnesku hlasim prvni uspesne usazeni zemni - hned zacala litat tam i zpet, takze jsem spokojen. Obecne ale souhlasim s Honzou, ze dnes jich moc nehledalo-asi jsem mel stesti ze se hned prvni uchytila.
Dnes mi zacala kvest merunka a jen potvrzuje moji domnenku, ze je moc sucho a nic nekvete - od rana je merunka doslova obalena hmyzem vcetne cmelaku (zahlednut zemni, sklani, lucni). Chtelo by to dest a pak opet hezke pocasi.
Zitra ma byt uz zatazeno a do 15C, uvidime jak to bude pokracovat dal, kazdopadne teprve to zacina...
Dnes mi zacala kvest merunka a jen potvrzuje moji domnenku, ze je moc sucho a nic nekvete - od rana je merunka doslova obalena hmyzem vcetne cmelaku (zahlednut zemni, sklani, lucni). Chtelo by to dest a pak opet hezke pocasi.
Zitra ma byt uz zatazeno a do 15C, uvidime jak to bude pokracovat dal, kazdopadne teprve to zacina...
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé, tak jsem byl dnes také.Viděl jsem Luční a Rolní se krmit, Zahradní vůbec i na tom místě kde vždycky letají.
Ale odchytil jsem Zemní a usadil do úlku č.3 v zemi, jelikož do 1.jsem usazoval Hajní a ve dvojce je nějaký pohyb ,ale nevím kdo to je.
Tak teda do trojky no a už se mi vrátila...takže radost. Ale tu největši mi udělala Rokytová,kterou jsem přistihl jak se vrací do loňského úlku
kde byly.Úplně přesně, chtěl jsem ji nafotit,ale nechtělo se jí ven a já jsem to pak také vzdal.Zkusím to zítra.
No ,ale hned mě napadlo to co Honzu. Loni tam mohlo být odhadem tak 15 nových královen (pro ně až malý úlek ale asi se jim líbí) a jestli mají všechny takovou paměť a začnou se vracet, tak aby se mi nepoprali. No pokud budu zrovna u toho tak bych je zkusil usadit do těch dvou nových s tou
automatikou.Ale uvidím jak se to bude vyvíjet dál.
Stejně ,jakou mají paměť, odletí ,půl roku jsou někde v zemi a pak jim to v hlavě nějak zapne a přiletí do rodného hnízda.
Jak to vlastně v té jejich hlavě funguje,kdo ví co si myslí ...
Ale odchytil jsem Zemní a usadil do úlku č.3 v zemi, jelikož do 1.jsem usazoval Hajní a ve dvojce je nějaký pohyb ,ale nevím kdo to je.
Tak teda do trojky no a už se mi vrátila...takže radost. Ale tu největši mi udělala Rokytová,kterou jsem přistihl jak se vrací do loňského úlku
kde byly.Úplně přesně, chtěl jsem ji nafotit,ale nechtělo se jí ven a já jsem to pak také vzdal.Zkusím to zítra.
No ,ale hned mě napadlo to co Honzu. Loni tam mohlo být odhadem tak 15 nových královen (pro ně až malý úlek ale asi se jim líbí) a jestli mají všechny takovou paměť a začnou se vracet, tak aby se mi nepoprali. No pokud budu zrovna u toho tak bych je zkusil usadit do těch dvou nových s tou
automatikou.Ale uvidím jak se to bude vyvíjet dál.
Stejně ,jakou mají paměť, odletí ,půl roku jsou někde v zemi a pak jim to v hlavě nějak zapne a přiletí do rodného hnízda.
Jak to vlastně v té jejich hlavě funguje,kdo ví co si myslí ...
Ahoj Zdenda. Navrátilcov som trochu očakával ale nie až toľkých.No hold boli to silné hniezda.Odchytene skôr banujem lebo mám už 6 zemných.No vo všetkých cmelinoch mám trošku myšiny.Minuly rok som mal aj psie chlpy no ale take terno to nebolo.
Ahoj Honzo skôr ľutovať .No ako hovoríš asi sa zbláznil.Horsie je to z odchovanymi skalnymi.Tam som nadzemné cmeliny zrušil a spravil podzemné ale dal som ich na iné miesto.Uz mam len 3 podzemné a jeden nadzemny ktorý musím premiestniť lebo tam dnes bola zemna.Picne ma.Čauko.Honza79 píše: ↑sob 23. bře 2019 18:57:06Koukám Rapo zahájil ve velkém stylu. Teď fakt nevím, zda Ti mám gratulovat nebo Tě litovat. Zahájil jsi pěkně, ty navrátilce Ti ale nezávidím... Zemní se taky občas zblázní no.... Loni jsem si taky s jedním hnízdem užil.
Koukám tu na ty zprávy o usazování čmeláků a moje čmelíny stále zejí prázdnotou. Usazoval jsem zatím jen 3 luční, na každou jsem čekal den a všechny jsem našel za plotem na kraji lesa. Ale přijde mi, že ten hledací let ještě nemyslely vážně, nejdéle vydržela dnes 5 minut a vždycky frnk pryč.
Jinak dnes konečně se tu objevili i další druhy čmeláků, rokytový, zemní a tmavá zahradní! Všechny ale zatím na kytkách, takže tady u mě to ještě zabere nějaký čas, než se to rozjede.
Jinak dnes konečně se tu objevili i další druhy čmeláků, rokytový, zemní a tmavá zahradní! Všechny ale zatím na kytkách, takže tady u mě to ještě zabere nějaký čas, než se to rozjede.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)