Chov čmeláků v roce 2018
Mám letos tolik navrátilců, že jsem zpanikařila a dostala se na počet čmelínů 10. Mám skalní navrátilec, tři zemní jeden nejistý, jeden rokytový, tři luční. Na příkopě, kde jsem lovila loni včera hledaly dvě zemní a tři úhorové jednu jsem si přinesla a špatný pokus. Takže čekám na skalní, jestli ještě přiletí. Byla jsem hodně překvapena snadností zabydlení v nových čmelínech, vlasně čtyři úplně nové a usazení na první pokus. Tak teď jsem to zakřikla. Za domem, kde byla louka dva roky budu mít kukuřici to tu ještě nebylo. Letos se Vám daří všem, tak ať je všechno fajn.
Tak u mňa som videla zatiaľ iba zemných. Akurát tento týždeň nemám vôbec čas sa tomu venovať . Tak som len vložila steblo trávy do otvoru a tajne dúfala, že motyka vystrelí a nejaká kráľovnička sa udomácni aj sama. Aj to vyzeralo nádejne, dva dni po sebe bolo steblo vyhodené von. Ale bohužiaľ tretí deň už nie. A do toho ma vytočil sused, čo má rolu za našim domom, predvčerom večer začal zaorávať, čo tam mal burinu. Takže ak tam mali už hniezda čmeliaky, a to určite mali, alebo sa len uložili na oddych, tak je koniec
Dnes mi Ti cmelaci ale davaji zabrat. Clovek travi nekolik hodin u cmelinu aby zjistil co kde za jaky druh opravdu leta, ale oni nevylezou a nevylezou
Zahlednuta jen obri zemni a pak (bohuzel) skalni, jak si to primo miri do cmelinu k lucni, obavam se nejhorsiho
Dva nove osazene stale nejsem schopen identifikovat - u jedne kaminek 2x spadl, ale nezhalednuta a druha nevylezla az do 17h.
Jinak mohu potvrdit, ze u nas zacala take invaze skalnich - zahlednuto 6 hledacek jen na zahrade, ale uz bohuzel nemam kam ubytovavat...
Zahlednuta jen obri zemni a pak (bohuzel) skalni, jak si to primo miri do cmelinu k lucni, obavam se nejhorsiho
Dva nove osazene stale nejsem schopen identifikovat - u jedne kaminek 2x spadl, ale nezhalednuta a druha nevylezla az do 17h.
Jinak mohu potvrdit, ze u nas zacala take invaze skalnich - zahlednuto 6 hledacek jen na zahrade, ale uz bohuzel nemam kam ubytovavat...
-
- Nový člen
Dobrý den Honzo79. Poraďte jak dlouho čekat, než vložím dalšího čmeláka. Někdy opravdu nemám čas vyhlížet chování při výlezu. Bojím se aby se mezi sebou neusmrtili. Letos se chovám vzorně a vkládám jen a pouze viditelně hledající čmeldy. Neměla jsem jasno v používání klapky a Vaše zkušenosti se spuštěním klapky až při prvních dělnicích využiji. Také nevkládám menší druhy, protože jejich dělničky jsou strašně drouboučké. Neumím si představit jak by pod klapkou prolézali.
Ahoj, vlani sme sa tu bavili o železničnom násype, tak som to bol dnes omrknúť. Jedna skalná, ktorá mi ušla pri manipulácii a jedna zemná, ktorá sa mi pravidelne vracia do čmelína. Tak aspoň niečo. Dnes na záhrade mi popod nohy hľadala lesná a tak mám aj tú. Tá lieta ukážkovo. Dnes som konečne zbadal roľného, v čmelíne, ktorý bol už raz obsadený roľným, potom tri dni bez pohybu a naposledy dva dni pravidelne chýbal kamienok.
A čo má dnes prekvapilo najviac, pačmeliak sa dobíjal do čmelína, kde má zemná už našťastie sklopenú klapku. Tak som urýchlil sklopenie u skalnej a sledoval som, či sa tam dostane. Dostala sa. Zajtra ráno už ide na doraz.
Zostáva mi obsadiť ešte tri čmelíny, tak mi držte palce ako aj ja vám držím.
A čo má dnes prekvapilo najviac, pačmeliak sa dobíjal do čmelína, kde má zemná už našťastie sklopenú klapku. Tak som urýchlil sklopenie u skalnej a sledoval som, či sa tam dostane. Dostala sa. Zajtra ráno už ide na doraz.
Zostáva mi obsadiť ešte tri čmelíny, tak mi držte palce ako aj ja vám držím.
Potvrzuji, dnes invaze čm. skalních jednu královnu som ubytoval, už se vrací.. druhá královna čm. lesního včera nechtela z prepravnej krabičky ven a bránila si ju - tak som ju dal aj s krabičkou do ulu- od večera do dnes asi 11.tej nevyletela tak som ul otvoril a krabicku dal na zem at odleti pryc. Samozrejme královna si spravila pamatovací let a rozhodla sa že bude bydlet v krabičke od čaju
pri návrate do krabičky sa dostala do menšieho súboja s královnou skalní, i když mnohem menší tak ju pekne prehnala-bolo to v stadiu kedy skalní robila pamatovací let a lesní se vracela do krabičky .. nasledovalo nutené sťahovanie lesní z krabičky do ulu. Pri návratu do krabičky odchycena a zavrená do úlu (asi 30 cm vyššie) na 1 hodinu. Po otvoreni pamatovaci let, už se vrací do úlu - predsa ji nenecham bydlet v tak malom priestore
Takže, 2x skalní, 2x lesní a 1x polní. 5/10...Už sa teším až ich presťahujem na chalupu-tam im bude lepšie uvidim este co na chalupe, ale je veľmi pravdepodobné že ako po minulé roky tak aj teraz tam budu samousazené kralovny. Očekávam navrat polních ... mrzi ma že sa nevrátil úhorový, dnes už vím s istotou že to bol on...odfotil som stejnú královnu na kvetoch. Pokusím sa ešte určite aj o zemních, neviem prečo na tento druh nemám šťastie..vztekaju sa na mna ako vzdy jak napsal Honza, nekdy sa ani neotočí
pri návrate do krabičky sa dostala do menšieho súboja s královnou skalní, i když mnohem menší tak ju pekne prehnala-bolo to v stadiu kedy skalní robila pamatovací let a lesní se vracela do krabičky .. nasledovalo nutené sťahovanie lesní z krabičky do ulu. Pri návratu do krabičky odchycena a zavrená do úlu (asi 30 cm vyššie) na 1 hodinu. Po otvoreni pamatovaci let, už se vrací do úlu - predsa ji nenecham bydlet v tak malom priestore
Takže, 2x skalní, 2x lesní a 1x polní. 5/10...Už sa teším až ich presťahujem na chalupu-tam im bude lepšie uvidim este co na chalupe, ale je veľmi pravdepodobné že ako po minulé roky tak aj teraz tam budu samousazené kralovny. Očekávam navrat polních ... mrzi ma že sa nevrátil úhorový, dnes už vím s istotou že to bol on...odfotil som stejnú královnu na kvetoch. Pokusím sa ešte určite aj o zemních, neviem prečo na tento druh nemám šťastie..vztekaju sa na mna ako vzdy jak napsal Honza, nekdy sa ani neotočí
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud čmeláka nevidíte, jak se chová, je dobré tak 2- 3 dny počkat. Případně můžete umístit do vchodu značku - kamínek, kus výstelky. Spouštet klapku doporučuji ihned po několika dnech od usazení matky. Četla jste asi můj názor z doby, kdy jsem s klapkami začínal. Pačmeláci se už probouzí, navíc se mi každým rokem nějaká marka vrací a hrozí spory. Proto bych už do prvních dělnic raděje nečekal....Klapka není všemocná, ale určitě v těchto případech vypomůže.podlipiar píše: ↑pát 20. dub 2018 19:08:06Dobrý den Honzo79. Poraďte jak dlouho čekat, než vložím dalšího čmeláka. Někdy opravdu nemám čas vyhlížet chování při výlezu. Bojím se aby se mezi sebou neusmrtili. Letos se chovám vzorně a vkládám jen a pouze viditelně hledající čmeldy. Neměla jsem jasno v používání klapky a Vaše zkušenosti se spuštěním klapky až při prvních dělnicích využiji. Také nevkládám menší druhy, protože jejich dělničky jsou strašně drouboučké. Neumím si představit jak by pod klapkou prolézali.
Tak já jsem před chvilkou zjistila,že mám ve staré nepoužívané boudě bez okna ubytovaného nejspíš obřího zahradního .Bohužel je velký problém,je tam plno starého harampádí od zbytků dřeva po trubky a další.Nejhorší je ale množství ubytovaných pavouků,tak mám strach,aby si na něm nepochutnali.Vůbec nemám ponětí,kde si tam udělal hnízdo a jak ho objevit,zvláště že je tam přítmi.
Nepatří sem,ale funguje vám na fejsu v chrome Messenger?Mě dnes zobrazí prázdnou stránku a nevím jak to zprovoznit. .
Nepatří sem,ale funguje vám na fejsu v chrome Messenger?Mě dnes zobrazí prázdnou stránku a nevím jak to zprovoznit. .
Obri zahradni by si snad s pavouky poradila nebo snad ne?Niky1 píše: ↑pát 20. dub 2018 20:01:00Tak já jsem před chvilkou zjistila,že mám ve staré nepoužívané boudě bez okna ubytovaného nejspíš obřího zahradního .Bohužel je velký problém,je tam plno starého harampádí od zbytků dřeva po trubky a další.Nejhorší je ale množství ubytovaných pavouků,tak mám strach,aby si na něm nepochutnali.Vůbec nemám ponětí,kde si tam udělal hnízdo a jak ho objevit,zvláště že je tam přítmi.
Ja mam zase problem, ze jedna zemni si porad snazi stavet hnizdo pod folii v jahodnikach a nemuzu ji od toho odradit Nabizenu cmelin pred tydnem odmitla a stale se vraci a vraci sem...
PS: Messenger mi jede.