Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

No vidím. Oni to mají dost blbě napsáno, ale to pro "malé čmeláky z přírody" znamená že je vhodný pro čmeláka rolního nebo lučního (z běžně se vyskytujících) a že se nehodí pro čmeláky z laboratoře (to je zemní). Takže já bych to spíš nechal, jen se soustředil na usazování těchto druhů. Ty ale chodbičku ani nepotřebují a úly přijímají rádi, navíc rolní vydrží že všech nejdéle někdy až do října. Jak je poznat najdeš třeba tady.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,to je v pohodě :) .Děkuji za pierisy,já mám japonica ale nízký,možná je v tom problém ;) .

Nevím co se s těmi rokytovými děje :shock: ,včera odpoledne se mi cpal pod stříšku stojanu cca 1m vysoko,tak jsem ho ubytovala=třetí.Před chvíli jsem tam seděla jelikož jsem mu dost snížila klapku a další nějaký mi začal lézt do nohavice,ještěže bzučel,kdoví kam by až vlezl :lol: a oba bychom měli šok.

No a ubytovala jsem polní do žluté klapky,vylezla a hned odletěla.Nespíš si to pak rozmyslela nebo co a přiletěla ke klapce.Samozřejmě,že nevěděla jak dovnitř když neprovedla žádný orientační ;) .Jenže ona to nevzdala a ještě několikrát s přestávkami se vrátila až se ji to nakonec přeci jenom povedlo.Ale skalní a zahradní na mě úplně kašlou,žádní nejsou a zahradního vidím maximálně na kamčatce. :(
Iriska

Loni jsem měla čmelín obsazený čmelákem skalním, letos jsem neodolala a usadila čmeláka zemního. Čmelín mám na hodně stinném místě blízko domu, je asi o 10 m jinde než loni. Při prvních 2 pokusech o ubytování bylo ještě dost chladno ( 3 - 5 °C) a čmeláci v úlu zůstávali a musela jsem je pouštět stříškou. Vymyslela jsem zlepšovák - ráno před odchytem prohřeju výstelku ve čmelíně pomocí hřejících polštářků po dobu několika minut. Teplota se sice moc nezvýší, ale mech je na omak teplejší. Myslela jsem si, že čmelák vyhodí kamínek vložený do vchodu vždy, i při vletu dovnitř nebo výletu ven. Jak se ukázalo, moje čmeláčice Bobina vyhodí kamínek jen při vletu dovnitř, ale při odletu nad kamínkem prolétne a nechá ho stát ( klapka je úplně zvednutá). Dnes se mi objevila v místě, kde loni byl čmelín, navrátilka skalní a dlouho nevěřícně obletovala místo, kde loni stál čmelín. Úplně na ní bylo vidět, jak si v duchu říká: " Tož kde to je, tady to přece bylo!"
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pon 08. dub 2019 14:15:05
Blanko,to je v pohodě :) .Děkuji za pierisy,já mám japonica ale nízký,možná je v tom problém ;) .

Nevím co se s těmi rokytovými děje :shock: ,včera odpoledne se mi cpal pod stříšku stojanu cca 1m vysoko,tak jsem ho ubytovala=třetí.Před chvíli jsem tam seděla jelikož jsem mu dost snížila klapku a další nějaký mi začal lézt do nohavice,ještěže bzučel,kdoví kam by až vlezl :lol: a oba bychom měli šok.

No a ubytovala jsem polní do žluté klapky,vylezla a hned odletěla.Nespíš si to pak rozmyslela nebo co a přiletěla ke klapce.Samozřejmě,že nevěděla jak dovnitř když neprovedla žádný orientační ;) .Jenže ona to nevzdala a ještě několikrát s přestávkami se vrátila až se ji to nakonec přeci jenom povedlo.Ale skalní a zahradní na mě úplně kašlou,žádní nejsou a zahradního vidím maximálně na kamčatce. :(
Niky,to mi povidej o těch skalních potforách,za posledních asi 10 dní jsem se pokoušel je ubytovat tak 4-5 denněv 6ti čmelínech a ani jeden se neuráčil nabídnutý hotel přijmout,přitom jsem počítal s navrátilkama,protože vloni mi vyvedli tak 20 nejmíň podle kontroly starého hnízda.Zahradní a vlastně i zemní -to už vůbec...nikdy jsem je neměl.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj všem. Ubytovala jsem fešandu luční v malém úlku od ZD. Vrací se, tak jsme šťastní celá rodina. Hledačky tu mám jen luční a sem tam zemní. Má to cenu zkoušet ubytovat luční nebo rolní do velkých úlů od ZD? Předem dík za radu. Jarka.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
ned 07. dub 2019 23:00:23
Kaosi, gratuluji. Ty máš aspoň z čeho vybírat. U nás za víkend ani jedna hledající, i když v sobotu téměř celý den pršelo, ale dnes počasí parádní. Za celý den se krmily 2 zemní. Ale přece jenom jsem měl radost. Z připraveného úlu pro navrátilce rolní vyletěl skalní a během odpoledne jsem ho ještě viděl při návratu. Skalního jsem ještě nikdy neměl, vždycky jsem ho chtěl, ale u nás se moc nevyskytuje a když tak jen se krmí. Spolu s navrátilcem lučním mám obsazeny 2 čmelíny z 6. Nijak si z toho nedělám těžkou hlavu, u nás je to každý rok trochu opožděný.
Kyrosi,kde ty žiješ,že to máš opožděný?Jak jsem dělal v Paskově,tak u nás sníh a tam krásně jaro.Tys snad z Morávky,nebo Visalajů ne? Já už usazuzju přes dva týdny a teprve tak 5 dní mám luční a rolní v 5 čmelínech,dnes přibyl další rolní,takže 6 z 11.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé, všichni jste plní dojmů a já také!
Jak jsem psal,že neumím narazit na skalní tak dnes mi dvě přiletěly rovnou na zahradu. Přitahovaly je dírky od
včel samotářek v zemi, tak že odchyt bez problémů. Jednu jsem vpustil do úlku v zemi a už se vrátila. Mám velkou radost, teď jen aby se nepoprali se zemní...
Zahradní jako přes kopírák loni tzn. buď se krmí nebo už mají pyl ,kdy vlastně hledají ? :) . Na hledající luční a rolní jsem také nenarazil. :(
Jinak jsem vypozoroval, že se mi do budky od sýkorek nastěhovala rokytová,asi odchov z loňska . (Budka visí tak 4 m od úlku naštěstí né moc vysoko.)
Můj plán je takový, :idea: že vyrobím ze dřeva vletový vchod s klapkou , bočním větráním a česnem a celé to pak po odletu královny přilepím Mamutem
na stávající vletový otvor a pojistím dvěma vruty. Před tím ještě uřežu bidýlko a přidám přes vletový otvor trochu Lintranu. Ještě zkontroluji
připevnění střechy, jestli tam nejsou škvíry to bych pak objel uretanovým tmelem. Pak jen čekat na návrat královnu, jestli jí to nerozhodí...
Tak bych měl dvě rokytové. U některých úlků už pomalu přivírám klapky.Úlek v práci mám také usazený, zemní na druhý pokus ,paráda!Zdendo, dík za upozornění na pačmeláky, já mám taky jedno.
V neděli u nás provedli postřik na řepce! Určitě krajní meze nějaký úlet schytaly, zrovna tam kvetly hluchavky...
Tak se zatím mějte pěkně a držím všem palce a čekám kdo bude mít štěstí a ubytuje nějakou vzácnost... :) .
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak včera jsem poprvé letos viděl lesního...sbíral na hluchavkách,koukal jsem,že zničeho nic se objeví najednou a už má hnízdo.No a dnes zrána jsem viděl a ten hledal...znáte ty rakety rychlé-no polapil jsem ho,dal na čtvrt hodinky do čmelína a pak otevřel-vůbc jsem neodufal,že bude nějaký úspěch,ale po 10ti minutách vylezl,pár vteřin okukoval okolí česna a pak minutu kolem stanoviště-a za hodinku už jsem ho viděl přiletět dovnitř.Kvečeru jsem ještě koukal na hluchavky a on se tam pásl,natočtit ho na video bylo ale nadlidský úkol při té jeho rychlosti.Bylo to 10 metrů od čmelína,najednou se zvedl a šup-taktak jsem ho zahlédl zase vletět dovnitř.Tak mám obsazenou 7 z 11ti-a tentokrát jsem na noc zavřel 3 skalní a jednoho zemního a pustil za tmy.Jeden pokus obětuju-co už,když z tak asi 40ti pokusů u skalních ani jeden zájem neměl. ;)
Přes den budu číhat...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
pon 08. dub 2019 21:39:44
Zdravím přátelé, všichni jste plní dojmů a já také!
Jak jsem psal,že neumím narazit na skalní tak dnes mi dvě přiletěly rovnou na zahradu. Přitahovaly je dírky od
včel samotářek v zemi, tak že odchyt bez problémů. Jednu jsem vpustil do úlku v zemi a už se vrátila. Mám velkou radost, teď jen aby se nepoprali se zemní...
Zahradní jako přes kopírák loni tzn. buď se krmí nebo už mají pyl ,kdy vlastně hledají ? :) . Na hledající luční a rolní jsem také nenarazil. :(
Jinak jsem vypozoroval, že se mi do budky od sýkorek nastěhovala rokytová,asi odchov z loňska . (Budka visí tak 4 m od úlku naštěstí né moc vysoko.)
Můj plán je takový, :idea: že vyrobím ze dřeva vletový vchod s klapkou , bočním větráním a česnem a celé to pak po odletu královny přilepím Mamutem
na stávající vletový otvor a pojistím dvěma vruty. Před tím ještě uřežu bidýlko a přidám přes vletový otvor trochu Lintranu. Ještě zkontroluji
připevnění střechy, jestli tam nejsou škvíry to bych pak objel uretanovým tmelem. Pak jen čekat na návrat královnu, jestli jí to nerozhodí...
Tak bych měl dvě rokytové. U některých úlků už pomalu přivírám klapky.Úlek v práci mám také usazený, zemní na druhý pokus ,paráda!Zdendo, dík za upozornění na pačmeláky, já mám taky jedno.
V neděli u nás provedli postřik na řepce! Určitě krajní meze nějaký úlet schytaly, zrovna tam kvetly hluchavky...
Tak se zatím mějte pěkně a držím všem palce a čekám kdo bude mít štěstí a ubytuje nějakou vzácnost... :) .
Jééé Pepane,dnes jsem lapil druhého pačmeláka,nechápu,co se s nima děje.Bohužel jsem pro ně založil cestovku do ValMezu-cca 10 km daleko od zahrady.Lučních tady je mraky-ještě o půl sedmé jsem chytil dvě a rychle dovezl Zdenkovi(to je ten kamarád,co vše vylepšuje...) cca 2 km ode mne.Jo-a věděl by někdo co to je?On prý chytil čmeláka jak zemního,žlutý pruh na hrudi měl černý střed a jinak jen bílý konec zadečku.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Nemohla by to být černá forma zahradní ?
Jarko, souhlasím s tebou ti luční jsou fakt krasavci. Doufám ,že se mi poštěstí...
Dva roky po sobě jsem je vždycky měl. :)

Obrázek

Obrázek
Odpovědět