https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lucorum_2020/
Chov čmeláků v roce 2020
-
Honza79
- Kontaktovat uživatele:
Nechci plašit, ještě je opravdu dost času. Ale u nás už to pomalu začíná. Dnes dopoledne první letošní hledačka, zřejmě hájová - taková střední velikost. Úlek přijala okamžitě.
Dokumentační foto je z fotopasti.
-
Honza79
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Tomáši, těžko říci. Je asi o třetinu menší než matky zemních, ty klasické “ pecky “. A žluté pruhy se mi zdají jasnější. Matky hájových mohou být různě velké, jsou i větší než tato. Jistotu budu mít až podle rychlosti vývoje kolonie a hlavnê až budou samci. To vše samozřejmě pokud matka vydrží....Tomáš píše: čtv 12. bře 2020 15:29:46 Ahoj, tak to je super! Závidím Honzo. Podle fotky bych to spíš viděl za zemní, ale dej pak vědět co to je určitě. Díky![]()
Gratuluju k prvnimu ulovku - u nas jsem zadnou dnes nevidel hledat - par jich bylo dopoledne na Vresovci, ale pak se zkazilo pocasi..Honza79 píše: čtv 12. bře 2020 14:47:16 Nechci plašit, ještě je opravdu dost času. Ale u nás už to pomalu začíná. Dnes dopoledne první letošní hledačka, zřejmě hájová - taková střední velikost. Úlek přijala okamžitě.Dokumentační foto je z fotopasti.
Co pouzivas za fotopast? Neco presne takoveho bych potreboval...
Diky - vypada zajimave. Jde mi hlavne o to, aby zachytila ten pohyb - nekdy nemam cas cekat u cmelinu na prvni vylet a zachyceni opetovneho priletu muze signalizovat obsazeni cmelinu a to bohate staciHonza79 píše: čtv 12. bře 2020 17:54:27 Díky Marku. Používám Bunaty mini. Ale na čmeláky je to jen tak tak, občas nezachytí nebo to je hodně máznuté. Možná nějaká on - line kamera by byla lepší řešení.
Honzo gratulujem.Vidim že ani tento rok si sa nenechal predbehnut aj keď som to cakal len nie tak skoro.U mňa dnes na dvore lietala lúčna a zemna.Evidentne sa to začína rozbiehať.Majte sa.Honza79 píše: čtv 12. bře 2020 14:47:16 Nechci plašit, ještě je opravdu dost času. Ale u nás už to pomalu začíná. Dnes dopoledne první letošní hledačka, zřejmě hájová - taková střední velikost. Úlek přijala okamžitě.Dokumentační foto je z fotopasti.
- Hugo.008
Ahoj všichni. U nás na severu jsem zatím žádný průzkum nezaznamenal, ale 8.3. proletěl dvorem motýl. Dnes jsem v jednom e-shopu objevil myslím celkem použitelný vlhkoměr s teploměrem. Jde o panelové měřidlo o rozměrech cca 5x3 cm s hloubkou do 2 cm a napájenmí dvěma knoflíkovými bateriemi LR44, takže celkem malé. Čidlo teploty a vlhkosti je na metrovém kablíku. Jeden kus jsem koupil a vyzkouším. Pokud by měl někdo zájem kontakt dodám. Zdar a sílu do nadcházející sezóny všem. Snad bude letošní rok čmelákům nakloněn. P.S.: pokoušel jsem se přidat obrázek a zjistil jsem že jsem zřejmě celkem neschopný. Tak snad příště.
- Hugo.008
Ahoj Honzo, proč ji máš tak daleko? Považuji za úspěch že to vůbec matku na takovou vzdálenost detekuje. Já jedu na kamerky se záznamem a mám je do 20 cm od vletového otvoru. Sice není vidět když krouží kolem, ale zato naprosto spolehlivě zachytí to nejdůležitější. Fotopast má výhodu v tom, že se člověk nemusí trápit s kabely a napájením, můžeš ji přemísťovat jednoduše dle potřeby. Ale vzdálené prohlížení, co se nafotilo je asi nereálné, pokud nemáš past třeba s GSM modulem ,který ti to posílá. Ale takovou už za 3000,- asi nepořídíš. Těch pro a proti je spousta.Honza79 píše: čtv 12. bře 2020 17:54:27 Díky Marku. Používám Bunaty mini. Ale na čmeláky je to jen tak tak, občas nezachytí nebo to je hodně máznuté. Možná nějaká on - line kamera by byla lepší řešení.
-
Honza79
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Hugo, fotopast mám teď druhou sezónu a stále ji tak nějak testuju. Nejlepších výsledků dosahuju ze vzdálenosti asi 40 cm, z čelního nebo lehce bočního pohledu. Pokud ji dám blíže, většinou nestihne čmeláka pořádně zaostřit a ve výsledku máš jen rozmazaný flek nebo jen fotku úlu. Matky čmeláků jsou dost rychlé, hlavně pokud ještê není zavřená klapka.Hugo.008 píše: pát 13. bře 2020 10:34:24Ahoj Honzo, proč ji máš tak daleko? Považuji za úspěch že to vůbec matku na takovou vzdálenost detekuje. Já jedu na kamerky se záznamem a mám je do 20 cm od vletového otvoru. Sice není vidět když krouží kolem, ale zato naprosto spolehlivě zachytí to nejdůležitější. Fotopast má výhodu v tom, že se člověk nemusí trápit s kabely a napájením, můžeš ji přemísťovat jednoduše dle potřeby. Ale vzdálené prohlížení, co se nafotilo je asi nereálné, pokud nemáš past třeba s GSM modulem ,který ti to posílá. Ale takovou už za 3000,- asi nepořídíš. Těch pro a proti je spousta.Honza79 píše: čtv 12. bře 2020 17:54:27 Díky Marku. Používám Bunaty mini. Ale na čmeláky je to jen tak tak, občas nezachytí nebo to je hodně máznuté. Možná nějaká on - line kamera by byla lepší řešení.