Chov čmeláků v roce 2018
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Blanko, jsi fakt dobrá a jen tak dál držím ti palce !Jo a mám taky Rakeťáky ve vycpaném rehkovníku tak jim říkám "podstřešáci" jako ty loni! Rapo ty taky válíš ! Josefe to jak jsi psal o těch zemních tak mě se stalo úplně to samé jako přes kopírák. Letos jsou velmi nenápadné ani nevím,že
mám nějaké čmeláky a to tam prosedím hodiny (musím taky dělat i něco jiného,ještě že jsou kamínky). Také velká úmrtnost.Viděl jsem sražené u cesty (velmi frekventovaná) možná to byli i moje a asi i neuvážené postřiky.Měl jsem obsazené skoro všechny úlky,lítaly a pak nic (jako u Honzy).Nebo jak lítají u souseda a nechtějí přeletět ke mně na zahradu, přesně jako u vás.Taky jsem odchytil pačmeláka jak vylézá od podstřešáků snad tam nenapáchal škodu! Bilance dvě Rokytové, jedna Rolní , jedna Luční,čtyři zemní (možná je nějaká Hájová). Čtyřikrát jsem zkoušel Skalní, bez úspěchu,jednou Lesní taky nic,Zahradní se buď krmily nebo už pak měly pyl ,tak že také nic .Počasí ze zimy do léta a pořád vítr , ale ovoce na stromech je oproti loňsku.
Jak říkám, královny hodně nenápadné a moc jsem si jich neužil,ale už lítají nějaké dělničky tak to snad bude lepší s pozorováním.
Kavčo ,jak to vypadá u mladých na balkonu?
mám nějaké čmeláky a to tam prosedím hodiny (musím taky dělat i něco jiného,ještě že jsou kamínky). Také velká úmrtnost.Viděl jsem sražené u cesty (velmi frekventovaná) možná to byli i moje a asi i neuvážené postřiky.Měl jsem obsazené skoro všechny úlky,lítaly a pak nic (jako u Honzy).Nebo jak lítají u souseda a nechtějí přeletět ke mně na zahradu, přesně jako u vás.Taky jsem odchytil pačmeláka jak vylézá od podstřešáků snad tam nenapáchal škodu! Bilance dvě Rokytové, jedna Rolní , jedna Luční,čtyři zemní (možná je nějaká Hájová). Čtyřikrát jsem zkoušel Skalní, bez úspěchu,jednou Lesní taky nic,Zahradní se buď krmily nebo už pak měly pyl ,tak že také nic .Počasí ze zimy do léta a pořád vítr , ale ovoce na stromech je oproti loňsku.
Jak říkám, královny hodně nenápadné a moc jsem si jich neužil,ale už lítají nějaké dělničky tak to snad bude lepší s pozorováním.
Kavčo ,jak to vypadá u mladých na balkonu?
Dnes pre mňa jeden z naj momentov aky som kedy zažil, s 99,9 % pravdepodobnosťou som pozoroval čmeláka mechového nemal som u seba tablet takže nemám foto..bol krásne žltý-žlto-oranžový, velkostne ako menší rolní. Pozoroval som ho asi 10sekund. Najprv som tomu ani nemohol uveriť. Keby tu nefúkal zase hrozný vietor tak možno by tak rychle neodletel...všimol si ma
Pak ešte pozorován asi rokytový tmavá forma, královna celá černá s bielym zadkem..
A posledná vec, naštval ma dnes na návšteve valašské zahrady pán, ktorý predával čmelačí úly..nezmysel, rozmer asi 14x14 a výška 10 cm. Byli tam lidi kterým vysvetloval že královna si tam zaleze a během pár týdnu ich tam bude 80 a opelia vše a podobné blbé kecy. Strecha úlu mezery, celý úlek tvar včelího plástu..strecha na jednom šrobku taková vysouvací do strany, ako keď niektorí z vás ucpávajú vetracie otvory, proste děs.
Pak ešte pozorován asi rokytový tmavá forma, královna celá černá s bielym zadkem..
A posledná vec, naštval ma dnes na návšteve valašské zahrady pán, ktorý predával čmelačí úly..nezmysel, rozmer asi 14x14 a výška 10 cm. Byli tam lidi kterým vysvetloval že královna si tam zaleze a během pár týdnu ich tam bude 80 a opelia vše a podobné blbé kecy. Strecha úlu mezery, celý úlek tvar včelího plástu..strecha na jednom šrobku taková vysouvací do strany, ako keď niektorí z vás ucpávajú vetracie otvory, proste děs.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
U nás je to bída, usazené matky skoro nelétají, 1 - 2x za den. Skalní dnes vůbec. Konečně rozkvetl rododendron, ale také nic moc. Vždy byl čmeláky obalen. Teď tak 2 - 3 luční nebo rolní, jinak nic. Měl jsem jeden pokus o usazení zemní. Hledala pěkně, když vylezla lehce se i ohlédla. Ale nedělám se naděje...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Aby toho nebylo málo,tak mi právě mojí zemní "zateplovačku" zničila jiná obří zemní. Normálně ji vytáhla ještě živou ven a snažila se s ní odletět pryč. Ale nešlo jí to. Vypadalo to, že se dále perou. Chtěl jsem zakročit, ale už bylo pozdě. "Zateplovačka" už se skoro nehýbala. Obří zemní udělal jen velký oblouk a se zlověstným bzučením zalezla do úlu... A to už měly být dělnice. Tak jsem zvědavý, co bude. Doufám, že to hnízdo alespoň převezme. Jak se tam dostala přes klapku nevím, možná loňská...