Chov čmeláků v roce 2019
Kaosi,tak to je fajn .S těmi polními je to letos nějak divné ,dělnice které se u mně vylíhly hodně po termínu létají minimálně.Ale i ty co se vylíhly na čas létají mnohem méně než by měly .Nevím jestli kromě jiného jsou příčinou i lovící sršni na zahradě a navíc jsem viděla jak za dělnici zemního letělo to obří šídlo,naštěstí dělnice uletěla.Nebo je to tím hrozným počasím co letos bylo či ještě i jinými okolnostmi .Jsem zvědavá kolika hnízdům polních se podaří odchov pohlavních jedinců. Stále doufám,že se to zlepší a hnízda se začnou rozvíjet jako jiné roky.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Souhrn: Hnízda jedou všechna.
Sylvarum letos nevyšel, ale do reserve pro něj se samonastěhovala před 3-4 dny luční, bude to II. generace, poctivě nosí pyl ... Tak třeba nakonec nechci zakřiknout... No u všech volných úlků mám otevřeno . Naštěstí ji už nehrozí, že by ji skalní vyhodila .
Rozjel jsem taky pasti, zatím nic, ale rukou jsem už zabil tři brachycomy fascinované klapkou .
Teplotou zatím zvládám do 29 max v jednom úlku co je hodně u stropu. Ten mi dělá na léto trochu starosti. V ostatních je 26-27 maximum bez chlazení.
Systém přívod spodem, odvod horem zdá se funguje - soudím podle zemních, kde je dole kondenzát .
Na bočních pastech na klapkách zatím nic, ale viz výše, nemám zatím nezvané návštěvníky, krom těch 3 much na onom světě.
Zkoušel jsem nějak minimalizovat ztráty rousků na klapkách, zatím (ale jsou to opravdu jen dílčí údaje) nevidím rozdíl proti loňsku. Klapky mám nově na závěsu z uhelonu místo těch cvočků, a místo sucháče jsem dal protiskluzovku, ta se lépe udržuje,nehrozí, že by v tom uvízli, ale na rousky zatím nic moc vliv. Hrál jsem si i s tím žlábkem, ten pomohl snížit ztrátu tak o 10%. Zkusím ještě odlehčené záklopky od Jakuba. Neřešil bych to, kdyby se Jakub nechlubil minimálními ztrátami, tak to ve mne hlodá, čím to je. Možná má chytřejší čmeláky ...
Sylvarum letos nevyšel, ale do reserve pro něj se samonastěhovala před 3-4 dny luční, bude to II. generace, poctivě nosí pyl ... Tak třeba nakonec nechci zakřiknout... No u všech volných úlků mám otevřeno . Naštěstí ji už nehrozí, že by ji skalní vyhodila .
Rozjel jsem taky pasti, zatím nic, ale rukou jsem už zabil tři brachycomy fascinované klapkou .
Teplotou zatím zvládám do 29 max v jednom úlku co je hodně u stropu. Ten mi dělá na léto trochu starosti. V ostatních je 26-27 maximum bez chlazení.
Systém přívod spodem, odvod horem zdá se funguje - soudím podle zemních, kde je dole kondenzát .
Na bočních pastech na klapkách zatím nic, ale viz výše, nemám zatím nezvané návštěvníky, krom těch 3 much na onom světě.
Zkoušel jsem nějak minimalizovat ztráty rousků na klapkách, zatím (ale jsou to opravdu jen dílčí údaje) nevidím rozdíl proti loňsku. Klapky mám nově na závěsu z uhelonu místo těch cvočků, a místo sucháče jsem dal protiskluzovku, ta se lépe udržuje,nehrozí, že by v tom uvízli, ale na rousky zatím nic moc vliv. Hrál jsem si i s tím žlábkem, ten pomohl snížit ztrátu tak o 10%. Zkusím ještě odlehčené záklopky od Jakuba. Neřešil bych to, kdyby se Jakub nechlubil minimálními ztrátami, tak to ve mne hlodá, čím to je. Možná má chytřejší čmeláky ...
U mě se dnes byla proletět první mladá matka hájové. Nejsilnější hnízdo lučních mělo letecký den matek. Mnoha jsem otevíral klapku a jednou tam dokonce byly dvě najednou. Druhá dvě hnízda jsou zatím bez matek, ale nosí pyl. Rolní u které se objevili dělnice už nelétá. Napjatě čekám na výsledek snažení luční II. Generace.
Konečně mi rozkvetly vikve huňaté o kterých jsem loni psal, že je chci zkusit. Oblíbili si je hlavně rolní dělnice, pak občas nějaká luční. Pustoryl zase milují skalní. Na svazence jsou luční, zemní a hájové. Rokytové a zahradní už jsem neviděl. Chodili mi mladé matky na rododendron. Ten větší už ale odkvet a ten menší v těch vedrech asi nemá nektar a květy jsou takové spálené, tak tam překvapivě není provoz.
Konečně mi rozkvetly vikve huňaté o kterých jsem loni psal, že je chci zkusit. Oblíbili si je hlavně rolní dělnice, pak občas nějaká luční. Pustoryl zase milují skalní. Na svazence jsou luční, zemní a hájové. Rokytové a zahradní už jsem neviděl. Chodili mi mladé matky na rododendron. Ten větší už ale odkvet a ten menší v těch vedrech asi nemá nektar a květy jsou takové spálené, tak tam překvapivě není provoz.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,kdy jsi tu vikev vyséval na podzim nebo na jaře?Já jsem si loni vysela vikev tenkolistou a nakonec to byla úzkolistá ,ta má sem tam po dva květy .To by naštvalo,když ti osvědčená firma zašle záměnu Ale hlavně,víš prosím který druh pustorylu máš(ptám se jelikož jsi zmínil,že na něho chodí skalní ) a je to obří keř nebo menší?
Tak já mám letos hrozný rok. Z 12 čmelínů všechny až na jeden samousazení. Jenže navrátilek bylo asi hodně. Provoz ve všech Čmelínech divný. Tak jsem včera udělala kontrolu. V jednom nahoře na vystýlce jedna mrtvá královna, ve druhém čtyři , ve třetím dvě. Lítají tam dělničky, ale málo. U zemní taky divná provoz a dělničky droboučké, už by se měly objevovat nové matky, ale asi podle velikosti dělniček to tak nevidím. Jedině co funguje jsou luční, v jednom už mám matičky, v druhém to bude každou chvilku. Celkově 9 usmrcených matek to je hrůza a to jsem jeden čmelín pořád hlídala a odvážela královny. Takže letošní rok vše špatně. Ještě mám tři čmelíny, kde jsem usazovala pozdě po opuštěných hnízdech tak uvidím. A to jsem překopala celou zahradu a mám tu jen včelky a sem tam nějakou skalní, dokonce se mi tu pase ještě matka skalní.
-
- Nový člen
Ahoj lidi. Já mám letos tři skalní a jednu luční. Jeden rolní mě letos stejně jako loni po úplném zavření klapky opustil. To mě mrzelo, protože byl také trochu jiný než ostatní. Takový větší a podlouhlý. Můžou se druhy mezi sebou křížit? Tenhle týden k lučním leze krásný lesní. Když jsem ho poprvé zahlédla, tak jsem myslela, že je to hledající matka a zkoušela ho usadit, bez úspěchu. Dnes zase suverén vlezl pod klapku, za chvíli vylezl. Prostě umí to s klapkou, ale já nikdy lesního neměla. Jsem zvědavá, co se mi příští rok objeví na zahradě za druh. Už letos jsem pozorovala celé černé s pruhovaným zadečkem. Klapky od Jakuba moje skalní zvládají bez jediné ztráty rousek. Taky jsem se chtěla zeptat, jak vypadají ti čmeláci ze Španělska. U mne se pasou dva velcí, opravdu velcí se dvěma proužky do oranžova. Jsou takoví neohrabaní, že až spadnou z šanty kočičí na zem a to je doba než se zvednou. Jinak jsem letos žádné katastrofy nezaznamenala. Chovu zdar Jarka.
Jarko, křížit se mezi sebou nemohou. Ten lesní to vypadá, že u toho lučního chce bydlet, kdy máš toho lučního ubytovaného a jsi si jistá, že to není PAčmelák lesní? Pokud by to byl skutečně čmelák tak by byla docela škoda, že bydlí u té luční, protože tam bohužel dojde k souboji. Co se týká klapek tak u mě také nemám žádné ztráty rousek, tedy zatím jednu za celou dobu. Ten černý s pruhovaným zadečkem to by bylo dobré vyfotit. Takhle podle popisu těžko říct. Španělští čmeláci vypadají prakticky stejně jako naši zemní, tam to nejde podle vzhledu takto rozlišit.
Blanko, to je nepříjemné. Jak říká Honza, bohužel tyto hnízda, kde dojde ke střídání matek jsou obvykle mnohem slabší. Patrně je to dáno tím, že hnízdo ovládne nová matka, jenže ta ještě není vyzrálá na to aby zvládla dělnice a tak může docházet k soubojům, případně si dělncie začnou klást vlastní. Zase to ale ber tak, že ty hnízda se ti loni fakt podařila, spousta matek si určitě založila hnízda jinde. Souboje jsou normální i v přírodě. Dokonce jsem četl, že u přírodních hnízd je pravidlem, že v nich je 1-2 mrtvé matky.
Niky pustoryl obecný - nepravý jasmín. Vikev huňatou jsem sel loni v říjnu. To jsem prozměnu zaměnil já, protože jsem chtěl vikev ptačí, ale vypadá to, že nejsou moc odlišné, květů má spoustu, čmelákům chutná stejně, vzrůst je větší, příští rok asi udělám nějakou jednoduchou drátěnou konstrukci.
Blanko, to je nepříjemné. Jak říká Honza, bohužel tyto hnízda, kde dojde ke střídání matek jsou obvykle mnohem slabší. Patrně je to dáno tím, že hnízdo ovládne nová matka, jenže ta ještě není vyzrálá na to aby zvládla dělnice a tak může docházet k soubojům, případně si dělncie začnou klást vlastní. Zase to ale ber tak, že ty hnízda se ti loni fakt podařila, spousta matek si určitě založila hnízda jinde. Souboje jsou normální i v přírodě. Dokonce jsem četl, že u přírodních hnízd je pravidlem, že v nich je 1-2 mrtvé matky.
Niky pustoryl obecný - nepravý jasmín. Vikev huňatou jsem sel loni v říjnu. To jsem prozměnu zaměnil já, protože jsem chtěl vikev ptačí, ale vypadá to, že nejsou moc odlišné, květů má spoustu, čmelákům chutná stejně, vzrůst je větší, příští rok asi udělám nějakou jednoduchou drátěnou konstrukci.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- Nový člen
Ahoj Kaosi. Ta luční je usazená od 7. dubna. Za 21 dní měla dělničky a od pondělí 3.6. jsem zaznamenala královničky a lesního vetřelce. Tak já ho zkusím znovu usadit. Už jsem měla radost, že budou mulátka.