Zdravím všechny. I já co by nováček, kterého čmeláci letos oslovili poprvé, bych se rád podělil se svými poznatky. Zkraje roku jsem stihl pouze 1 dřevěný úl, jehož stěny byly pouze z 2 cm dřeva ze starého nábytku Universal (starší ročníky budou znát) pouze s 1 větracím otvorem. Uvnitř byla vložena natěsno kartonová krabice a vystláno sušeným mechem, nacupovanou izolací na vodo-trubky a nastříhaným konopím, na závity trubek. Musím podotknout, že po konci sezony po vyjmutí hnízda nikde nebyly stopy po plísni ani vnitřek ůlu nezaváněl pachem z vlhkosti. Pochopitelně na dně byla vrstva výkalů. Jinak úl přežil, co se konstrukce týče, naprosto bez úhony, nerozkližoval se. Řekl bych, že byl až moc sešroubován. Po vyčištění připraven na další použití. Projde ale menší rekonstrukcí, poněvadž si myslím, že měl nedostatečné větrání. Teď už má 4 větrací otvory (2 x 2) nahoře naproti sobě. Vyrobím i rámeček se sítkou, kdy v parných dnech odkryju střechu. Taktéž bych chtěl udělat střechu otočnou, že po vytočení o 90 st. by se vytvořily 2 větrací otvory po bocích. Musím taktéž pořešit klapku, kterou jsou měl samovýrobu, ale záklopku jsem měl vyrobenou z kolečka, co je uvnitř krabičky s CD a ta byla lehká a vítr ji zvedal. Tak jsem zariskoval a nechal klapku otevřenou napořád. Možná je to zřejmě malým výskytem zaviječe a pačmeláka v naší lokalitě, ale čmeldové přežili bez úhony. Chtěl bych na zimu vyrobit polystyrenovou vložku (jen stěny)mezi dřevěnou bednu a tu kartonovou krabici bych dal o tlouštku polystyrenu menší. To by se mi ale už zmenšil vnitřní prostor ůlu na 25 x 21 cm. Není to už málo?
Samozřejmě už pracuji i na novém úlu. Hodně mě zaujal ten z toho německého webu, co zmiňovala Niky,kde je vzduchová izolace mezi stěnami. Co mě ale úplně dostalo, je ta klapka s tou verandou. Tu ještě musím vyrobit. Pak dám vědět, jak se osvědčila ta klapka a samozřejmě i celý ten úl. Není úplně jako od toho výrobce, ale trochu jsem si ho přizpůsobil dle svého. Zatím vypadá takhle -
http://kyros63.rajce.net/CMELIN_-_vyroba
K tomu bych měl dotaz pro zkušenější chovatele. Myslel jsem, že husí krk do úlu se musí táhnout po zemi, ale ten německý potažmo i ten můj má to vyústění přímo do středu vystýlky, kde se má vytvořit prostor pomocí žárovky. Pokud by v tom místě ta vystýlka sedla, budou čmeláci bez problému nacházet to ústí východu? Mám dilema, jestli ten krk nemám předělat, že bych ho táhl po zemi.
Na závěr perlička. Na zahradě jsme měli spoustu let 3 poměrně vzrostlé rostliny mrazuvzdorného kiwi (samice, samec, samosprašné). Každoroční úroda čítala 1 větší misku plodů kiwi. Letos po 1.sezoně s čmeláky byla úroda 6 kýblů kiwi. Šikovní to čmeláčci. Patří jim náš dík.