Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
stř 04. črc 2018 11:23:20
Honzi já mám dojem, že to nejsou královny. Teď mi vylétají a jsou dvakrát větší. Včera večer při kontrole jsem zjistila, že mi zalezly dělničky mezi stěnu a karton, ještě že to bylo u skalních, musela jsem tam karton vyškubnout, měla jsem to přelepené tou šedou lepicí páskou, ale ona se působením vlhka a tepla odlepila, ještě že jsem si toho všimla. Honzo mě taky lítá velké množství much kolem, asi udělám ty tvoje mucholapky, protože plácačkou nic na klapce nezabiju. Nechytají se ti dělničky
Vypadá to na matky i jak se takhle houfují, druhý den už jsou vybarvené a v plné sílé. ;) Ale třeba takhle na blízko to měřítko mate a byla to jen várka dalších dělnic.

Mucholapka funguje bez problémů, nezaznamenal jsem, že by se mi přilepila dělnička. Ideální je umístit ji někde stranou vedle klapky nebo k větracímu okénku jako další doplněk k pasti ve větrání nebo i samostatně. Lepí se na to i drobné mušky, takže zvládne i případně Melittobia acasta. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Hugo,ještě rokytový pořád otravuje?Mě pořád létá k těm skalním a jeden zemní zase k lučním.Dnes šel navštívit i dva úlky polních.Tam se mu ale nelíbilo,hned vyletěl z obou ven. ;)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

TO Niki1: děkuji za reakci, ani ti nevím. Byl jsem teď pár dní mimo a jediné co jsem zpozoroval je, že u obou čmelínů je naprosto minimální provoz. Zpětné prohlížení záznamů je časově celkem náročné. Jsem z toho dost smutný. Kouknul jsem dovnitř a žádné larvy jsem nezpozoroval. Chystám se do toho rejpnout trochu víc. Ale v každém případě to vypadá jen na pár kusů. :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Hugo,zahradní čmeláci by už mohli pomalu končit,záleží kdy jsi ubytoval matku.Oni,luční a rokytoví mají brzy nové matky a pak hnízdo také brzy skončí.Ti polní nemusí hodně lítat,třeba je to jen slabší hnízdo.Nevím u kterých jsi natočil toho zavíječe.Pokud se tam dostal a nakladl vajíčka,bylo by hnízdo u polních bohužel mnohem rychleji zdevastované nežli třeba u zemních či skalních,kteří mají mnohem více jedinců :( .
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

dnes jsem počítala průlet u silného hnízda zemních. Od 16,15h, do 16,45h. 134 přeletů z toho ž královen, měla jsem otevřenou klapku. U první usazené skalní za půl hod. otevřená klapka 83 přeletů z toho královny 1 kousek. Večer , když kontroluju čmelíny jestli tam není moucha, tak jsem nahlédla k zemním, v jednom hloučku asi 6 královen ve druhém tři nahoře na výstelce, nádhera.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Blanka píše:
čtv 05. črc 2018 22:04:08
dnes jsem počítala průlet u silného hnízda zemních. Od 16,15h, do 16,45h. 134 přeletů z toho ž královen, měla jsem otevřenou klapku. U první usazené skalní za půl hod. otevřená klapka 83 přeletů z toho královny 1 kousek. Večer , když kontroluju čmelíny jestli tam není moucha, tak jsem nahlédla k zemním, v jednom hloučku asi 6 královen ve druhém tři nahoře na výstelce, nádhera.
Tak to je paráda.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Krásný pocit Blanko viď ? :D
kaos
TOP člen
TOP člen

Hugo.008 píše:
čtv 05. črc 2018 16:44:55
TO Niki1: děkuji za reakci, ani ti nevím. Byl jsem teď pár dní mimo a jediné co jsem zpozoroval je, že u obou čmelínů je naprosto minimální provoz. Zpětné prohlížení záznamů je časově celkem náročné. Jsem z toho dost smutný. Kouknul jsem dovnitř a žádné larvy jsem nezpozoroval. Chystám se do toho rejpnout trochu víc. Ale v každém případě to vypadá jen na pár kusů. :(
A co máš za druh? Já jsem se dostal teď ještě ke druhé rodince, rokytových. Ondřej Hercog z čmeláci.cz měl dvě silná hnízda a příští rok je už nemá kam dávat. U mě je pro tento druh ideální prostředí, ale přesto tu skoro není vidět. Tak mi půjčil jednu rodinku na vylétání matek. No a ač je to silné hnízdo, průlet je minimální, v hnízdě je sice ještě vidět 15-20 dělnic ale ven skoro nelétají, mají zásoby a nemají už asi co krmit. Včera vylezla umřít stará matka. Je to smutné, ale je to život. Hlavní je aby byly nové matky a těch je naštěstí hodně, dokonce vylétly ještě nějací samečci :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

To Niky : teď jsem si všiml, že jsem ti popletl nick - omlouvám se. Zahradníčci jsou od 20.4. Taky jsem si říkal, že by to mohl být normální průběh. V poslední době vylétávali takový "obříci", tak se domnívám že to byly nové matky. Budu muset na sobě zapracovat, abych trochu rozeznával. :roll: Zavíječ byl u nich. Nad bavlnou jsem nic neviděl a pod ní jsem nelezl. Bohužel jsem našel před úlkem i jednoho mrtvého s vytaženým sosákem, takže to vypadá na nějakou chemii. Máme tu kousek jabloňový sad. Zemědělec stříká často, hodně a kdy se mu to hodí. Vítr nevítr, údajně by neměl stříkat ani při plném slunci. Takže co dokvetly ovocné stromy, akáty a lípy, mohly zaletět až do té jeho čertovi zahrádky. Nebo jak píše Kaos, to byla stará matka.
A abych nebyl jen negativista, tak se chci pochlubit, že mi kamarád sehnal ovčí rouno. Máte s ním někdo zkušenosti? Propláchl jsem ho teplou vodou a úplně jsem měl chuť se do něj zavrtat. Tak doufám že příští rok přibude jedna "hvězdička" na mých ubytovacích zařízeních. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Hugo.008 píše:
pát 06. črc 2018 9:30:07
Zahradníčci jsou od 20.4. Taky jsem si říkal, že by to mohl být normální průběh. V poslední době vylétávali takový "obříci", tak se domnívám že to byly nové matky.
Hugo.008, je to normální. Zahradní končívají většinou začátkem července, podobně jako je to u rokytových.
Odpovědět