Jansi, moc pěkná videa. Čmelákům se daří dobře.
Trochu jste mě vystrašili se zavíječem, tak jsem provedl kontrolu. U lučních je vše ok a dokonce bez vlkkosti. Viděl jsem i dva krásné samečky.
U zahradní (humenních?) také všechno v pořádku, u větracích otvorů se však objevují různé mouchy a mušky, takže hnízdo je už cítit na dálku. Vlhkost asi nejvíce působí na podlahu čmelínu, je lehce pokroucená a popraskaná. Stěny jsou bez závad, plíseň jsem naštěstí nenašel.
Ke skalním do květináče se nedostanu, to bych jim to celé rozbil. Hnízdo je navíc už poměrně silné, takže by mě ještě dělnice pořádně prohnaly...
Tady bude nebo už i je problém s větráním a prostorem. Celé to bylo dělané narychlo, takže na důmyslné větrání nebyl čas. Je slyšet, jak během dne dělnice uvnitř větrají, občas vylezou i na klapku. Zatím to řeším tak, že když jsem na zahradě, tak klapku otevřu, aby mohl dovnitř pořádný proud vzduchu. Uvidíme, snad to takhle vydržíme. Stěhovat se mi je do čmelínu moc nechce....
Majlo, to máš opravdu nehoráznou smůlu. Ty klapky - vlastní výroby používáš už déle nebo letos poprvé, máš dostatečný přesah klapky přes vstupní otvor(to je velice důležité - pan Stuchl na to vždy speciálně upozorňoval)? Dříve si psal, že používáš lehčí plexi než je u originálních klapek. Zavíječi stačí málo... Určitou sílu při touze dostat se do hnízda vždycky vyvine. Když třeba klapka pořádně nedolehá (nečistota, kulička pylu na klapce), zavíječ se protáhne dovnitř.... Já používám originál klapky a nemůžu stěžovat. Pravda je, že to mají dělnice těžší a občas ztratí pracně nasbíraný pyl. Ale pokud je navíc každý večer klapka očistěna, zavíječ nemá téměř žádnou šanci.