Ahojte všichni,
jak tady pročítám příspěvky, musím uznat, že tady nejsem "blázen" jen já

. Není to urážka, ale trávím na židli u čmelínů docela dost času. Snažím se nachytat ty své královny při odletu nebo návratu. Zatím se jim daří hrát se mnou na schovávanou. Kamínky padají, sklápím jim pomaličku klapky a už jsem každou viděl aspoň jednou. Nepočítám odchyt. U nás na jižní Moravě začíná všechno kvést a tak si myslím, že se mi budou vracet častěji. Nebudou to mít tak daleko, když poletí sbírat. Tak se těším, že je budu moct pozorovat. Do čmelínů zatím nelezu, nechci nic pokazit.
Po loňském neúspěchu jsem nechal čmelíny připravené, klapky jsem zavřel a čekal na jaro. Udělal jsem jen důkladnou kontrolu, abych vyhodil případné hosty z hotelu pro čmeláky. Loni byly čmelíny nové, možná, že to mělo vliv na usídlení královny. Měl jsem mnoho pokusů, ale žádný mi loni nevyšel. Z mého pohledu byl ale zásadní problém v čase odchytu. Začínal jsem poměrně pozdě a čmeláci už neměli takový zájem. Doufám, že mi vydrží moje tři královny. Měl jsem strach, že prošvihnu další sezónu, ale zadařilo se mi. Nemám představu kolik čmeláků mi přibude na zahradě a v okolí stodoly. Nerad bych, aby se včely, které mám na zahradě (4 úly) a čmeláci začaly prát o úrodu ovoce. Po letošní zkušenosti bych asi ještě nějaký čmelín připravil. Protože včera i dnes mi na zahradě hledalo dost krásných a velikých královen.Já sice chodím chytat nedaleko, ale pořád čekat na zahradě je LUXUS

.
Když tu čtu počty čmelínů, které někteří z nás mají, tak se trochu stydím. Mám JEN tři

. Obdivuji všechny, kterým se daří a již mají čmeláky několik let po sobě. Dnes již vím, co to je. Připravit si čmelín, přečíst mnoho článků, rad a příspěvků. Chytnout svoji královnu, dát ji do čmelína a VIDĚT, že se ubytovala. JE TO RADOST A VELKÁ ODMĚNA. Pomáhat přírodě, vylepšit si možnou úrodu a mít radost z maličkosti. Oni prostě lítají, opylojí a žijou. Navíc u mne ve čmelíně.
Jerry