Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pon 16. dub 2018 19:14:53
Tak zahradní se už nepasou,ale rovnou sbírají pyl,tudíž už jsou někde ubytování :( .
Nedalo mi to a jela jsem se projet.Udělala jsem dobře,v bršlici hledala skalní(většinou jsem jich tam nejvíc chytala).Ubytovat jsem musela horem,skoro hned vylezla ze stříkačky a zalezla hlouběji jako by už to znala ;) .Jinak mám zkušenost,že se čmeláci snaží tlačit nahoru do stříkačky a nechtějí sednout do podestýlky a pak se snaží utéct,ne zavrtat do ní.Po vypuštění udělala perfektní pamatovací let,ale pořád se nevracela.Nakonec se přeci jenom za několik hodin k večeru vrátila :D ,s ní bych měla mít skalních tři kusy.Teď už si můžu dovolit zkusit ještě počkat jestli se přeci jenom opozdilý zahradní neobjeví nebo by byla skvělá konečně ta lesní. :lol:
Niky gratuluju - tentokrat jich budes mit vic nez ja - zatim nemam ani jednu :(
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak postrašená rokytová se vrátila a lítá. Další tři mi hledají, už nemám čmelíny, objednala jsem si další tři, doufám, že přijdou brzo, abych nepropásla skalní.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,děkuji,ale minulý rok jsem měla skalních 5. :lol:

Blanko,důležité=musím opravit,některé velké skalní můžou mít také problém s vyšším umístěním,zvláště když přilétají s pastvy se setměním.Zrovna jsem musela tu novou odchytit vůbec se nemohla trefit. :( Zítra ji musím zkusit umístit níž,doufám,že si to místo moc nezafixovala.Tak zítra bude napětí jestli zůstane.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Ahoj,

tak dnes ma čakalo milé prekvapenie, viz foto ;) .odchy 14.4. v sobotu..tušim Honzo si psal o tom že sa ti vrátila královna po mizernom pamatovacom lete, to samé u tejto královny. Zažil som to prvý krát...To by som neveril že sa vráti, to bol takový polo-pamatovací let, na maly okamih zamerala vletový otvor a pak už 2 rychlé otočky kolem a čau :)

Mal som podozrenie už v sobotu večer, kedy sa tu behom 2-3 hodín motala kolem rákosu na balkóne. V takýchto prípadoch neodchytávam, nechávam to na prírode, na odhodlaní královnej..bolo krásne videt že si to pamatuje - ale ne moc dokonale ;) :)

Viem že mnohí to myslíte dobre a taky som to tak robil, ale menej je nekdy viac :!: ja osobne už po návrate královny do úlu neriešim nic, po pamatovacom lete si úl nevšímam a vôbec ho neotváram 4-5 dní. Neklepu, nedávam kamínky, nekontroluju-pouze video. Viem že opakujem to co všetci vieme ale pri našom nadšení a zápale nekdy zapomíname na základy ;)

Chytať som bol asi 4x, posledný týden tu fukal silný vietor takže o ničem. Marné pokusy 6x zemni, 2x luční, 1x polní..posledná polní sa ale vrátila ;) vše krabičková metóda, menej úspešná ale nemam na výber...

Absolutny súhlas že na lúke kde som kedysi videl naraz i 4 hledajíci královny teď nic není...stále si myslím že to ešte len začne. Včera som bol služobne v nemecku a na parkovisku hledala krásna zemní, mal som chuť si ju zobrať do kapsy hh :)

https://www.imgup.cz/images/2018/04/16/cm.rolni.jpg
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Janek92 píše:
pon 16. dub 2018 21:14:22
Viem že mnohí to myslíte dobre a taky som to tak robil, ale menej je nekdy viac :!: ja osobne už po návrate královny do úlu neriešim nic, po pamatovacom lete si úl nevšímam a vôbec ho neotváram 4-5 dní. Neklepu, nedávam kamínky, nekontroluju-pouze video. Viem že opakujem to co všetci vieme ale pri našom nadšení a zápale nekdy zapomíname na základy ;)
Janku muzes trochu vic prozradit jak resis to video? Uz jsem nad tim taky premyslel a zkousel GoPro, ale to moc neni vhodne pro delsi nataceni. Zatim si musim jako ostatni vystacit s kaminkem :)
eljerry

Ahojte všichni,

jak tady pročítám příspěvky, musím uznat, že tady nejsem "blázen" jen já :lol: :lol: :lol:. Není to urážka, ale trávím na židli u čmelínů docela dost času. Snažím se nachytat ty své královny při odletu nebo návratu. Zatím se jim daří hrát se mnou na schovávanou. Kamínky padají, sklápím jim pomaličku klapky a už jsem každou viděl aspoň jednou. Nepočítám odchyt. U nás na jižní Moravě začíná všechno kvést a tak si myslím, že se mi budou vracet častěji. Nebudou to mít tak daleko, když poletí sbírat. Tak se těším, že je budu moct pozorovat. Do čmelínů zatím nelezu, nechci nic pokazit.

Po loňském neúspěchu jsem nechal čmelíny připravené, klapky jsem zavřel a čekal na jaro. Udělal jsem jen důkladnou kontrolu, abych vyhodil případné hosty z hotelu pro čmeláky. Loni byly čmelíny nové, možná, že to mělo vliv na usídlení královny. Měl jsem mnoho pokusů, ale žádný mi loni nevyšel. Z mého pohledu byl ale zásadní problém v čase odchytu. Začínal jsem poměrně pozdě a čmeláci už neměli takový zájem. Doufám, že mi vydrží moje tři královny. Měl jsem strach, že prošvihnu další sezónu, ale zadařilo se mi. Nemám představu kolik čmeláků mi přibude na zahradě a v okolí stodoly. Nerad bych, aby se včely, které mám na zahradě (4 úly) a čmeláci začaly prát o úrodu ovoce. Po letošní zkušenosti bych asi ještě nějaký čmelín připravil. Protože včera i dnes mi na zahradě hledalo dost krásných a velikých královen.Já sice chodím chytat nedaleko, ale pořád čekat na zahradě je LUXUS :D.

Když tu čtu počty čmelínů, které někteří z nás mají, tak se trochu stydím. Mám JEN tři :oops:. Obdivuji všechny, kterým se daří a již mají čmeláky několik let po sobě. Dnes již vím, co to je. Připravit si čmelín, přečíst mnoho článků, rad a příspěvků. Chytnout svoji královnu, dát ji do čmelína a VIDĚT, že se ubytovala. JE TO RADOST A VELKÁ ODMĚNA. Pomáhat přírodě, vylepšit si možnou úrodu a mít radost z maličkosti. Oni prostě lítají, opylojí a žijou. Navíc u mne ve čmelíně. ;) ;) ;)
Jerry
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
pon 16. dub 2018 20:25:35
Blanko,důležité=musím opravit,některé velké skalní můžou mít také problém s vyšším umístěním,zvláště když přilétají s pastvy se setměním.
Tak to jsi mě Niky nepotěšila.Všude jsem četla , že ve výšce v ptačích budkách, jsou skalní a rokytové.V neděli jsem usazovala obří skalní.Krásně zaměřila, ale nevrátila se.Včera celý den pršelo.Pořád doufám, že se ještě vrátí.Ale nerada bych měla pak potíže kvůli výšce...Ale úlek už sundávat nemůžu, to by mě manžel zastřelil, po tý eskapádě s fixováním úlku na stromě.. :roll:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
úte 17. dub 2018 8:37:35
Pořád doufám, že se ještě vrátí.Ale nerada bych měla pak potíže kvůli výšce...Ale úlek už sundávat nemůžu, to by mě manžel zastřelil, po tý eskapádě s fixováním úlku na stromě.. :roll:
Kavco, na tu výšku bacha. Pamatuj, že bude potřeba i provádět údržbu - čistit klapku, případně větrat. Je dobré zvolit nějaký kompromis, jinak to bude pěkný tělocvik.... :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

eljerry píše:
pon 16. dub 2018 22:53:18
Když tu čtu počty čmelínů, které někteří z nás mají, tak se trochu stydím. Mám JEN tři :oops:.
Jerry, vůbec se nemáš za co stydět. Začínáš s chovem a mít tři úlky je ideální. Navíc, každý má jiné možností (čas, práce, lokalita atd.) Já kdybych mohl, taky bych těch úlků kolem dvaceti zvládl. Jenže to prostě není možné. Tak Ti přeju hodně zdaru a hodně úspěchů v chovu! ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
úte 17. dub 2018 8:55:37
Kavco, na tu výšku bacha. Pamatuj, že bude potřeba i provádět údržbu - čistit klapku, případně větrat. Je dobré zvolit nějaký kompromis, jinak to bude pěkný tělocvik.... :lol:
mám tam přistavený žebřík, takže přístup bych až tak neřešila.. a na rychlou kontrolu je tam na klapku dobře vidět....myslela jsem, jak se jim to bude líbit.. :shock: No uvidíme.Zase by tam měla holka pěkně klídek a eventuální navrátilci by se mi necpali do jiných úlků, je to bokem.No kdo ví, jestli se vůbec vrátí.
Odpovědět