Blanka píše: ↑pon 14. kvě 2018 16:49:07
V 19hod. jsem šla překontrolovat klapky a zahlédla jsem hledající skalní, na místě, kde byl loni čmelín, samozřejmě jsem nemohla hned najít síťku. Odchytla jsem ji právě když se chystala přes plot, udělala nádherného pamatováka, dala jsem do vchodu kamínek navečer se už nevrátila. To byly nervy, vrátila se až navečer a už lítá. Jo a v neděli na procházce se psem jsem viděla dvě skalní hledat.
Ty skalní hledačky ti skutečně závidím

Já jsem za celý letošní rok viděl 3, usazoval dvě, jedna zaměřila, za 15 minut se vrátila a od té doby odletěla a konec. ALe když to tak čtu tak třeba s trochou štestí se ještě nějaká ukáže ... jenže minulé dva týdny jsem měl hodně volna, které jsem trávil vysedáváním na zahradě, s tím už je konec.
Jinak moje rolní je fakt divná, dnes zase nevylezla, za posledních 8 dní byla z úlku ven jen dvakrát a to vždy jen na pár hodin odpoledne!!! Je to normální v téhle fázi vývoje (nyní 16 dní od usazení)? Já to nemohu pochopit, podle mne musí umřít hlady a když ne ona tak co chudáci larvy?
No a dnes mi svitla trocha naděje, že bych mohl obsadit druhý úl, po návratu z práce kolem šesté se na zahradě objevila rolní ... nebo spíše "dřevní", obletovala kmeny stromů v dost vysoké výšce, chvíli jsem jí sledoval a snažil se přijít na to, jestli je to hledačka, pak zaletěla na hromadu naštípaného dříví a začala zalézat mezi polena, tak jsem to nevydržel a odchytil jsem ji. Ze stříkačky do úlku doslova spadla, bez jakéhokoliv odporu okamžitě zalezla a za deset minutek vylezla ven a udělala krásný zaměřovací let. Po něm se vrhla na nějaké kvítky v trávě. Jestli se vrátila zatím nevím, nemohl jsem to moc sledovat a kamínek jsem do otvoru zatím nevložil.