Chov čmeláků v roce 2018
Ty skalní hledačky ti skutečně závidím Já jsem za celý letošní rok viděl 3, usazoval dvě, jedna zaměřila, za 15 minut se vrátila a od té doby odletěla a konec. ALe když to tak čtu tak třeba s trochou štestí se ještě nějaká ukáže ... jenže minulé dva týdny jsem měl hodně volna, které jsem trávil vysedáváním na zahradě, s tím už je konec.Blanka píše: ↑pon 14. kvě 2018 16:49:07V 19hod. jsem šla překontrolovat klapky a zahlédla jsem hledající skalní, na místě, kde byl loni čmelín, samozřejmě jsem nemohla hned najít síťku. Odchytla jsem ji právě když se chystala přes plot, udělala nádherného pamatováka, dala jsem do vchodu kamínek navečer se už nevrátila. To byly nervy, vrátila se až navečer a už lítá. Jo a v neděli na procházce se psem jsem viděla dvě skalní hledat.
Jinak moje rolní je fakt divná, dnes zase nevylezla, za posledních 8 dní byla z úlku ven jen dvakrát a to vždy jen na pár hodin odpoledne!!! Je to normální v téhle fázi vývoje (nyní 16 dní od usazení)? Já to nemohu pochopit, podle mne musí umřít hlady a když ne ona tak co chudáci larvy?
No a dnes mi svitla trocha naděje, že bych mohl obsadit druhý úl, po návratu z práce kolem šesté se na zahradě objevila rolní ... nebo spíše "dřevní", obletovala kmeny stromů v dost vysoké výšce, chvíli jsem jí sledoval a snažil se přijít na to, jestli je to hledačka, pak zaletěla na hromadu naštípaného dříví a začala zalézat mezi polena, tak jsem to nevydržel a odchytil jsem ji. Ze stříkačky do úlku doslova spadla, bez jakéhokoliv odporu okamžitě zalezla a za deset minutek vylezla ven a udělala krásný zaměřovací let. Po něm se vrhla na nějaké kvítky v trávě. Jestli se vrátila zatím nevím, nemohl jsem to moc sledovat a kamínek jsem do otvoru zatím nevložil.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Chtěl jsem se zeptat, chováte, nebo chovali jste někdo čmeláky v zemních nechráněných čmelínech do kterých se mohou dostat i například škvoři a mravenci? Přemýšlel jsem totiž o statistikách, kdy v přírodě má zavíječ napadat až 90% hnízd, což v kombinaci s tím, že přezimování nepřežije většina matek a mnoho další o hnízda příjdou nebo je zahubí něco jiného vede k naprosto absurdním číslům nových královen, které musí ty úspěšná hnízda vyprodukovat. Přemýšlel jsem tedy, že ve volné přírodě není možná zavíječ tak fatální, jako když je zavřený sám se čmelákem v úlu. Napadli mě právě třeba škvoři, kteří se velice rádi krmí menším hmyzem a jeho vajíčky. Temné a vlhké úly čmeláků je musí velice přitahovat, pokud tam zavíječ naklade vajíčka třeba právě takovýto hmyz může zlikvidovat většinu vajíček, nebo mladých larev a tak to není pro čmeláčí kolonii pak tak fatální a odchová alespoň menší počet královen. Přemýšlel jsem i o mravencích, pokud vyrabují kolonii, med, mohou vybít i larvy zavíječů a tak čmeláci jsou sice oslabeni, ale mají šanci se ještě vzpamatovat.
Jak jste na tom tedy se zavíječem v takových zemních nechráněných úlech?
PS. jinak jsem se dočetl zajímavou věc, že sršni loví i v noci a živí se i můrami, tedy takov sršní hnízdo v blízkosti může být sice nebezpečné čmelákům, ale stejně tak i zavíječům.
PS. jinak jsem se dočetl zajímavou věc, že sršni loví i v noci a živí se i můrami, tedy takov sršní hnízdo v blízkosti může být sice nebezpečné čmelákům, ale stejně tak i zavíječům.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Souhlasím s Jankem ohledně úrovně diskuze. Nepřispívám často, hledám zde hlavně rady, návody, pomoc. Bohužel na mne některé příspěvky při vší úctě působí až dětinsky. Chápu nadšení pro čmeláky, jsem na tom podobně, nicméně věcnější vyjadřování by diskuzi jen prospělo, nejsme přece na mimibazaru.
Děkuji Vám
Super to máš aj podmienky pre cmeliakov. Bolo by ti treba viac čmulov.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Hnízdo někde metr pod zemí je určitě před zavíječem lépe chráněno, není tolik nápadné než v klasickém úlu. Ale zase hrozí nebezpečí od myší, mravenců atd. Je to těžké, ale aby hnízdo v přirodě přežilo, potřebuje k tomu i dost štěstí. Podzemní úly jsem zatím neměl, když pominu květináč se skalní. Doma mi nedovolí kopat...kaos píše: ↑pon 14. kvě 2018 22:19:17Chtěl jsem se zeptat, chováte, nebo chovali jste někdo čmeláky v zemních nechráněných čmelínech do kterých se mohou dostat i například škvoři a mravenci? Přemýšlel jsem totiž o statistikách, kdy v přírodě má zavíječ napadat až 90% hnízd, což v kombinaci s tím, že přezimování nepřežije většina matek a mnoho další o hnízda příjdou nebo je zahubí něco jiného vede k naprosto absurdním číslům nových královen, které musí ty úspěšná hnízda vyprodukovat. Přemýšlel jsem tedy, že ve volné přírodě není možná zavíječ tak fatální, jako když je zavřený sám se čmelákem v úlu. Napadli mě právě třeba škvoři, kteří se velice rádi krmí menším hmyzem a jeho vajíčky. Temné a vlhké úly čmeláků je musí velice přitahovat, pokud tam zavíječ naklade vajíčka třeba právě takovýto hmyz může zlikvidovat většinu vajíček, nebo mladých larev a tak to není pro čmeláčí kolonii pak tak fatální a odchová alespoň menší počet královen. Přemýšlel jsem i o mravencích, pokud vyrabují kolonii, med, mohou vybít i larvy zavíječů a tak čmeláci jsou sice oslabeni, ale mají šanci se ještě vzpamatovat.
Sršeň může teoreticky i nějaké zavíječe pochytat, ale stejně tak se může naučit lovit čmeláky přes den... Na sršně pozor.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jarko, moc pěkná zahrada.
Niky, také pozoruji u luční, že dělnice létají o něco méně. U zemních létají stejně.
Osud převzatého hnízda novou zemní je asi zpečetěn. Matka létá, nosí pyl, ale dělnice nejsou ani po 41 dnech. Zřejmě si nová matka založila vlastní buňky a ty původní nechala...Tak snad vychová svoje dělnice.
Po týdnu relativního klidu se pořádně rozlétala skalní královna, létá tak 2 - 3x za hodinu. Zřejmě už finišuje. Tak se těším.
Radost mi dělá i rolní, usazaná je už taky nějakých 17- 18 dni a létá pravidelně.
Niky, také pozoruji u luční, že dělnice létají o něco méně. U zemních létají stejně.
Osud převzatého hnízda novou zemní je asi zpečetěn. Matka létá, nosí pyl, ale dělnice nejsou ani po 41 dnech. Zřejmě si nová matka založila vlastní buňky a ty původní nechala...Tak snad vychová svoje dělnice.
Po týdnu relativního klidu se pořádně rozlétala skalní královna, létá tak 2 - 3x za hodinu. Zřejmě už finišuje. Tak se těším.
Radost mi dělá i rolní, usazaná je už taky nějakých 17- 18 dni a létá pravidelně.