Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Vojta píše:
pon 31. bře 2025 8:00:42
Teď se dívám na předpověď počasí a hlásí mrazy tenhle víkend a ještě i v půlce dubna. Ty zemní jsi usazoval ty nebo jsou to navrátilky? Mně se zemní nedaří usadit :roll:
Navrátilky nemám,vloni jsem neměl ani jedno hnízdo,kolem 20 dubna tady počasí zničilo skoro všechny čmeláky,ani v létě tady skoro žádní nelétali.Hotová katastrofa-a co hlásí na víkend a po něm...kdoví,jak zase všechno dopadne.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Zdenda píše:
pon 31. bře 2025 0:20:39
Tak já mám po noční kontrole usazeny 3 zemní,v pátek jsem zkoušel jednu luční a jednu zahradní,ale jak dopadly nevím-nedostal jsem se ke kontrole.
Ahoj Zdendo, co používáš jako výstelku, že se ti daří tak snadno usazovat i zemní?
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak letos z 10 čmelínů jen 6. Už dva roky nechytám nechávám to na přírodě .Do jednoho mi vlezla zemní tmavá forma. Už jsem jí začala snižovat klapku, teď jsem to přerušila, kvůli počasí, ve druhém mi něco shazuje kamínek, ještě jsem ji neviděla, ale pase se mi na zimolezu vonném luční, měla jsem je loni. Čekám kdy se vrátí rokytky, ty jsem měla po dva roky ve stejném úlu. Na zahradě mi kvete zimolez, hluchavky, krokus, a meruňka, u té čekám co bude o víkendu, má být -3 tak bude po květech jako každý rok. Přeju všem moc štěstí v chovu, budeme si držet palce. Ahoj Pepane.
Luboš

Všechny zdravím,já po loňském fiasku dnes usadil první zemní.Po šesti marných pokusech se zakoupenou výstelkou,matky vyfáraly jako střely,tak jsem si řekl dost a dal tam osvědčenou merino vlnu nastříhanou na malé kousky a dovnitř před vyustění v úlku nasypali dvě lžíce země na provonění🙂No počkal jsem si na výlet a stálo to za to.Vylezla,hned se chovala jako panímáma na česně,začala obvyklé kejkle,kroužky,nakonec ještě několikrát oblétěla chalupu,aby jako kór trefila zpátky,hned jsem věděl že to bude dobré a taky že jo.Náhoda nebo jim kupovaná výstelka nevyhovuje,těžko soudit.Jinak u nás zatím jen zemní,včera jsem viděl první luční,o víkendu jednu skalní,ta mne mrzela, u nás je poměrně vzácně vidět,ale nadala mi šanci.Čekám na rokytky,na rolní je ještě brzy.Přeji Vám všem plné čmelíny ať je letošní sezona lepší než loňská.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Tak se mně v pátek povedlo usadit luční. Udělala krásný pamatovací let a během dne několikrát shozená značka, totéž v sobotu. Odpoledne v sobotu si hrála vnoučata poblíž čmelínu právě když se luční vracela. Přiletěla tak na půl metru ke vstupu, pak se lekla a odletěla. Do večera už se nevrátila a dneska taky ne. Tak jsem o ní nejspíš přišel
Vojta
Nový člen
Nový člen

Tak už je to jisté, zmizela. Je možné, aby po dvou dnech zabydlení opustila úl?
Vojta
Nový člen
Nový člen

Dneska k večeru jsem chytil hledačku zemní. Zavedl jsem ji do úlu, byla tam asi 15 minut, pak vylezla a procházela se po česnu. Chtěla odletět, ale spadla na zem, popoletěla kousek a zase spadla, pak ještě jednou. Byla asi vysílená. Přikryl jsem ji síťkou a došel jsem pro medovou vodu, kterou jsem dal do kostičky lega. Dal jsem kostičku pod síťku, hned na ni vlezla a začala se krmit.
Obrázek
Dal jsem ji i s kostičkou do úlu a byl zvědav, co udělá. Asi za půl hodiny byla značka ve vchodu shozená, takže odletěla.
Přílohy
zemní2.jpg
(292.6 KiB) Zatím ještě nestaženo
Luboš

Vojto,mám v podobných chladných dnech stejnou zkušenost nebo pokud odchyt proběhne k večeru zůstanou v úlku do rána a ráno po ohřátí a příkrmu odfrčí.Nikdy z toho nic nebylo,tak je ani nechytám.Jsou ztuhlé zesláblé,je lepší počkat na teplejší dny,neboj se teprve to přijde,je spoustu času.Jinak moje zemní oslavila týden pobytu naprosto v pohodě přes noční mrazy -5C.Zkouším ohřívací destičku pro terária,zatím v pohodě.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Luboši, můžeš poslat nějaký odkaz na tu vyhřívací destičku? Že bych se připravil pro příští rok.
Našel jsem něco na Allegru
Luboš

Mám to z Allegra,foto vložit neumím,pořád s počítačem bojuji.Jinak rozměry 14x15 5W.Má digitální termostat,max. výkon asi +35C.Ten termostat je spíše orientační,je třeba s předstihem zkoušet,náběh je velmi pomalý.Ostatně je to jen na jarní nejisté počasí,ale při těch nočních mrazech jsem tam neměl méně než 5-6 stupňů a to určitě stačí.Při instalaci jsem na dno čmelínu vložil slabou fíbrovou podložku a vyřízl z boku úlku těsně nad destičku spáru jen tak velkou,abych na ni mohl zvenka zasunout výhř.podložku.Nad podložku jsem upravil nizounký rošt tak,abych ji mohl po jaru vysunout ven bez nebezpečí poškození hnízda.Ochranu spáry ať s destičkou či bez jsem řešil jen silnou lepenkou a nad spárou dodatečně přidělanou stříškou.
Odpovědět