Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Vojta píše:
pon 31. bře 2025 8:00:42
Teď se dívám na předpověď počasí a hlásí mrazy tenhle víkend a ještě i v půlce dubna. Ty zemní jsi usazoval ty nebo jsou to navrátilky? Mně se zemní nedaří usadit :roll:
Navrátilky nemám,vloni jsem neměl ani jedno hnízdo,kolem 20 dubna tady počasí zničilo skoro všechny čmeláky,ani v létě tady skoro žádní nelétali.Hotová katastrofa-a co hlásí na víkend a po něm...kdoví,jak zase všechno dopadne.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Zdenda píše:
pon 31. bře 2025 0:20:39
Tak já mám po noční kontrole usazeny 3 zemní,v pátek jsem zkoušel jednu luční a jednu zahradní,ale jak dopadly nevím-nedostal jsem se ke kontrole.
Ahoj Zdendo, co používáš jako výstelku, že se ti daří tak snadno usazovat i zemní?
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak letos z 10 čmelínů jen 6. Už dva roky nechytám nechávám to na přírodě .Do jednoho mi vlezla zemní tmavá forma. Už jsem jí začala snižovat klapku, teď jsem to přerušila, kvůli počasí, ve druhém mi něco shazuje kamínek, ještě jsem ji neviděla, ale pase se mi na zimolezu vonném luční, měla jsem je loni. Čekám kdy se vrátí rokytky, ty jsem měla po dva roky ve stejném úlu. Na zahradě mi kvete zimolez, hluchavky, krokus, a meruňka, u té čekám co bude o víkendu, má být -3 tak bude po květech jako každý rok. Přeju všem moc štěstí v chovu, budeme si držet palce. Ahoj Pepane.
Luboš

Všechny zdravím,já po loňském fiasku dnes usadil první zemní.Po šesti marných pokusech se zakoupenou výstelkou,matky vyfáraly jako střely,tak jsem si řekl dost a dal tam osvědčenou merino vlnu nastříhanou na malé kousky a dovnitř před vyustění v úlku nasypali dvě lžíce země na provonění🙂No počkal jsem si na výlet a stálo to za to.Vylezla,hned se chovala jako panímáma na česně,začala obvyklé kejkle,kroužky,nakonec ještě několikrát oblétěla chalupu,aby jako kór trefila zpátky,hned jsem věděl že to bude dobré a taky že jo.Náhoda nebo jim kupovaná výstelka nevyhovuje,těžko soudit.Jinak u nás zatím jen zemní,včera jsem viděl první luční,o víkendu jednu skalní,ta mne mrzela, u nás je poměrně vzácně vidět,ale nadala mi šanci.Čekám na rokytky,na rolní je ještě brzy.Přeji Vám všem plné čmelíny ať je letošní sezona lepší než loňská.
Odpovědět