Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko super :D ,mě dnes přibyly matky polní v třetím úlku.Tak doufám,že příští rok se nám to trochu vyváží-já budu mít štěstí na více skalních a ty naopak na více polních :) :D :!:
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak hlásím 2 mladé matky u hnízda druhogenerační luční, které jsem sanoval od melittobie. Bohužel víc toho už nebude, v původním hnízdě začala chovat matky už po 2 generacích dělnic, z 5 mateřských kokonů se vylíhla 1 matka a zbytek melittobie a ty 2 matky byly ze 2 larev které jsem se čmeláky přenesl. Matka zakladatelka už nic dalšího nenakladla a tak to bude konečná. Ale opět důkaz, že metoda sanace melitobie bez likvidace čmeláků má smysl.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
ned 21. črc 2019 13:54:54
Tak jsem se dočkal, u skalních se objevila první mladá matka :-) Ale bylo divné, na klapce jsem našel mrtvou dělnici a pod ní na zemi další dvě, že by se popraly ?:-o
Kaosi,já jsem taky našel na česně mrtvé skalní dělnice,ale podle mne to jsou ty staré,co odešly zemřít ven...na konci svého života.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 19. črc 2019 14:08:06
Zdendo zrovna jsem na tebe s tou lesní myslel. Kromě tebe jsem věděl už jen o panu Čížkovi a ten o ní přišel při městském kosení trávníků po prvních dělnicích. Škoda že ani u tebe se to nepovedlo, je jich málo :-(

U mě ta jediná poslední rolní, co čekala 45 dní na první dělnice je taky bez matek, ale má pěkný provoz. Matka zakladatelka byla taková prťavá, všechny 3 ostatní byly nádherné velké matky a žádná z nich to nikam nedotáhla a tento "chcípáček" má tak hezké hnízdo. Doufám, že to k matkám dotáhne.
Niky,vloni jsem těch lesních viděl na hluchavkách několik,ale dělnice žádné,letos během dubna až začátku května se potloukalo taky minimálně 5...nejhorší byl začátek června,to jsem denně viděl hledačky 3-4...nevím,jestli se u mne jen snažily o založení,podle mne to byly ty,které vlivem hnusného deštivého počasí přišly o svoje hnízda.Tak jako divoké hnízda lučních a skalních i s dělnicema po deštích skončily...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaos napsal:
kaos píše:
pon 22. črc 2019 22:03:01
Tak hlásím 2 mladé matky u hnízda druhogenerační luční, které jsem sanoval od melittobie........ Ale opět důkaz, že metoda sanace melitobie bez likvidace čmeláků má smysl.
A to je důležité zjištění :D ,nedokážu si představit,že bych při napadeni měla zlikvidovat žijící čmeláky :cry: .

Zdendo,s těmi lesními je to velká škoda :( .Je to nádherný druh a stálo by zato ho rozšiřovat.Já letos neviděla oproti minulým rokům ani jednu matku či dělnici. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Čmelák lesní asi nejvíce trpí na naše hospodaření v krajině. Potřebuje velké otevřené krajiny s dostatkem lučního kvítí. Bohužel luk je málo, máme buď lesy, nebo pole. U nás se drží v lokalitě, kde ve velkém chovají ovce. Ty totiž potřebují také louky na spásání.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Už jsem se začala smiřovat s tím,že druhá zemní má alespoň samečky.Dnes se ale objevily i matky :D .Teď už jenom matky od skalní a několika polních,snad to také vyjde :) .
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos píše:
pon 22. črc 2019 22:03:01
Tak hlásím 2 mladé matky u hnízda druhogenerační luční, které jsem sanoval od melittobie. Bohužel víc toho už nebude, v původním hnízdě začala chovat matky už po 2 generacích dělnic, z 5 mateřských kokonů se vylíhla 1 matka a zbytek melittobie a ty 2 matky byly ze 2 larev které jsem se čmeláky přenesl. Matka zakladatelka už nic dalšího nenakladla a tak to bude konečná. Ale opět důkaz, že metoda sanace melitobie bez likvidace čmeláků má smysl.
Je to úspěch. Dal sis s tím pořádnou práci. Já mám dodnes před očima tu hrůzu, když jsem otevřela zlikvidované hnízdo zemních, těch matek před vylíhnutím, byla to hrůza. Letos musím zaklepat v pastích nic. Dokonce ani tolik much jako loni nemám, soused zlikvidoval králíky, možná i to pomohlo, měla jsem čmeláky přes plot. K těm lesním, na jař jsem matku neviděla, ale teď se mi na levanduli krmí dělniky a už jsem zahlédla i novou matku. Jinak tu mám někde hájové, co se mi nepodařily usadit, teď jich je na zahradě plno, tak snad příští rok. Těch polních je málo, jsou hlavně na kypreji a hluchavkách. Sbíráte někdo rousky na přikrmování na jaře?
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko loni jsem rousky sbíral a letos se mi to velice hodilo k dokrmování zesláblých matek a rodin. Na příští rok bych klidně sbíral ale mě na nových klapkách rousky už neztrácí, tak není co.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj Blanka. Ja som prikrmoval lucne klasika fruktoza- kr.cukor a do toho pelove ruska .Pekná kašicka a strašne im to chutilo.
Odpovědět