Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Niky1 píše:
pon 13. srp 2018 9:00:26
Niky 1
Jak to u tobě pokračuje?Objevily se i další dělnice nebo nosí matka pyl?
U mě špatný. Jeden malý čmelda se už druhý den neobjevil. Po 3 dnech (asi) další zaměřoval, ale skoro se mi ani nechce psát jak to dopadlo. Prozkoumával úlek tak důkladně ze všech stran až si cvrnkl o prkno na kterém čmelín stojí a odrazil se rovnou do misky s olejem. Vystartoval jsem ihned na pomoc, ale stačilo pár vteřin a už nebyl. :oops: :oops: :( :( Původní past na nepřátele se stala pastí na toho koho měla chránit. Prostor nad miskou jsem zmenšil abych snížil pravděpodobnost že se to může zopakovat. Člověk se furt učí. Takže mamina je zase sama, ale nevzdává to!
Napadlo mě, jestli je možné aby nová matka, která se ještě nespářila, takhle odchovávala jen trubce. Nebo pokud se nespáří, nemá nutkání začít stavět a plodit ???
Jinak jsem veškerý volný čas o víkendu věnoval elektronickému chlazení a vypadá to nadějně. Vlastně můžu říct, že určitě jednu, dvě "klimatizace" dotáhnu do konce. Při 30°C venku jsem uchladil vnitřek na 18,5°C a to to neběželo zdaleka naplno. S tím mám spojený dotaz, na jakou ideální (maximální) teplotu byste chladili? V laboratorním chovu mají nastaveno 27°C, tak jsem si říkal že by to mohlo být ono. Dík za každou zkušenost.
Test venku 29°C.jpg
(230.95 KiB) Zatím ještě nestaženo
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak té dělnice je škoda, matce se zvláště v začátcích hodí každá ruka. Ale nic si z toho nedělej, já letos zas udělal chybu, že jsem dal elastickou mřížku na pachovou past a dělnice se nějak protáhla dovnitř :-(. Jinak pokud by matka nebyla oplodněná tak nemůže klást dělnice, chovala by skutečně jen trubce a tu nezaměřují ani se nevrací. Takže oplodněná bude. Jsem moc zvědavý jak dopadne. Možná ji zkus dát roztok fruktózy, aby nahradila tu ztrátu dělnice.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Dobrý nápad, v úplných začátcích sezóny když jsem ještě neměl usazenou matku, jsem dal víčko na česno a asi tři dny se tam vracela jedna na gáblík, ale vstup do úlku ji nezajímal. V pokročilejším stádiu, když už byl úlek osídlen jsem zas zkusil dát víčko a přišlo mi, že jim spíš překáželo a nikdo ho netestnul. Tak jsem ho k večeru odstranil. Uvidíme, jestli se to ujme. Když koukám jak opouští úlek, tak ale o tom trochu pochybuji. Rozrazí klapku a vystřelí jak torpédo. V těsné blízkosti se pravidelně pase kolegyně jiného druhu.
Pořídil jsem pár fotek mobilem.
20180812_090652.jpg
(301.74 KiB) Zatím ještě nestaženo
20180812_082130 res.jpg
(188.92 KiB) Zatím ještě nestaženo
20180812_091923.jpg
(262.76 KiB) Zatím ještě nestaženo
Niky1
TOP člen
TOP člen

Oni si totiž venku postavené potravy nevšímají,je třeba to dát dovnitř.Třeba do víčka od limo v alobalu s dostatečným otvorem,ale aby nemohli vlézt dovnitř!
kaos
TOP člen
TOP člen

Já jsem dostal na dokrmovaní velice dobrý tip. V lékárně koupit plastovou zkumavku za 5 Kč, navrtat 3mm otvor a na jednom okraji stabilizovat polystyrenem dát na výstelku. Jinak prý lze dokrmovat jen roztokem fruktózy (voda fruktóza v poměru 1:3).
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 12. srp 2018 21:02:02
Já jsem dnes měla skvělý den,už jsem se pomalu začala smiřovat s tím,že první ubytovaná zemní skončila jen se samečky.Dnes k mému překvapení konečně začaly vylétávat matky :D :D :D .Ale jsou jak malé tanky :lol: ,bohužel jim pro velikost nešlo vlézt pod klapku,tak jsem ji musela podepřít kolíčkem. ;)
Polní matky také dnes létaly v hojném počtu a dokonce vyletěla i přiletěla nějaká z toho hnízda co jsem si myslela,že už končí.Ti polní jsou fakt vděčný druh.Navíc se mi po několika rocích opět podařilo ubytovat větší matky v horním rozmezí velikosti,takže i nové matky jsou na polní obříci. :D
Tak to je paráda, Niky. :D

U skalních je stále živo, matky létají na výlety, některé dělnice stále nosí pyl. Objevila se další várka nových samců.

U prvních zemních je už konec. Čmelín jsem včera vyčistil. U druhých zemních už to taky končí, stará matka není vidět. Počet dělnic se snížil na cca 5 kusů, ale ještě létají ven. Tady to však bylo bez matek... :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,ty skalní ti moc přeji,také bych je v této době uvítala :) ,ale mám vlastně ještě funkční všechny tři zemní a čtyři polní,tak nemůžu naříkat. :lol:
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kaosi díky za nápad na přikrmování. Já mám ještě tři funkční u skalních navečer lítají domů krásné královny. Po zahradě začínám sbírat mrtvolky dělniček, je to smutné. Té potravy je fakt málo.
kaos
TOP člen
TOP člen

Dnes jsem udělal asi poslední prohlídku hnízda zemních. Kolonie už slábne, je tam už jen max 50 dělnic. Poprvé od stěhování jsem viděl starou matku, hýbat jsem ji neviděl, nejspíš už je mrtvá. Před 14 dny (při poslední prohlídce) tak musela být ještě živá. Pořád mi vrtá hlavou co je s novými matkami. Jsem velice zvědavý na prohlídku hnízda po jeho konci, jestli tam nějaké kokony po matkách najdu, nebo jestli produkovali jen samce.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Mne funguje ešte 5 cmelinov. Všetko sú zemný.Č.11 funguje nad očakávanie este celkom rusne.Č.6 produkuje ešte nové robotnice.Do č.10 sa vracia mladá kráľovná a nejaká vacsia robotnica.V č.9 sú ešte mladé kráľovne s robotnicami a to isté je v č.2 len tam to žije viac.Skalne to už dávnejšie ukončili ale vychovali veľa kráľovien aj samcekov.2 rolne kráľovny opustili hniezdo zhruba pri druhej generacii robotnic.Zavijaci boli v štyroch nadzemnych cmelinoch (3 x skalny a 1 x zemny)tam kde boli nepokoje na klapke.Boli zakukleny pri spodu na stene.Spalene zlikvidovane.
Odpovědět