U mě špatný. Jeden malý čmelda se už druhý den neobjevil. Po 3 dnech (asi) další zaměřoval, ale skoro se mi ani nechce psát jak to dopadlo. Prozkoumával úlek tak důkladně ze všech stran až si cvrnkl o prkno na kterém čmelín stojí a odrazil se rovnou do misky s olejem. Vystartoval jsem ihned na pomoc, ale stačilo pár vteřin a už nebyl. Původní past na nepřátele se stala pastí na toho koho měla chránit. Prostor nad miskou jsem zmenšil abych snížil pravděpodobnost že se to může zopakovat. Člověk se furt učí. Takže mamina je zase sama, ale nevzdává to!
Napadlo mě, jestli je možné aby nová matka, která se ještě nespářila, takhle odchovávala jen trubce. Nebo pokud se nespáří, nemá nutkání začít stavět a plodit ???
Jinak jsem veškerý volný čas o víkendu věnoval elektronickému chlazení a vypadá to nadějně. Vlastně můžu říct, že určitě jednu, dvě "klimatizace" dotáhnu do konce. Při 30°C venku jsem uchladil vnitřek na 18,5°C a to to neběželo zdaleka naplno. S tím mám spojený dotaz, na jakou ideální (maximální) teplotu byste chladili? V laboratorním chovu mají nastaveno 27°C, tak jsem si říkal že by to mohlo být ono. Dík za každou zkušenost.