Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,to by byla škoda teď s tím manipulovat.Káždopádně by sis měla pro další rok připravit čmelín bez chodbičky zvláště pro polní.

Skalní jsem viděla přiletět,tak teď jen aby se nic nepřihodilo než přestane vyletávat po vylíhnutí dělniček. :D

Celkem hezké sice anglické pdf k identifikaci čmeláku,jediný rozdíl,oni mají zemní s nahnědlým zadkem. http://doczz.net/doc/1528558/crash-cour ... tification

P.S.:doufám,že to půjde uložit,já mám ke stahování IDM,tak nevím jestli to jde uložit i jako. ;)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne sob 15. dub 2017 5:53:45, celkem upraveno 1 x.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, gratuluju! Tak jsi měla konečne štěstí. :D Ať se skalní daří! U mě to vypadá, že mi skalní vyhnala loňská zahradní. Uvidíme, počasí bude špatné, tak se nacháme překvapit. Každopádně čekám na další čmelín a až se oteplí, bude ješté příležitost. ;)

Kavco, jsem rád, že to s tím kamínkem funguje. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc děkuju oběma za odpovědi.
Začínám mít strach, který neovlivním -razantně se ochlazuje.Ráno sice pršelo, ale bylo10°C, teď je 5 bude to klesat postupně snad až na 2 přes den a -3°C v noci...Akorát budou mít v úterý za sebou 3 týdny od usazení...Už včera se mi zemní zdála nějaká pomalejší,vylézala daleko dýl a s větším váháním než v neděli, kdy měla klapku sklopenou první den...No nezbývá než čekat a doufat, že to zvládnou .
Ola

Ola píše:
stř 12. dub 2017 17:54:47
Venku je hodně chladno a větrno a má tak být možná i dva týdny, myslím, že bych měla nabídnout dočasné přikrmování - trochu roztoku třtinového cukru jsem nalila do malého PETvíčka a dala před vchod do úlu. Je tam ale dost málo místa, víčko zabere tak 2/3 šířky česna. Ideální je asi ta možnost s injekcí, ale teď už nemohu do úlu vrtat. Jak to děláte? A mám to víčko nechat odkryté nebo jak? Doufám, že mé čmelandy jsou natolik šikovné, že nevylezou před vchod a neskutálí se do cukru :-)
Ola
Napište mi, prosím, jestli mám to víčko nějak něčím částečně zakrývat, nevím, přijde mi to takto takové divné, víčko s tekutinou hned pod vchod. Ráno na pár dní odjíždím, teď koukám, že příští týden má dvě noci mrznout - to tedy bude zkouška zateplení čmelínů...bude mi jich líto, nejraději bych zacpala vchod a vzala je k sobě domů :-)) Jestli matka má udžet buňku v teplotě 29 C, ajak se uvádí, tak je hrdinka.

Ola
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
čtv 13. dub 2017 10:28:54
Moc děkuju oběma za odpovědi.
Začínám mít strach, který neovlivním -razantně se ochlazuje.Ráno sice pršelo, ale bylo10°C, teď je 5 bude to klesat postupně snad až na 2 přes den a -3°C v noci...Akorát budou mít v úterý za sebou 3 týdny od usazení...Už včera se mi zemní zdála nějaká pomalejší,vylézala daleko dýl a s větším váháním než v neděli, kdy měla klapku sklopenou první den...No nezbývá než čekat a doufat, že to zvládnou .
Kavco nasi cmelaci si holt s tim budou muset poradit sami - nechme to osudu (uz tak maji lepsi podminky nez v prirode) a uvidime, vic si myslim ze neudelame :(

Ja bych rad uz sklapel klapky, ale po poslednich dnech kdy si nejsem jisty kdo/kde je ubytovan, musim jeste pocket.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

kavcaa píše:
čtv 13. dub 2017 10:28:54
po poslednich dnech kdy si nejsem jisty kdo/kde je ubytovan, musim jeste pocket.

To je úsměvný, úplně mi to přimomnělo letní tábory, jak se ty děcka šoupaly ze stanu do stanu ... :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

[/quote]

Napište mi, prosím, jestli mám to víčko nějak něčím částečně zakrývat, nevím, přijde mi to takto takové divné, víčko s tekutinou hned pod vchod. Ráno na pár dní odjíždím, teď koukám, že příští týden má dvě noci mrznout -Ola
[/quote]

Jsou tu zkušenější,ale já přikrmovat nebudu.Akorát bych jim tam nalákala mravence a to by bylo horší.Jak tu píše Marek, už tak mají bezpečnější bydlení a lepší podmínky než v přírodě...Max jim hodím na úlek kabát jako to dělá Honza.
Ola

Nožičky čmelínů mám v miskách s olejem, tak to snad mravenci nepřekonají......oni nezvládnou ani otočenou izolepu kolem kmínku stromku
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Olo, já nepřikrmuju. Ale to vičko s cukerným roztokem bych něčím překryl, třeba alobalem. Do alobalu pak pár dírek na krmení. Nehrozí pak nebezpečí, že se v tom matka vykoupe.

Čekají nás perné dny, přichází to každým rokem dříve nebo později. V průběhu Velikonoc čekám první dělnice od zemních, tak snad to zvládnou a hned matce vypomůžou.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,děkuji.Ani nevíš jakou mám radost. :D
Ta zahradní se možná jen přišla podívat "domů".Mě se zahradní loni vrátila,ale neubytovala se tam,i když nebyl čmelín ještě obsazen.Tak snad to u tobě dobře dopadne a skalní zůstane.

Právě jsem se tě chtěla zeptat,kdy očekáváš první dělničky.Ta předpověď mě také děsí,no snad jim to špatné nevyjde. ;)

Olo,ony si toho cukerného roztoku myslím stejně vůbec nevšimnou,když je před čmelínem.Spíš až později dělnice. ;)
Odpovědět