Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc děkuju.Vyzkouším to.
Míra2

Super nápad s kamínkem, dnes jsem přišel domů, ihned zamířil ke čmelínu a ejhle chomáč mechu nikde. Možná poryv větru, nebo se rozlobená čmelda vrátila domů. Ihned jsem na zahradě našel malinký kamínek, sotva jsem ho vzal doruky a položil na kraj vchodu.
Uvidíme co dál :)
Ola

Venku je hodně chladno a větrno a má tak být možná i dva týdny, myslím, že bych měla nabídnout dočasné přikrmování - trochu roztoku třtinového cukru jsem nalila do malého PETvíčka a dala před vchod do úlu. Je tam ale dost málo místa, víčko zabere tak 2/3 šířky česna. Ideální je asi ta možnost s injekcí, ale teď už nemohu do úlu vrtat. Jak to děláte? A mám to víčko nechat odkryté nebo jak? Doufám, že mé čmelandy jsou natolik šikovné, že nevylezou před vchod a neskutálí se do cukru :-)
Ola
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě se dnes konečně podařilo odchytit skalní po několika rocích absence. :D :D U nás byly poryvy větru zrovna když opouštěla čmelín.Házelo to s chudákem,že s těžkosti prováděla orientační let,už jsem měla obavy,zvláště že je to obří kus.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Gratuluju Niky ke skalni - snad se ubytuje.

U nas je chladno, rano a ted vecer opet prsi a hodne fouka. Papirky od vcerejsiho dne stale na svem miste, tak bud ve cmelinech nikdo neni a nebo ani jedna nevylezla... :(
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jo, jak jsem vzala kamínek do ruky, secvaklo mi , jak na to.Lítají obě ,zemní i hájová,nakonec jsem je i viděla.Tanečnice z lučnice z neděle/která lítala do úlku a z úlku a 2 hodiny šmejdila kolem/lítá taky.Taky spatřena .Jedna luční dokonce hledala.Jinak chladno a žádný hledačky.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
stř 12. dub 2017 18:22:58
Mě se dnes konečně podařilo odchytit skalní po několika rocích absence. :D :D U nás byly poryvy větru zrovna když opouštěla čmelín.Házelo to s chudákem,že s těžkosti prováděla orientační let,už jsem měla obavy,zvláště že je to obří kus.
držím palec ať to výjde.
Karin

Jsem letos nováček, úplně propadlá čmelakům.Povedlo se mi v neděli zabydlet Čmelín,ale netuším, jaký druh čmeláka u nás bydlí.Čmelín mám na chaťe,kde zatím trávíme jen víkendy, už se nemůžu dočkat pátku.Přeji všem hodně úspěchů.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,Kavcao,děkuji. :) Já ji nejdřív chtěla vložit přes vchod,ale neměla vůbec zájem.Nechtěla jsem ji stresovat,tak jsem ji umístila přímo do výstelky,jak jsem to dělala kdysi a do čmelínu bez chodbičky.Kéž by zůstala a odchovala potomstvo. :D
Chodbičky používám jen pro zemní,před dvěma roky se mi ubytovali zahradní s krátkou chodbičkou cca 15 cm,ale jinak jsem je také umisťovala bez chodbiček.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 13. dub 2017 5:48:16
Nechtěla jsem ji stresovat,tak jsem ji umístila přímo do výstelky,jak jsem to dělala kdysi a do čmelínu bez chodbičky.Kéž by zůstala a odchovala potomstvo. :D
Chodbičky používám jen pro zemní,před dvěma roky se mi ubytovali zahradní s krátkou chodbičkou cca 15 cm,ale jinak jsem je také umisťovala bez chodbiček.
Taky mě to napadlo, když mají rády ptačí budky.Jen nevím, horem bych to asi nezvládla, aby mi neuletěla.Měla jsem taky pocit, že ta druhá skalní co jsem usazovala, snad nedošla ani na konec trubky.Ale trubku pryč dávat nechci, když už je úlek hotový.Na příští rok určitě připravím pro skalní bez trubky.
Odpovědět