Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdendo, ta metoda se zavíráním královen na více dní je tzv. Zapletalova metoda. Bohužel se ukázala jako naprosto nevhodná. Ano, máš pravdu, před 25 - 30 lety byla prezentována a snad i jako úspěšná. Ale fakt nevím, zda takto mohl někdo uspět. Opravdu to chce zavírat matku maximálně na 10 minut. Zkus ji pustit ještě přes vstupní otvor a uvidíš, že se úspěch dostaví. ;)
Iriska

Ahoj všichni chovatelé čmeláků. Je tu někdo z okolí Kyjova? Zatím jsem u nás na zahradě viděla 2 čmeláky, ale je pravda, že jsem ani moc dlouho nehledala, nechávám jim ještě čas. Loni jsem odchytila skalní 10. dubna a měla pěkné matky, tak si na ně chci počkat, tak uvidíme. Držím pěsti, ať se všem odchov podaří.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Honzo,dík za rady,jen nevím,proč čmelák po vpuštění vchodem se rozčilujekdyž ho pouštím vchodem,vzteká se ještě dobře minutu i víc uvnitř čmelína....určitě je ale budu zavírat maximálně na těch 10 minut.I doteď jsem je nechával buď nezavřené-což vylezli někdy i po půlhodině,většinou tak okolo 10-ti minut jim to trvalo...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdenda píše:
úte 26. bře 2019 22:09:22
Honzo,dík za rady,jen nevím,proč čmelák po vpuštění vchodem se rozčilujekdyž ho pouštím vchodem,vzteká se ještě dobře minutu i víc uvnitř čmelína....určitě je ale budu zavírat maximálně na těch 10 minut.I doteď jsem je nechával buď nezavřené-což vylezli někdy i po půlhodině,většinou tak okolo 10-ti minut jim to trvalo...
Matka je vždy trochu vytočená při usazování. Jde o to, aby byla co nejmíň. V Tvém případě zřejmě hraje roli i ta krabička od sirek, do které je dáváš a přepravuješ k úlu. Zkus něco méně komplikované, třeba hned stříkačku. Uvidíš, že to půjde. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Iriska píše:
úte 26. bře 2019 21:04:40
Ahoj všichni chovatelé čmeláků. Je tu někdo z okolí Kyjova? Zatím jsem u nás na zahradě viděla 2 čmeláky, ale je pravda, že jsem ani moc dlouho nehledala, nechávám jim ještě čas. Loni jsem odchytila skalní 10. dubna a měla pěkné matky, tak si na ně chci počkat, tak uvidíme. Držím pěsti, ať se všem odchov podaří.
Irisko, máš velmi reálnou šanci na návrat některé loňské matky. Možná se jich bude snažit zabydlet i více, ale nechci strašit. Já jsem na tom podobně, úl je připraven a čekám... ;)
Iriska

Honza79 píše:
stř 27. bře 2019 17:32:15
Iriska píše:
úte 26. bře 2019 21:04:40
Irisko, máš velmi reálnou šanci na návrat některé loňské matky. Možná se jich bude snažit zabydlet i více, ale nechci strašit. Já jsem na tom podobně, úl je připraven a čekám... ;)
Úl jsem přemístila asi o 10 m dál než byl loni, tak si myslím, že ho ani nenajdou.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Iriska píše:
stř 27. bře 2019 17:59:09
Úl jsem přemístila asi o 10 m dál než byl loni, tak si myslím, že ho ani nenajdou.
To je dobře, vyloučit to ale úplně nejde. Tak ať se to vydaří! ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravim vás.Tak dnes usadzovana skalna 0 bodov.Usadzovana lúčna a zrejme tmavá forma záhradnej krásne pamatovacie lety cca 13:00-14:00 ale do večera sa nevrátili.Majte sa.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Honzo...Když ony právě v té stříkaačce se rozdivočí...v krabičce jsou celkem v klidu,navíc během 1-2 minut vpuštěny...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdenda píše:
čtv 28. bře 2019 0:46:44
Honzo...Když ony právě v té stříkaačce se rozdivočí...v krabičce jsou celkem v klidu,navíc během 1-2 minut vpuštěny...
To je divné, většina lidí stříkačku, myslím tedy tu 50 ml, používá a žádný zásadní problém není. Možná nějaký problém při odchytu...
Odpovědět