Chov čmeláků v roce 2019
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdendo, ta metoda se zavíráním královen na více dní je tzv. Zapletalova metoda. Bohužel se ukázala jako naprosto nevhodná. Ano, máš pravdu, před 25 - 30 lety byla prezentována a snad i jako úspěšná. Ale fakt nevím, zda takto mohl někdo uspět. Opravdu to chce zavírat matku maximálně na 10 minut. Zkus ji pustit ještě přes vstupní otvor a uvidíš, že se úspěch dostaví.
Ahoj všichni chovatelé čmeláků. Je tu někdo z okolí Kyjova? Zatím jsem u nás na zahradě viděla 2 čmeláky, ale je pravda, že jsem ani moc dlouho nehledala, nechávám jim ještě čas. Loni jsem odchytila skalní 10. dubna a měla pěkné matky, tak si na ně chci počkat, tak uvidíme. Držím pěsti, ať se všem odchov podaří.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Honzo,dík za rady,jen nevím,proč čmelák po vpuštění vchodem se rozčilujekdyž ho pouštím vchodem,vzteká se ještě dobře minutu i víc uvnitř čmelína....určitě je ale budu zavírat maximálně na těch 10 minut.I doteď jsem je nechával buď nezavřené-což vylezli někdy i po půlhodině,většinou tak okolo 10-ti minut jim to trvalo...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Matka je vždy trochu vytočená při usazování. Jde o to, aby byla co nejmíň. V Tvém případě zřejmě hraje roli i ta krabička od sirek, do které je dáváš a přepravuješ k úlu. Zkus něco méně komplikované, třeba hned stříkačku. Uvidíš, že to půjde.Zdenda píše: ↑úte 26. bře 2019 22:09:22Honzo,dík za rady,jen nevím,proč čmelák po vpuštění vchodem se rozčilujekdyž ho pouštím vchodem,vzteká se ještě dobře minutu i víc uvnitř čmelína....určitě je ale budu zavírat maximálně na těch 10 minut.I doteď jsem je nechával buď nezavřené-což vylezli někdy i po půlhodině,většinou tak okolo 10-ti minut jim to trvalo...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Irisko, máš velmi reálnou šanci na návrat některé loňské matky. Možná se jich bude snažit zabydlet i více, ale nechci strašit. Já jsem na tom podobně, úl je připraven a čekám...Iriska píše: ↑úte 26. bře 2019 21:04:40Ahoj všichni chovatelé čmeláků. Je tu někdo z okolí Kyjova? Zatím jsem u nás na zahradě viděla 2 čmeláky, ale je pravda, že jsem ani moc dlouho nehledala, nechávám jim ještě čas. Loni jsem odchytila skalní 10. dubna a měla pěkné matky, tak si na ně chci počkat, tak uvidíme. Držím pěsti, ať se všem odchov podaří.
Úl jsem přemístila asi o 10 m dál než byl loni, tak si myslím, že ho ani nenajdou.Honza79 píše: ↑stř 27. bře 2019 17:32:15Irisko, máš velmi reálnou šanci na návrat některé loňské matky. Možná se jich bude snažit zabydlet i více, ale nechci strašit. Já jsem na tom podobně, úl je připraven a čekám...Iriska píše: ↑úte 26. bře 2019 21:04:40Ahoj všichni chovatelé čmeláků. Je tu někdo z okolí Kyjova? Zatím jsem u nás na zahradě viděla 2 čmeláky, ale je pravda, že jsem ani moc dlouho nehledala, nechávám jim ještě čas. Loni jsem odchytila skalní 10. dubna a měla pěkné matky, tak si na ně chci počkat, tak uvidíme. Držím pěsti, ať se všem odchov podaří.