Marku nevěš hlavu a ber to jako znamení. Je tolik krásných druhů, brzy narazíš na skalní a rolní a i ti jsou skvělí, já je mám dokonce raději než zemní

Kdybych vedel, ze to z Mukarova (ktery znam dobre) do Slaneho mam do 20min autem, tak nevaham ani minutu a jsem u tebekaos píše: ↑ned 07. dub 2019 22:48:00Já hlásím, že u mě to už začalo. Po těch jednotkách co se občas objevují se dnes objevila 8x hledající luční, 2x zemní a 1x hájová. V lese už také hájové lítají jak divé a člověk o ně všude zakopává. Nicméně se jedná o ranné druhy, patrně se budí lesní populace, rolní se jen krmí a skalní sem viděl první a poslední včera malátnou na okraji lesa. Bohužel tato druhová pestrost hledaček není moc příznivá, zemní dnes bez úspěchu, hájovou dle mých zkušeností usadit prakticky nelze a luční už mám plný stav. Jinak zatím funguje všech pět obsazených čmelínů, jediný problém je, že rolní chodí občas k luční na návštěvu, naštěstí jen na otočku.
Marku nevěš hlavu a ber to jako znamení. Je tolik krásných druhů, brzy narazíš na skalní a rolní a i ti jsou skvělí, já je mám dokonce raději než zemní.
Ahoj,kaos píše: ↑sob 06. dub 2019 22:50:26
Pokud čmeláci zůstávají uvnitř může to mít objektivní příčiny. Zaprvé stres. Odchyt a přenos musí být co nejjemnější. Snaž se na čmeláka nedýchat. Dech vnímá jako ohrožení. Zadruhé může být problém moc úzká chodbička. Dnes se nejvíce používá vnitřní průměr 25 mm. Husí krk 20 mm je pro matku větších druhů moc stresující. No a konečně, měla by tam být za ústí chodbičky dutina ve výstelce, aby se matka snadněji zorientovala. Jinak pokud čmelák nevyleze do půl hodiny je lepší ho vypustit stříškou. Ale pozor, pokud usadiš hodinu před soumrakem, už třeba nevyleze jen proto, že je pozdě. Do vchodu u čmelínů si dej kus výstelky v noci, tak aby ji čmelák musel pohnout a přes den uvidíš jestli je čmelín osídlen - výstelka se pohne. Jinak pokud se nepohne do 3 dnů od usazení, můžeš usazovat další královny. Pokud vidíš, že královna neudělá orientační let, tak můžeš usazovat hned.
Je to vnější průměr, čmelín jsem koupila od výrobce - https://semenarskyzavod.cz/vyrobek-ze-dreva/3027/, tak jsem předpokládala, že je to dostačující. Jediné, co jsem upravila, byla klapka, kterou jsem zakoupila a přidělala.kaos píše: ↑pon 08. dub 2019 9:00:54Tak pokud je těch 20 mm vnější průměr tak by to chtělo větší. Ten má totiž vnitřní jen 14-15 mm. Já to měl tak loni a bylo to poznat. Matky více zamrzavaly a dost často couvaly z chodbičky po zavedení.
U té matky bych po tak dlouhé době nečekal, že provede orientační let. Pokud to bylo stříškou tak je jasné že otvor nenajde. V takovém případě by šlo znovu odchytit a zavést. Mě se stalo před 4 dny, že jsem zavedl rolní a ona zaměřila tak blbě, že se vrátila minula úl a začala hledat vstup o tři metry vedle. Tak jsem jí dal znovu dovnitř, ani jsem jí už vchod nezavíral, zaměřila podruhé a od té doby normálně funguje.