Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Já hlásím, že u mě to už začalo. Po těch jednotkách co se občas objevují se dnes objevila 8x hledající luční, 2x zemní a 1x hájová. V lese už také hájové lítají jak divé a člověk o ně všude zakopává. Nicméně se jedná o ranné druhy, patrně se budí lesní populace, rolní se jen krmí a skalní sem viděl první a poslední včera malátnou na okraji lesa. Bohužel tato druhová pestrost hledaček není moc příznivá, zemní dnes bez úspěchu, hájovou dle mých zkušeností usadit prakticky nelze a luční už mám plný stav. Jinak zatím funguje všech pět obsazených čmelínů, jediný problém je, že rolní chodí občas k luční na návštěvu, naštěstí jen na otočku.

Marku nevěš hlavu a ber to jako znamení. Je tolik krásných druhů, brzy narazíš na skalní a rolní a i ti jsou skvělí, já je mám dokonce raději než zemní :-).
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kyros
Nový člen
Nový člen

Kaosi, gratuluji. Ty máš aspoň z čeho vybírat. U nás za víkend ani jedna hledající, i když v sobotu téměř celý den pršelo, ale dnes počasí parádní. Za celý den se krmily 2 zemní. Ale přece jenom jsem měl radost. Z připraveného úlu pro navrátilce rolní vyletěl skalní a během odpoledne jsem ho ještě viděl při návratu. Skalního jsem ještě nikdy neměl, vždycky jsem ho chtěl, ale u nás se moc nevyskytuje a když tak jen se krmí. Spolu s navrátilcem lučním mám obsazeny 2 čmelíny z 6. Nijak si z toho nedělám těžkou hlavu, u nás je to každý rok trochu opožděný.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
ned 07. dub 2019 22:48:00
Já hlásím, že u mě to už začalo. Po těch jednotkách co se občas objevují se dnes objevila 8x hledající luční, 2x zemní a 1x hájová. V lese už také hájové lítají jak divé a člověk o ně všude zakopává. Nicméně se jedná o ranné druhy, patrně se budí lesní populace, rolní se jen krmí a skalní sem viděl první a poslední včera malátnou na okraji lesa. Bohužel tato druhová pestrost hledaček není moc příznivá, zemní dnes bez úspěchu, hájovou dle mých zkušeností usadit prakticky nelze a luční už mám plný stav. Jinak zatím funguje všech pět obsazených čmelínů, jediný problém je, že rolní chodí občas k luční na návštěvu, naštěstí jen na otočku.

Marku nevěš hlavu a ber to jako znamení. Je tolik krásných druhů, brzy narazíš na skalní a rolní a i ti jsou skvělí, já je mám dokonce raději než zemní :-).
Kdybych vedel, ze to z Mukarova (ktery znam dobre) do Slaneho mam do 20min autem, tak nevaham ani minutu a jsem u tebe :) Na slansku tolik druhu jako u tebe neni - stale doufam v navratilce sklanich, ktere tu zatim dobre par let rozmnozuju...
lenkajitka

kaos píše:
sob 06. dub 2019 22:50:26

Pokud čmeláci zůstávají uvnitř může to mít objektivní příčiny. Zaprvé stres. Odchyt a přenos musí být co nejjemnější. Snaž se na čmeláka nedýchat. Dech vnímá jako ohrožení. Zadruhé může být problém moc úzká chodbička. Dnes se nejvíce používá vnitřní průměr 25 mm. Husí krk 20 mm je pro matku větších druhů moc stresující. No a konečně, měla by tam být za ústí chodbičky dutina ve výstelce, aby se matka snadněji zorientovala. Jinak pokud čmelák nevyleze do půl hodiny je lepší ho vypustit stříškou. Ale pozor, pokud usadiš hodinu před soumrakem, už třeba nevyleze jen proto, že je pozdě. Do vchodu u čmelínů si dej kus výstelky v noci, tak aby ji čmelák musel pohnout a přes den uvidíš jestli je čmelín osídlen - výstelka se pohne. Jinak pokud se nepohne do 3 dnů od usazení, můžeš usazovat další královny. Pokud vidíš, že královna neudělá orientační let, tak můžeš usazovat hned.
Ahoj,

Čmeláky chytím na zahradě a většinou max. do dvou minut je přemístím do úlku, nikam s nimi necestuji. Pokud nechce zalézt sám do otvoru a vzteká se, tak jej nenutím a raději ho po chvíli pustím. Pokud zaleze sám, tak na chvíli ucpu otvor a uvolním jej max. po 5. minutách.
Na chodbičku je použitý průměr 20mm, tak pokud je to úzké, zkusím sehnat větší průměr .
Zkusila jsem oteřít oba čmelíny a upravit vystýlku.
První čmelín byl prázdný a tak jsem vše vyndala a přerovnala. Hned první čmelák, kterého se mi podařilo chytit vylétl ven tak po pěti minutách. Buhužel i další 3 provedli to samé, jen ten poslední udělat jakýsi pokus o zapamatování, ale byl to jen jeden malý kroužek nad čmelínem a pak byl pryč.
Druhý čmelín měl být také prázdný. Zkoušela jsem tam usadit čmeláka předchozí den, ale neviděla ho vylétnout ani po půl hodině, celý den až do večera a ani druhý den dopoledne nebyl okolo čmelína žádný pohyb. Sundala jsem stříšku, že také přerovnám vystýlku, ale hned pod stříškou nahoře seděl čmelák, kterého jsme umístili se synem předchozí den.
Vypadal jako bez života. Vyndala jsem ho a umístila do středu květu, ale cca 5 minut se ani nehnul. Pak se začal pomaličku hýbat, chvíli ještě na květu pobyl, a asi po dalších 10 minutách udělal pamatovací let okolo čmelína, lítal opravdu dlouho a důkladně nad čmelínem a celým koutem zahrady. Asi po hodině se ke čmelínu vrátil, ale nenalezl otvor a tak po několika obletech čmelína odletěl . Pak už jsem ho nezahlédla. :cry:

Tak po víkendu mám jediný úspěch, vypadá to na usazeného zemního v myší noře pod kamenem na skalce :lol:
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak pokud je těch 20 mm vnější průměr tak by to chtělo větší. Ten má totiž vnitřní jen 14-15 mm. Já to měl tak loni a bylo to poznat. Matky více zamrzavaly a dost často couvaly z chodbičky po zavedení.

U té matky bych po tak dlouhé době nečekal, že provede orientační let. Pokud to bylo stříškou tak je jasné že otvor nenajde. V takovém případě by šlo znovu odchytit a zavést. Mě se stalo před 4 dny, že jsem zavedl rolní a ona zaměřila tak blbě, že se vrátila minula úl a začala hledat vstup o tři metry vedle. Tak jsem jí dal znovu dovnitř, ani jsem jí už vchod nezavíral, zaměřila podruhé a od té doby normálně funguje.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niki měla jsi pravdu neusazovala jsem úhorové, ale hájové, pořád se mi to plete, ale už se lepším. Mám usazené dvě luční, jednu tmavou a jednu se žlutým proužkem. Měla jsem skalní dokonce se vrátila, ale už dva dny nic. Mám problém navečer mi leze do otvoru samotářka, otočí se tam a čučí jak tchýně, tak si myslím, že mi ji zaplašila a tak to dělá u všech čmelínů. Jinak se vracím k pierisu, je to pieris japonica, roste do 1,5m, listy zelené, nové výhony červené. Mám tři keříky každý jiný a na všech se pasou. Včera jsem usazovala jednoho hájového a jednoho zemního a nic. Dnes dám čmelíny vyhřát na sluníčko a uvidím.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

A teď z jiného soudku. Z chovu čmeláků se stává modní záležitost a dochází k hrozným věcem, lidi si nic nenačtou, udělají bednu, která neodpovídá ani rozměrově ani silou mat. šoupnou to pod první keř v tom lepším případě, bez vystýlky ,samozřejmě, a cpou tam jednoho čmeldu za druhým. Potkáte i takového b....., který je chce chovat v 3l sklenici od okurek. Vůbec je nezajímá, že mají pustou zahradu s trávníkem a tujema. Je to zoufalé.
kaos
TOP člen
TOP člen

Hajových jsem loni zkoušel asi 15, letos 6, nikdy jsem u nich neviděl ani náznak orientačního letu. Dnes pokud bude čas, zkusím udělat pokus s delší trubkou. Zkusím aspoň 1 metr.
lenkajitka

kaos píše:
pon 08. dub 2019 9:00:54
Tak pokud je těch 20 mm vnější průměr tak by to chtělo větší. Ten má totiž vnitřní jen 14-15 mm. Já to měl tak loni a bylo to poznat. Matky více zamrzavaly a dost často couvaly z chodbičky po zavedení.

U té matky bych po tak dlouhé době nečekal, že provede orientační let. Pokud to bylo stříškou tak je jasné že otvor nenajde. V takovém případě by šlo znovu odchytit a zavést. Mě se stalo před 4 dny, že jsem zavedl rolní a ona zaměřila tak blbě, že se vrátila minula úl a začala hledat vstup o tři metry vedle. Tak jsem jí dal znovu dovnitř, ani jsem jí už vchod nezavíral, zaměřila podruhé a od té doby normálně funguje.
Je to vnější průměr, čmelín jsem koupila od výrobce - https://semenarskyzavod.cz/vyrobek-ze-dreva/3027/, tak jsem předpokládala, že je to dostačující. Jediné, co jsem upravila, byla klapka, kterou jsem zakoupila a přidělala.
Tak co nejdříve předělám . Díky za radu.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Dnešní dění u rolní mě trochu zneklidňuje, protože se tam opět nacpaly dvě matka a dvě hodiny byl klid na česně. Po 2 hodinách se ozvala signalizace pohybu u vchodu. Tak jsem se běžel podívat na záznam z kamery a nevěřil jsem svým očím. To přiletěla třetí matka s pěkně naplněnýma košíčkama s pylem. Takže ty dvě co už byly uvnitř byly vetřelkyně a třetí už si vezla matroš na stavbu. Po další půlhodině jedna odletěla. To už můžu jen hádat která. Jsem z toho jelen. Teď se režim srovnal. Jedna ven, jedna dovnitř, jako kdyby tam byla jedna. Možná se tam ty dvě do sebe pustily a nevyhrála ani jedna. :( Třetí tam má teď dva nebožtíky. Kdo ví?!
Odpovědět