Chov čmeláků v roce 2020
Čistec velkokvětý mám taky a nikdo si ho nevšímá a přitom mi na zahradě zabírá hrozně místa. Na zahradě se mi pasou zemní, hájové, zahradní už i královny a rolní, samozřejmě drvodělky.
[/quote]
Blanko,v době kdy ještě bylo hodně zahradních se na něm objevovala spousta matek i dělnic běžné i tmavé formy zahradního.Teď je u nás jejich výskyt mizivý,přesto moje dělnice a teď i dvě cizí matky na něm sbírají pyl+dělnice zemních "kradou" nektar
(minulý rok na něho létala i drvodělka).Stachys macrantha patří do čeledi hluchavkovitých.
Že si ho u tebe nikdo nevšímá bude asi podobné jako u mně třeba pažitka na kterou běžně létají u někoho skalní nebo jetel inkarnát či vlaštovičník,které u mně úplně selhaly.
Na které rostliny u tebe prosím teď a pak v červenci létají zahradní a skalní?Ráda bych pro tyto dva druhy rozšířila potravní skladbu-pokud bych některou z rostlin ještě neměla,moc děkuji.
- Hugo.008
- Stálý člen
Díky Niky za odkaz, to bude ono. Vypadá to že letos budeme muset mít stůl na jednom místě.Niky1 píše: ↑ned 14. čer 2020 6:18:09Hugo,bude to některá z čalounic.Největší je bělonohá,pokud si rozjedeš tuto stránku a zadáš do vyhledávače Megachile-je tam popis více druhů čalounic u nás. https://www.blanokridlivpraze.cz/atlas/ ... ?atlId=169

Nevim jak u Vas, ale vcerejsi bleskove deste daly cmelakum u me zabrat - mlade matky divoke rokytove padaly k zemi jako hrusky a nekolik jsem jich sbiral po zemi mokrych jako slepice. Evidentne uz nestihly se vratit do hnizda - jsou cca 11m vysoko.

Až to zavíčkuje tak můžeš přenášet dle libosti, už se tam vracet nebude, to bude jen pár dní.Hugo.008 píše: ↑ned 14. čer 2020 9:26:52Díky Niky za odkaz, to bude ono. Vypadá to že letos budeme muset mít stůl na jednom místě.Niky1 píše: ↑ned 14. čer 2020 6:18:09Hugo,bude to některá z čalounic.Největší je bělonohá,pokud si rozjedeš tuto stránku a zadáš do vyhledávače Megachile-je tam popis více druhů čalounic u nás. https://www.blanokridlivpraze.cz/atlas/ ... ?atlId=169Přenášeli jsem ho podle toho kde bylo sluníčko. Ale včera při sekání trávy ho stačilo poponést o pár metrů a kroužila na původním místě a nenašla.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
- Hugo.008
- Stálý člen
Díky Jakube za info ohledně čalounic.
Dnes další den s vyššími teplotami, chlazení zatím funguje jak má a teplota se zastavila na 27,5°C uvnitř. Jedna Brachycoma atakovala asi půl hodiny čmelín a pak pak zmizela. Je to až komické, jak nechápe kam ten čmelák zmizel, kduž tu před chvílí byl a nikde žádný otvor. Točí se na místě a celé to je jak zrychlené. Tak doufám že to bude tak i nadále.
Dnes další den s vyššími teplotami, chlazení zatím funguje jak má a teplota se zastavila na 27,5°C uvnitř. Jedna Brachycoma atakovala asi půl hodiny čmelín a pak pak zmizela. Je to až komické, jak nechápe kam ten čmelák zmizel, kduž tu před chvílí byl a nikde žádný otvor. Točí se na místě a celé to je jak zrychlené. Tak doufám že to bude tak i nadále.