Chov čmeláků v roce 2020
Čistec velkokvětý mám taky a nikdo si ho nevšímá a přitom mi na zahradě zabírá hrozně místa. Na zahradě se mi pasou zemní, hájové, zahradní už i královny a rolní, samozřejmě drvodělky.
[/quote]
Blanko,v době kdy ještě bylo hodně zahradních se na něm objevovala spousta matek i dělnic běžné i tmavé formy zahradního.Teď je u nás jejich výskyt mizivý,přesto moje dělnice a teď i dvě cizí matky na něm sbírají pyl+dělnice zemních "kradou" nektar
(minulý rok na něho létala i drvodělka).Stachys macrantha patří do čeledi hluchavkovitých.
Že si ho u tebe nikdo nevšímá bude asi podobné jako u mně třeba pažitka na kterou běžně létají u někoho skalní nebo jetel inkarnát či vlaštovičník,které u mně úplně selhaly.
Na které rostliny u tebe prosím teď a pak v červenci létají zahradní a skalní?Ráda bych pro tyto dva druhy rozšířila potravní skladbu-pokud bych některou z rostlin ještě neměla,moc děkuji.
- Hugo.008
- Stálý člen
Díky Niky za odkaz, to bude ono. Vypadá to že letos budeme muset mít stůl na jednom místě. Přenášeli jsem ho podle toho kde bylo sluníčko. Ale včera při sekání trávy ho stačilo poponést o pár metrů a kroužila na původním místě a nenašla.Niky1 píše: ↑ned 14. čer 2020 6:18:09Hugo,bude to některá z čalounic.Největší je bělonohá,pokud si rozjedeš tuto stránku a zadáš do vyhledávače Megachile-je tam popis více druhů čalounic u nás. https://www.blanokridlivpraze.cz/atlas/ ... ?atlId=169
Nevim jak u Vas, ale vcerejsi bleskove deste daly cmelakum u me zabrat - mlade matky divoke rokytove padaly k zemi jako hrusky a nekolik jsem jich sbiral po zemi mokrych jako slepice. Evidentne uz nestihly se vratit do hnizda - jsou cca 11m vysoko.
Až to zavíčkuje tak můžeš přenášet dle libosti, už se tam vracet nebude, to bude jen pár dní.Hugo.008 píše: ↑ned 14. čer 2020 9:26:52Díky Niky za odkaz, to bude ono. Vypadá to že letos budeme muset mít stůl na jednom místě. Přenášeli jsem ho podle toho kde bylo sluníčko. Ale včera při sekání trávy ho stačilo poponést o pár metrů a kroužila na původním místě a nenašla.Niky1 píše: ↑ned 14. čer 2020 6:18:09Hugo,bude to některá z čalounic.Největší je bělonohá,pokud si rozjedeš tuto stránku a zadáš do vyhledávače Megachile-je tam popis více druhů čalounic u nás. https://www.blanokridlivpraze.cz/atlas/ ... ?atlId=169
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Hugo.008
- Stálý člen
Díky Jakube za info ohledně čalounic.
Dnes další den s vyššími teplotami, chlazení zatím funguje jak má a teplota se zastavila na 27,5°C uvnitř. Jedna Brachycoma atakovala asi půl hodiny čmelín a pak pak zmizela. Je to až komické, jak nechápe kam ten čmelák zmizel, kduž tu před chvílí byl a nikde žádný otvor. Točí se na místě a celé to je jak zrychlené. Tak doufám že to bude tak i nadále.
Dnes další den s vyššími teplotami, chlazení zatím funguje jak má a teplota se zastavila na 27,5°C uvnitř. Jedna Brachycoma atakovala asi půl hodiny čmelín a pak pak zmizela. Je to až komické, jak nechápe kam ten čmelák zmizel, kduž tu před chvílí byl a nikde žádný otvor. Točí se na místě a celé to je jak zrychlené. Tak doufám že to bude tak i nadále.