Ahojda čmelofilové.
Dlouho jsem tu nebyla, teď jsem to přelouskala...
U nás celkem klid.2x zemní /dělnice cca 26-28 dni/,1x Luční /dělnice cca taky28dní/, rekordmanka Hájová -24 dní a vypadá to na silné hnízdo, létá se tam nejvíc
2x skalní ubytované nastejno, tam čekám dělnice do konce týdne.1x rolní ta má ještě čas.Občas jsem chytila ještě hledací skalní, ale neměla žádná zájem.
Mladí na balkoně nic...

Je to škoda, takovej krásnej úlek, ale proběhly vlastně jen 2 pokusy, pokud jsem jim já nějakou čmeldu přivezla, dcera neměla s těma 2 malejma dětma čas ještě lovit a přenášet..měla jsem se do toho vložit dřív..snad příští rok.
Jinak s tím létáním, letos určitě královny létaly méně.Poslední týden před vylíhnutím, toho nalétají opravdu málo, teprve až se vylíhnou dělnice, ale ještě nevylezou, se výrazně zvýší létání matky.Den před vylezením prvních dělnic.Všechny matky létaly jen 1/2 až den s dělnicemi, víc ani ťuk, je vidět, že potravy je dost a dělnic také.Tak jsem to měla u zemních i hájové.U skalních to vypadá podobně.Teď toho moc nenalétají.A létají hlavně brzy ráno a navečer.
Doufám, že to tak všechno zůstane a nic se nepoakazí.Držím ám všem palce,ať je co nejméně ztrát.
Krásné dny