Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky ja mám vo všetkých husie krky cca40-50cm dlhe , jeden 20cm (skalna)a jeden bez kde je samousadlicka rakytova.S cca 50cm krkom mám ubytovanu 2 rakytku asi 30cm nad zemou.Uz len tam čakám na princezne. No dnes som usadzal do rezervy riadne velku zemnu no nula bodov ,,zamrzla" tak isla papa cez strechu.Čauko.
Camelak123

Ahoj Niky čmelda létá, mám radost, zatím nosi stále pyl, musel jsem půl dne natáčet mobilem , abych to pak prošel. Zdá se být vše v pořádku, tajze jen dal čekat na dělnice, ty zatím nejsou.
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u mě bohužel žádné pzitivní zprávy. Lehce jsem nakouknul do úlků s červenou baterkou, u rolní jsem jen jemně hrábnul na povrch, nebzučela, to ovšem nikdy nedělala, takže doufám, že je to jak říká Niky a je zalezlá potichu u hnízda. U skalní úlek prázdný, trochu si vyčítám, že jsem tam ráno dával ten kamínek, já jsem ho totiž nenašel vykoplý venku ale v husím krku o dílek dál v úlku, tedy jestli se ta skalní po noci venku nevrátila a kamínek jí neodradil :-( ale byl opravdu malý, myslím že by přes něj měla přelézt. Říkám si co jsem udělal špatně a nic jiného mě nenapadá.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
úte 08. kvě 2018 21:58:09
Tak u mě bohužel žádné pzitivní zprávy. Lehce jsem nakouknul do úlků s červenou baterkou, u rolní jsem jen jemně hrábnul na povrch, nebzučela, to ovšem nikdy nedělala, takže doufám, že je to jak říká Niky a je zalezlá potichu u hnízda. U skalní úlek prázdný, trochu si vyčítám, že jsem tam ráno dával ten kamínek, já jsem ho totiž nenašel vykoplý venku ale v husím krku o dílek dál v úlku, tedy jestli se ta skalní po noci venku nevrátila a kamínek jí neodradil :-( ale byl opravdu malý, myslím že by přes něj měla přelézt. Říkám si co jsem udělal špatně a nic jiného mě nenapadá.
Tak ještě nezoufej, u rolního to třeba bude, jak píše Niky. U to ho skalního netuším, ještě se uvidí. Ale kamínku bych to nepřisuzoval. Možná byla nemocná, taková ta bludička. Loni jsem taky jednu měl. Létala a nelétala, trvalo mi přes týden než jsem ji odhalil. V tuto dobu je fakt dost čmeláků, kteří už nemohou založit hnízdo.

Jinak ještě doplním ty typy čmelínů z mé zkušenosti:

Skalní - větší úl, na chodbičce zase tolik nezáleží, může být bez i delší lomená. Já mám speciál s lomenou chodbičkou cca 15 cm.

Zahradní a zemní - větší úl, delší lomená chodba, klidně 30 - 40 cm, úlek bez chodbičky ho nikdy nezaujal.

Rolní - menší úl, bez chodbičky nebo s krátkou

Luční - menší úl, na chodbičce nezáleží, spíše bez chodbičky nebo s krátkou, ale zvládá i delší

Rokytový - větší úl, bez chodbičky nebo s krátkou

S hájovým nemám zkušenost, u nás se skoro nevyskytuje. Ale asi jako zahradní a zemní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 08. kvě 2018 16:13:10
Honzo,to si opravdu dala načas s těmi dělnicemi,34 dnů u luční je hodně pozdě,v příznivých podmínkách jsou za 18 dnů.
Asi to bude nějaký místní problém, dělnice od "zateplovačky" také už měly být. Ještě před osudným konfliktem s novou zemní...
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Já zas velké čmelíny dostávám jako dárek k vánocům. Jsou od ZD. Nechávám tak jak jsou, jenom natírám různou barvou. Spíš jsem se soustředila na výplň. Letos jsem naškubala výplň od ZD, smíchala se sušenými lístky šalvěje a šanty kočičí, přidala trochu hlíny a na dno mech. Ještě jsem našla spadlé ptačí hnízdo a to jsem tam taky naškubala. Čmelákům se to zatím líbí. Letos si budu přát od Ježíška další. Zkusím ten LITRAN. Vypadá tak laboratorně proti tomu mému sajrajtu. Ještě mám jeden malý a v tom jsem dochovala jen přestěhované hnízdo rolního jinak v něm za boha nechce nikdo zůstat. Mám ho v záloze. Zatím se mějte.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak jsem včera přišla o jednu skalní, divně lítá, z klapky padá a měla tendenci se zahrabávat, takže hlístnice, já to vždycky obrečím, další skalní by měla mít dělničky a nelítá, zvedla jsem klapku a dala kamínek, vypadl, takže uvidíme. Dělničky zemních pořád okusují suchý zip, lučním to nevadí, ale pomáhá to, nemají takovou ztrátu rousek a hned jsou vevnitř, ven je to horší. Je mi líto vašich nezdarů, já loni usazovala asi 30 čmeláků, a povedly se jen dvě, jinak se mi usadily samy. Takže každý rok jinak. Nezoufejte. Jinak je to hrozné, nic nedělám, jen sleduju čmeldy, zvedám klapky, držím palce při výcviku, doma binec. Dneska žádní čmeldi, umývám okna. Mějte se.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanka napsala:
Blanka píše:
stř 09. kvě 2018 10:26:36
Tak jsem včera přišla o jednu skalní, divně lítá, z klapky padá a měla tendenci se zahrabávat, takže hlístnice, já to vždycky obrečím, další skalní by měla mít dělničky a nelítá, zvedla jsem klapku a dala kamínek, vypadl, takže uvidíme. ..........
Blanko,to je mi moc líto,já to mám stejně jako ty,těžko se s tím smiřuji. :( Ta moje skalní co už od konce dubna nemůže létat sice zůstane bez potomstva,ale pořád ještě žije.

Honzo,pěkně jsi to napsal s těmi velikostmi :) ,jen jsem chtěla dodat,že luční na rozdíl od polních vyprodukují hodně vlhka a v malém dřevěném úlku se rozvinula plíseň.Je třeba opravdu dobře odvětrávat,když se počet dělnic zvýší.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio napsal:
julio píše:
pon 07. kvě 2018 16:52:22
Ahoj, tak som tu skoro dva týždne nebol a mám zlú aj dobrú správu. Tak tá zlá, lesná sa mi niekam stratila. Škoda, tešil som sa veľmi a zbytočne. Nelieta už celý týždeň. Dobrá správa je, že 1.mája mi vyleteli prvé mladé zemné a v sobotu prvé mladé skalné.
Julio,k dělničkám blahopřeji,ale je mi moc líto ztráty lesní :( .Doufala jsem,že se jednak rozmnoží a ty nám o nich něco poreferuješ. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
stř 09. kvě 2018 8:13:13
Tak ještě nezoufej, u rolního to třeba bude, jak píše Niky. U to ho skalního netuším, ještě se uvidí. Ale kamínku bych to nepřisuzoval. Možná byla nemocná, taková ta bludička. Loni jsem taky jednu měl. Létala a nelétala, trvalo mi přes týden než jsem ji odhalil. V tuto dobu je fakt dost čmeláků, kteří už nemohou založit hnízdo.

Jinak ještě doplním ty typy čmelínů z mé zkušenosti:

Skalní - větší úl, na chodbičce zase tolik nezáleží, může být bez i delší lomená. Já mám speciál s lomenou chodbičkou cca 15 cm.

Zahradní a zemní - větší úl, delší lomená chodba, klidně 30 - 40 cm, úlek bez chodbičky ho nikdy nezaujal.

Rolní - menší úl, bez chodbičky nebo s krátkou

Luční - menší úl, na chodbičce nezáleží, spíše bez chodbičky nebo s krátkou, ale zvládá i delší

Rokytový - větší úl, bez chodbičky nebo s krátkou

S hájovým nemám zkušenost, u nás se skoro nevyskytuje. Ale asi jako zahradní a zemní.
Díky za vyčerpávající odpověď :D U mě je zase hajní skoro nejčastější druh, hned za domem mám obrovský les a ještě touto dobou se stačí projít 15-20 minut a nějaké hledající královny se objeví. Dokonce i na zahradě se včera objevily dvě hledačky, ale jen jsem na ně mohl smutně koukat, alespoň poučení pro příští rok, že to chce minimálně 6 úlků.

Jinak chová někdo lesní? Kromě julia jsem neviděl a je mi moc líto, že už není :-( U nás jsem nikdy hledající královnu neviděl na cmelaci.cz píší, že prý královny hledají od půlky dubna až do začátku června, takže se třeba ještě mohou objevit?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět