Koukám Kaosi, že jsme skoro sousedé. Mám to do Říčan cca 30km, podobně jako k Pertovi do Votic.

To Podlipiar: nádherná říkanka...

No pokud z toho úlku začne létat a začnou létat i dělničky, tak budeme celá rodina radostí bez sebe
Já jsem se se čmeláky takto poprvé setkal před několika roky, v podnájmu kde byl na zahradě starý bazén a v prasklině vedle něj měli hnízdo. Nevím co to bylo za druh, ale bavilo mě sledovat jak létají sem a tam, trvalo to asi měsíc a pak konec, myslel jsem že se jim něco stalo, dnes už ale chápu, že nejspíš odchovali matky a hnízdo prostě přestalo fungovat. Teď už kvůli možným hnízdům nechávám spoustu práce na zahradě a v trávě až na podzim, co kdyby někde bylo hnízdo!podlipiar píše: ↑sob 12. kvě 2018 16:41:51Dokud jsem nezačala s čmelařením, tak jsem se o čmeldy příliš nezajímala. Teď je vnímám snad všemi smysly. Moje zahrada jim poskytuje tolik možností ubytování, že jsem o tom ani nevěděla. Třeba před chvílí jsem objevila další skalní usídlenou v hustém břečťanu na stodole. Jsou tam opuštěná ptačí hnízda. Spousta rolních a také jeden zemní a jeden zahradní je v nízké břečťanové zídce, asi jsou tam hnízda po myších. Další jsou ve stařině kolem plotu. Mám také někde usídleného lesního provokatéra. Nejdříve se dva pásli na kdoulovci a teď byl na hluchavkách, ale jen se přiblížím, tak je pryč. Je hodně rychlý. Je to béžový krasavec se světle oranžovou zadničkou a černým proužkem, zdá se mi o trochu větší než rolní.
Moje dvě skalní ve čmelínech pilně nosí pyl, sotva prolezou klapkou. Zdají se mi takové větší, vykrmené. Klapka je trochu obtěžuje, ale zase je to pohodlí, zatím žádné mouchy a hlavně méně strachu ze zavíječe. Přeji všem hodně úspěchů.
Děkuji, Já jsem se ptal, potřeboval bych síťky dvě, jedna skrz kterou proleze zavíječ a druhou skrz kterou už neproleze. Chci udělat totiž takovou past.
Já bydlím v Mukařově a ano, je to tu čmeláčí ráj. Už se těším na příští rok, až budu plně připraven s ubytovacími kapacitami
Bohužel zahradní po několika úspěšných letech nebudou. Přišel jsem o matky poměrně pozdě a už se je nepodařilo nahradit.
Jarko, klapku trochu pootevřít můžeš. Ale nenechávej ji bez dozoru, hrozí nebezpečí od pačmeláka a různých much. Dělničky si musí zvyknout, ztráty pylu na klapce vždy nějaké budou. Je to určitý kompromis. Ale nikdy ty ztráty nebudou takové, aby to hnízdo nějak oslabilo. Když jim ty pylové kuličky dáš do vstupního otvoru, tak si jich většinou nevšimají. Někdo pyl sbírá do víčka od PETky a mrazí. Pak to čmelákům dává přímo do hnízda.podlipiar píše: ↑ned 13. kvě 2018 9:59:47Ahoj. Tak u zelené skalní jsou také mláďátka. Lidi poraďte, jestli nedělám blbost, když jim trošilinku pootevřu klapku. Je mi líto toho pylu, co jim upadne vždy z jedné nožičky když je úpně zavřeno. Pokud kulička pylu uvízne ve vchodu, tak se zdálo, že to papali. Mám jim to nějak do vchodu strčit? To mám starosti, mám jen dva úlky, neumím si představit víc úlů. Dnes se na balkoně znovu objevil loňský zahradní. Co budu dělat, až se příští rok začnou vracet skalní, to se zblázním. Předem dík za odpověď a případné gratulace. S pozdravem Jarka.
PS: Po zahradě na kytkách už se objevují mrňata od zemních a úhorových.
Ideální na vstup zavíječe je včelařská mateří mřížka. Tu používá pan Čížek. Zavíječ skrz snadno proleze, čmeláčí dělnice ale ne. Dále už jen mezikus - trubka namazaná Chemstopem a pak jemná mřížka, nejlépe drátěná.
Ano to je přesně to co potřebuji, akorát já jsem koupil místo chemstopu lep od Forestiny, když jsem si četl na obalu, jak se chemstop nemá dýchat apod. tak jsem neměl srdce na to to dát ke čmelákům
Ahoj Jarkopodlipiar píše: ↑sob 12. kvě 2018 16:41:51Dokud jsem nezačala s čmelařením, tak jsem se o čmeldy příliš nezajímala. Teď je vnímám snad všemi smysly. Moje zahrada jim poskytuje tolik možností ubytování, že jsem o tom ani nevěděla. Třeba před chvílí jsem objevila další skalní usídlenou v hustém břečťanu na stodole. Jsou tam opuštěná ptačí hnízda. Spousta rolních a také jeden zemní a jeden zahradní je v nízké břečťanové zídce, asi jsou tam hnízda po myších. Další jsou ve stařině kolem plotu. Mám také někde usídleného lesního provokatéra. Nejdříve se dva pásli na kdoulovci a teď byl na hluchavkách, ale jen se přiblížím, tak je pryč. Je hodně rychlý. Je to béžový krasavec se světle oranžovou zadničkou a černým proužkem, zdá se mi o trochu větší než rolní.
Moje dvě skalní ve čmelínech pilně nosí pyl, sotva prolezou klapkou. Zdají se mi takové větší, vykrmené. Klapka je trochu obtěžuje, ale zase je to pohodlí, zatím žádné mouchy a hlavně méně strachu ze zavíječe. Přeji všem hodně úspěchů.