Blahopřeji všem k novým dělničkám! U mě všechno při starém, dělnice u lučních a zemních. Ostatní matky pilně létají i nová zemní, dělnice od původní matky nejsou vidět.
Koukám Kaosi, že jsme skoro sousedé. Mám to do Říčan cca 30km, podobně jako k Pertovi do Votic. Jo jih a jihovýchod od Prahy, to je čmeláčí ráj.
To Podlipiar: nádherná říkanka...
Chov čmeláků v roce 2018
No pokud z toho úlku začne létat a začnou létat i dělničky, tak budeme celá rodina radostí bez sebe Blbé je, že teprve teď mi dorazila klapka a je mi blbé jí tam dávat, protože když vyleze jednou za 2-4 dny, tak jí s klapkou asi moc nenaučím. No nedá se nic dělat, asi jí tam dám až když budou dělnice, do té doby se moc nevyspím
S tím zaměřováním, ano, bylo to řekl bych učebnicové, dva tři kroužky pár cm od česna a pak po spirále až do výšky několika metrů. Viděl jsem to už tak 2 a půlkrát (ta poslední udělala tak 5 kroužků celkem) a tím to končilo ... přitom ta rolní udělala asi kroužky 3 a zůstala ... takže klasický konflikt praxe a teorie.
Jinak matky z lesa už jsem vysbíral, létají tam jen pačmeláci, dokonce jsem našel duo hledače, dva pačmeláky co slídili asi metr od sebe
Já jsem se se čmeláky takto poprvé setkal před několika roky, v podnájmu kde byl na zahradě starý bazén a v prasklině vedle něj měli hnízdo. Nevím co to bylo za druh, ale bavilo mě sledovat jak létají sem a tam, trvalo to asi měsíc a pak konec, myslel jsem že se jim něco stalo, dnes už ale chápu, že nejspíš odchovali matky a hnízdo prostě přestalo fungovat. Teď už kvůli možným hnízdům nechávám spoustu práce na zahradě a v trávě až na podzim, co kdyby někde bylo hnízdo!podlipiar píše: ↑sob 12. kvě 2018 16:41:51Dokud jsem nezačala s čmelařením, tak jsem se o čmeldy příliš nezajímala. Teď je vnímám snad všemi smysly. Moje zahrada jim poskytuje tolik možností ubytování, že jsem o tom ani nevěděla. Třeba před chvílí jsem objevila další skalní usídlenou v hustém břečťanu na stodole. Jsou tam opuštěná ptačí hnízda. Spousta rolních a také jeden zemní a jeden zahradní je v nízké břečťanové zídce, asi jsou tam hnízda po myších. Další jsou ve stařině kolem plotu. Mám také někde usídleného lesního provokatéra. Nejdříve se dva pásli na kdoulovci a teď byl na hluchavkách, ale jen se přiblížím, tak je pryč. Je hodně rychlý. Je to béžový krasavec se světle oranžovou zadničkou a černým proužkem, zdá se mi o trochu větší než rolní.
Moje dvě skalní ve čmelínech pilně nosí pyl, sotva prolezou klapkou. Zdají se mi takové větší, vykrmené. Klapka je trochu obtěžuje, ale zase je to pohodlí, zatím žádné mouchy a hlavně méně strachu ze zavíječe. Přeji všem hodně úspěchů.
Děkuji, Já jsem se ptal, potřeboval bych síťky dvě, jedna skrz kterou proleze zavíječ a druhou skrz kterou už neproleze. Chci udělat totiž takovou past.
Já bydlím v Mukařově a ano, je to tu čmeláčí ráj. Už se těším na příští rok, až budu plně připraven s ubytovacími kapacitami
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel zahradní po několika úspěšných letech nebudou. Přišel jsem o matky poměrně pozdě a už se je nepodařilo nahradit.
Ta skalní doufám vyjde, létá už 18 dní. Bylo to velké štěstí, jediný usazovací pokus za celý duben. Letos jsou u mě dost vzácné, tak snad je zase trochu namnožím....
-
- Nový člen
Ahoj. Tak u zelené skalní jsou také mláďátka. Lidi poraďte, jestli nedělám blbost, když jim trošilinku pootevřu klapku. Je mi líto toho pylu, co jim upadne vždy z jedné nožičky když je úpně zavřeno. Pokud kulička pylu uvízne ve vchodu, tak se zdálo, že to papali. Mám jim to nějak do vchodu strčit? To mám starosti, mám jen dva úlky, neumím si představit víc úlů. Dnes se na balkoně znovu objevil loňský zahradní. Co budu dělat, až se příští rok začnou vracet skalní, to se zblázním. Předem dík za odpověď a případné gratulace. S pozdravem Jarka.
PS: Po zahradě na kytkách už se objevují mrňata od zemních a úhorových.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jarko, klapku trochu pootevřít můžeš. Ale nenechávej ji bez dozoru, hrozí nebezpečí od pačmeláka a různých much. Dělničky si musí zvyknout, ztráty pylu na klapce vždy nějaké budou. Je to určitý kompromis. Ale nikdy ty ztráty nebudou takové, aby to hnízdo nějak oslabilo. Když jim ty pylové kuličky dáš do vstupního otvoru, tak si jich většinou nevšimají. Někdo pyl sbírá do víčka od PETky a mrazí. Pak to čmelákům dává přímo do hnízda.podlipiar píše: ↑ned 13. kvě 2018 9:59:47Ahoj. Tak u zelené skalní jsou také mláďátka. Lidi poraďte, jestli nedělám blbost, když jim trošilinku pootevřu klapku. Je mi líto toho pylu, co jim upadne vždy z jedné nožičky když je úpně zavřeno. Pokud kulička pylu uvízne ve vchodu, tak se zdálo, že to papali. Mám jim to nějak do vchodu strčit? To mám starosti, mám jen dva úlky, neumím si představit víc úlů. Dnes se na balkoně znovu objevil loňský zahradní. Co budu dělat, až se příští rok začnou vracet skalní, to se zblázním. Předem dík za odpověď a případné gratulace. S pozdravem Jarka.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ideální na vstup zavíječe je včelařská mateří mřížka. Tu používá pan Čížek. Zavíječ skrz snadno proleze, čmeláčí dělnice ale ne. Dále už jen mezikus - trubka namazaná Chemstopem a pak jemná mřížka, nejlépe drátěná.
Ano to je přesně to co potřebuji, akorát já jsem koupil místo chemstopu lep od Forestiny, když jsem si četl na obalu, jak se chemstop nemá dýchat apod. tak jsem neměl srdce na to to dát ke čmelákům .
Jinak po dvou dnech neaktivity u rolní opět padl kamínek, takže už jsem torchu klidnější a snad se dočkám dělniček.
PS. usazování skončilo, v lese jsem dnes po dvou hodinách našel hledat jedině pačmeláka, na zahradě hledala jedna rolní, zkusil jsem usadit, ale hledala "divně", létala dost rychle a byl problém jí polapit, podobala se té, co tu opustila hnízdo a té co jsem usazoval 4 dny zpátky, takže myslím, že zbylé dva úlky už asi zůstanou prázdné.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Ahoj Jarkopodlipiar píše: ↑sob 12. kvě 2018 16:41:51Dokud jsem nezačala s čmelařením, tak jsem se o čmeldy příliš nezajímala. Teď je vnímám snad všemi smysly. Moje zahrada jim poskytuje tolik možností ubytování, že jsem o tom ani nevěděla. Třeba před chvílí jsem objevila další skalní usídlenou v hustém břečťanu na stodole. Jsou tam opuštěná ptačí hnízda. Spousta rolních a také jeden zemní a jeden zahradní je v nízké břečťanové zídce, asi jsou tam hnízda po myších. Další jsou ve stařině kolem plotu. Mám také někde usídleného lesního provokatéra. Nejdříve se dva pásli na kdoulovci a teď byl na hluchavkách, ale jen se přiblížím, tak je pryč. Je hodně rychlý. Je to béžový krasavec se světle oranžovou zadničkou a černým proužkem, zdá se mi o trochu větší než rolní.
Moje dvě skalní ve čmelínech pilně nosí pyl, sotva prolezou klapkou. Zdají se mi takové větší, vykrmené. Klapka je trochu obtěžuje, ale zase je to pohodlí, zatím žádné mouchy a hlavně méně strachu ze zavíječe. Přeji všem hodně úspěchů.
už dlhší čas sledujem tvoje príspevky a chcel by som sa ťa spýtať na niekoľko vecí, hlavne som ale rád že sa ti tak darí a tvoja záhrada je výnimočné miesto pre hnizedenie čmelákov Moc by som uvítal (a nie len ja) nejaké fotky, napr. brečtanu na stodole, kde sa ti usídlila už další skalní, pak tu nižší brečtanovou zídku kde je spousta polních a jeden zahradní a jeden zemní. U nás na chalupe mám taky brečtan na kolni a rad by som sa podíval akým spôsobom tam hniezdia, co zlepšiť atď
Ďalej ťa prosím o vysvetlenie niektorých tvrdení, 19. dubna si nám neskoro večer napsala, že loni si mala na balkóne královnu čm. zemního. 27. dubna si ho už ale popsala ako "velkého čmeláka na balkóne" a dnes ráno 13.května píšeš "loňský zahradní" ?
19. dubna si taky napsala, že loni si měla jeden úlek (asi správne chápu ten na balkóne pro zemních nebo zahradních). Pak píšeš že si si pořídila další 3 čmelíny, ak správne počítam to sú 4. 25. dubna už si mala zase len 3 čmelíny a 13.května máš len 2 čmelíny a neumíš si predstaviť mať ich víc. Tak kolik ich máš vlastne? -jediní vysvetlenie co ma napadlo, že si psala mám x čmelínu ale myslela si obsazených a zakoupených zvlášť?
Pak som niekde čítal od teba, že nevíš kde by si nachytala víc královen. Bola to odpoveď Blanke na jej správu. Dovolím si malú radu, nachytať by si ich mohla v tvojej super zahrade kde sa vzhledem na počet samousídlených královien muselo hledať velmi šlušne a vo veľkom počte.
Najviac ma ale mrzí tvoje pohádka o stěhování hnízda čmeláka rolního, ktorého si objavila pod suchou trávou v strede zahrady pri stavbe pergoly. Loni si predsa mala len jeden úlek v ktorom si odchvoala toho zemního nebo zahradního. ALE, 4.května nám píšeš, že do tohto jedného jediného čmelínu si loni nastěhovala nalezeného rolního pri stavbě pergoly. Obdivujem ťa, že si to stihla - dochovať v ňom nalezené hnízdo rolního s dělničkami a pak ešte mať v úlu obrovské množství zemních (nebo zahradních) ktorí vytekali z úlu jako láva. Mohla bys nám popsať jak sa to povedlo?
Prosím, mohla by si mi nafotiť ešte dělničku čm. úhorového? už roky sa o tento druh snažím a vždy skončím buď tak, že královna prestane po nejakom čase lietať nebo spraví pamatovací let ale nechce sa ubytovať, motá se kolem úlu a něco sa ji akoby nelíbi.
Inak ale super reklama na úly od ZD, jednou si si ich pořídila, pak ti ich nosí Ježíšek, ale inak fajn. Hlavne že ich máš a že úspešne čmeláčí rodina vychová nové královny.
Možno sa mýlim, možno sa venuješ čmelákom tak ako my, ale v tvojich príspevkoch je strašne moc nesrovnalostí a nezmyslov a je mi líto keď vidím na ne odpovede od ostatních na diskusi. Nechci ti nejak cílene ubližovat nebo co a ospravedlňujem sa ti ak som ťa nejak rozhodil, stačilo by nám nejaké vysvetlenie jak to vlastne je, možno nejaká fotka..
Ať sa ti darí a verím že tvoje príspevky boli napsané a prikrášlené len z dôvodu zápalu a očarenia z čmelákov. PS: prosím všetkých o trochu odbornejšie vyjadrovanie, devčatá, holky a teď nakonec mutant ohromný ? zdrobneniny a podobné názvy sú fajn, ale toto je proste moc a diskuse začína na mňa pôsobiť trochu, divne.
Inak u mňa super, dělničky u čm. polního, lesního a 2x skalní. Už čekám len na polního na chalupe. 5/10 obsazenost. Zajtra snáď pridám fotky , i lesních majte sa