Nejspíš zahradní a máš jich tam dost.

Janek92 píše: ↑stř 16. kvě 2018 10:05:58Ahoj Jarko, omlouvám se za neskorú odpoveď. To ma moc mrzí, to snad nepodlipiar píše: ↑pon 14. kvě 2018 14:17:01Janku92, víš že jsi mě rozbrečel ? Já mám ze všeho takovou radost a tak jsem se jen chtěla o vše podělit. Byla jsem ráda, že jsem našla blázny jako já, co dokážou sedět celý den u čmelína. Vůbec bych si nedovolila kecat. Jak už jsem psala, že jsem to do loňska tak nesledovala kde jsou ubytovaní, tak letos jsem se opravdu soustředila na každý bzukot a mizí v břečťanu. Jak jsem se zmínila jsou tam v nízkém myší hnízda a ve vysokém opuštěná ptačí hnízda. Až se hnízda rozrostou, tak to bude víc vidět. Až přijde syn z práce, tak se ráda pochlubím fotkama, já to na web neumím dát. Za ty zdrobněliny se omlouvám, sledujeme to s vnoučkem a samozřejmě, že čmeláci papají a tak.
S pozdravem Jarka,,, zároveň ma moc potešili fotky, máš krásnu záhradu a naozaj by to chcelo už len viac úlov
,,,,snáď som ťa nejak neodradil od ďalších tvojich príspevkov, to bych si vyčítal, určite sem napíš vše o čo sa chceš podeliť s nami, ja sám by som písal viac ale nemám toľko času
. Přes leto by si mohla skúsiť vysledovať, či tam (v brečtane) nejaká královna nie je ubytovaná, ja leto využijem na plánovanie ďalších miest na zahrade kam by som mohol úly umiestniť a na výrobu 4 úlov + úprava (zdvojenie stien) tých 10 co už mám (tento rok bola jar absolútne bez mrazov) ale všetci pamatujeme minulý rok, deky, prenášanie úlov a strach-takže se pripravím
![]()
Presne tak RX007, "věcnější vyjadřování by diskuzi jen prospělo"Rapo nám práve ukázal jak by to vypadať nemalo (rakytová, princezna, čmul) ...
navíc, každý má radosť z bežných druhov čmelákov ale pripomínam, je treba zamerať sa na ohrozené a mene vyskytujúce sa druhy, možno by to chcelo obsadiť vždy na jar jen 3/4 úlov A pak nechať miesto a skúšať hledať, pátrať po vzácnejších![]()
zmeniť lokalitu kde hledáme královny. Spôsobov je naozaj hodne, všetky moje královny som odchytil na 3 rôznych lokalitách, prevážal v aute...nebojte se experimentovať. Stačí na to napr. upravené čajové krabičky s výstelkou, obaliť ich napr. černou izolačkou nebo kartonem aby nepronikalo svetlo, vzít baťoh a skúsiť pátrať aj na iných miestach, ne jen v najbližšom okolí a na zahrade. By ste sa divili jak táto metóda je úspešná,
![]()
Ja som takto objavil lokality kde je napr. velmi slušne zastúpený čmelák lesní, pak znám místa kde se vyskytuje čm. humenní, úhorový a práve o tieto dva druhy sa budem pokúšať budúci rokps: na fotkách pravdepodobne královna ruderatus-humenní - tmavá foma i klasická varianta. Pak královna lesní, pak úhorová (všimnite si po priblížení oranžových chlupkov na nožičkách). Pak dělnička lesní, polní na balkóne. O 2 týždne sťahujem na chalupu. Dnes ráno od 08 do 08:30 - prelety: 18x skalní č.1. 11x lesní. 8x polní a 16x skalní č.2.
![]()
Kaosi, neboj, zlepší se tokaos píše: ↑stř 16. kvě 2018 21:26:13Tak já aktualizuji moje letošní statistiky:
1. úlek, 6 pokusů, usazena rolní, po 9 dnech zmizela.
2. úlek, 24 pokusů, tři zaměřily, jedna se jednou vrátila a pak už nic.
3. úlek, 7 pokusů, dvě zaměřily, rolní se vrátila a usadila, snad tedy alespoň ta zůstane.
Tedy z 37 pokusů, dvě usazení. Nutno podotknout, že úlek č.2 jsem vyráběl vlastnoručně a usazoval hned po výrobě, tedy "smrděl novotou", hádám, že to bude hlavní problém. Pak také usazované Hajní a Zemní touto dobou už asi nebyly schopny založit hnízdo.
Hlavní poučení pro mě je, že jsem měl začít s třemi úlky hned, protože mi proklouzlo mnoho rannějších hledaček, takto mi jich hodně proklouzlo a až v reakci jsem "doplnil" stav. Navíc hodně času mi ukradlo "blokování královnou", kdy jsem neměl úlek a čekal jsem na návrat po zaměřovacím tanci.
Jinak, chtěl jsem se zeptat, máte někdo zkušenost s klapkou od ZD a rolní? Ta moje je hodně prťavá i na rolní a já se obávám, že klapku neuzvedne. Nechtěl bych přijít o svého jediného čmeláka kvůli klapce. Případně z čeho vyrábíte odlehčená dvířka?
Já už teď mám dobrý pocit, minimálně to byla výborná škola v usazování čmeláků. Zatímco v začátcích se mi dost často stávalo, že čmelák zamrzl, v pozdějších fázích se mi to už nestávalo a naopak v posledních odchytech se mi už dost často stávalo, že udělal pamatovací let. Tedy cítím výrazné zlepšení v odchytu a zavádění tak, aby to královnu nestresovalo.Janek92 píše: ↑stř 16. kvě 2018 22:48:04Kaosi, neboj, zlepší se todúfam že rolní sa ti povede a příšti rok sa vráti nejaká královna
určite je lepší mať viac úlov, mňa tento rok prekvapila jedna královna rolní, ktorá sa vrátila po 9 dnech. Po 5 dnech som s její návratom už nepočítal a ubytoval královnu skalní..
![]()
Z čeho si vyrábal druhý úl? a aké královny si usazoval? skúšal si aj královny skalní nebo luční nebo iný druh ? co se týče druhu, u mňa sa najľahšie osazujú úly královnami,
1. lesní (to ubytuju snáď každou kterou chytím-jedna spravila pamatovací let i na čajovou krabičku, 100% úspešnosť u mňa zatím)
2. skalní (jeden z druhov ktorý najradšej príjma úly)
3. úhorový (taky velmi vysoká úspešnost, podobne ako skalní)
4. polní (je hned za nimi, tento rok 2 pokusy na balkóne a oba úspešné. Na chalupe sa mi s nimi darí menej, nevím proč.
5. luční
6. zemní, zahradní, hájový ...
u každého to je iné, ale myslím že ten základ o skalních a vymýšlivých zemních platí všade. Uvítal by som keby tu každý napísal podobnú statistiku - úspešnosť usadenia odchytených královien![]()
Kaosi,tím chceš říct,že založily buňky a pak přestaly létat?