podlipiar píše: ↑pon 14. kvě 2018 11:51:28
Ahoj Janku92. Mám čtyři čmelíny. Tři velké a jeden malý od ZD. Letos se podařilo obsadit tři velké, dvě skalní a jedna rolní. Rolní se vytratila a skalní mají rodiny. V malém se nezabydlel nikdo. Loni jsem na balkoně odchovala rodinu velikého čmeláka. Byl opravdu veliký a rodinu měl také nezvykle velkou. Radila jsem se s panem Petrem Dobrým ze ZD a ten mi řekl, že by to mohl být mutant. Sama bych na to nepřišla. Čmeláky přeci dovážejí. Vzhledem byl zahradní, ale počtem jedinců by odpovídal zemnímu.
Uprostřed léta při stavbě pergoly objevil syn bzučící kuličku velikosti tenisáku. Přestěhovala jsem ji do malého úlku, tak jak jsem popsala a čmeláky, kteří se vraceli k původnímu místu jsem celý den chytala a přenášela, tak jako bych zaváděla královnu. Byli to rolní a krásně pokračovali až do podzimu.
Jestli Ti ještě není něco jasné ráda dovysvětlím. Břečťan Ti nafotím, když nevíš jak vypadá. S pozdravem Jarka
PS: Loni jsem měla DVA a letos mám ČTYŘI. Doufám, že jsi to pochopil.
Ahoj Jarko, k tomu stěhování je to super, akurát je vždy lepší odniesť hnízdo daleko od pôvodného místa. Sám som kdysi takto sťahoval rolních a niektoré dělničky sa vraceli stále na pôvodné místo kde už nic nebylo. Nechci aby si si myslela že proti tebe niečo mám, mňa len zaujalo ten spôsob akým si psala ten posledný príspevok, zdá sa mi z reálneho hlediska dosť málo pravdepodobné aby na brečtane na stodole bolo tak hodne hnízd - samo usídlených královien v tak pestrej škále, od skalních, zahradních, zemních, polních. Ak to tak naozaj je, je to úžasné a Ďalšiu sezónu by si tam mohla skúsiť vyviesť husie krky a v stodole mať úly
Brečtan vím jak vypadá, mám ho na chalupe na kolni (zaberá velkú časť kolne) a je ním obalená i bříza. Každý rok tam hledajú královny polních a lučních ale nikdy žádná nezahniezdila, tak ma to inspirovalo že bych niečo mohol zlepšiť a prilákať ich tam
Ak by si mohla, fotky by som uvítal

ešte jednou sa ti ospravedlňujem, napsal som to asi dosť špatne ten príspevok - ono to len pôsobilo tak trochu divne všetky tie skutočnosti, v nejakom príspevku si psala že si mala jeden úl, tak už teď vím že byli dva a o nic nejde
ať sa ti darí a skalní lietajú