Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
pon 21. kvě 2018 10:42:58
Jinak Kaosi, měl jsi otázku na druhou generaci u lučních. Bohužel, u tohoto druhu snad nebyla nikdy pozorována. Přitom by se určitě nabízela. Nové královny vylétnou v průběhu června, ale po zbytek léta většinou nejsou vidět, natož pak dělnice. Zahradní a snad rokytový za určitých podmínek dovede 2x během roku zahnízdit. Loni se mi podařilo poprvé rozjet 2. generaci u zahradních, ale nakonec hnízdo sláblo až zmizelo úplně. Každopádně, bylo pěkné sledovat zahradní ještě v průběhu srpna... ;)
To je zajímavé, no já na své rododendroní pozorovatelně (včera už vadnul poslední kus, takže asi finito) jsem stále potkával královny lučních, jak s dvěma tak s jedním proužkem, tedy musely být zahnízděné ještě poměrně pozdě, ale už tak 1-2 týdny pozoruji luční dělnice, některé už jsou i větší, takže budu v červnu v pozoru, jestli se náhodou něco neobjeví.

S tím zahradním, to hnízdo zesláblo ještě před matkami, nebo nějaké vyletěly? A víš proč zesláblo? Nedostatek potravy, nebo chlad?

Jinak včera jsem viděl dost divného jedince, předhrudí mělo dva žluté pásky, jako má zahradní, ale zadeček byl téměř úplně černý s tím, že poslední dva články měly bílé chloupky na kraji přecházely do zrzavé, ale jen ze stran, po hřebu byl holý a černý až ke konci, trochu jako Pačmelák panenský, Ale ten nemá ty dva proužky na předhrudí.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
pon 21. kvě 2018 9:56:40
Je vidět, že rozšíření jednotlivých druhů není plošné. Konkrétně skalní jsou v našem kraji, poměrně vzácní. Psal jsem to už před několika lety. Když se mi podaří skalní odchovat, je následující rok logicky lepší. Vždy nějaký ten navrátilec a celkově jsou vidět více. Loni se odchov skalních nepovedl a letos jsem královnu málem ani neodchytl. Měl jsem celkem štěstí. Tak budu rád, když se o skalní budeme přednostně snažit. ;)
Příští rok pro skalní určitě zarezervuji 2 úlky !:-)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 21. kvě 2018 10:59:24
S tím zahradním, to hnízdo zesláblo ještě před matkami, nebo nějaké vyletěly? A víš proč zesláblo? Nedostatek potravy, nebo chlad?
Mám tu krátké loňské video. Matka měla první skupinku dělnic, ovšem hnízdo se dále nerozšiřovalo a v průběhu srpna zaniklo, matka zřejmě uhynula. co se stalo netuším. :(

https://www.youtube.com/watch?v=4-pmVfG ... e=youtu.be
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaos napsal:
kaos píše:
pon 21. kvě 2018 10:59:24
Jinak včera jsem viděl dost divného jedince, předhrudí mělo dva žluté pásky, jako má zahradní, ale zadeček byl téměř úplně černý s tím, že poslední dva články měly bílé chloupky na kraji přecházely do zrzavé, ale jen ze stran, po hřebu byl holý a černý až ke konci, trochu jako Pačmelák panenský, Ale ten nemá ty dva proužky na předhrudí.
Kaosi,mohl to být nějaký pačmelák,možná třeba campestris https://www.google.cz/imgres?imgurl=htt ... _B0IlAEwCg

A ta druhá generace,už jsme se tu loni o tom bavili.To není tak,že by nové matky vyhledávaly znovu,ale některá pokračuje s druhou generaci v rodném hnízdě,alespoň to tak vypadá. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
pon 21. kvě 2018 12:52:49
Kaosi,mohl to být nějaký pačmelák,možná třeba campestris https://www.google.cz/imgres?imgurl=htt ... _B0IlAEwCg

A ta druhá generace,už jsme se tu loni o tom bavili.To není tak,že by nové matky vyhledávaly znovu,ale některá pokračuje s druhou generaci v rodném hnízdě,alespoň to tak vypadá. ;)
To bude on! Myslel jsem si že to bude nějaký pačmelák, ale tenhle je tomu určitě nejblíže.

Aha s tou druhou generací to mě nenapadlo, že jen jedna z nových matek pokračuje ve starém hnízdě. Docela by mě zajímalo, jestli se může stát, že se takto rozhodně pokračovat více než jedna matka.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tahle potvora se mi před chvílí snažila dostat do úlu se zemními po " zateplovačce". Je poměrně urostlá, takovou jsem letos ještě neviděl. To by tak ještě scházelo, hnízdo už tak oslabeno po soubojích matek a teď ještě pačmelák....

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Pa ... _vestalis/
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 21. kvě 2018 13:39:34
Aha s tou druhou generací to mě nenapadlo, že jen jedna z nových matek pokračuje ve starém hnízdě. Docela by mě zajímalo, jestli se může stát, že se takto rozhodně pokračovat více než jedna matka.
K tomu právě nedojde. Děje se tak pouze za výhodných a příznivých podmínek. Záleží mimo jiné na stavu celého hnízda a rovnováze v něm. Po úhynu původní matky dochází k destabilizaci celé kolonie, nové matky většinou odletí, nadvládu přejímají nejsilnější dělnice. Tento vývoj je u každého hnízda individuální a také doba do konce celé kolonie je různě dlouhá. Pokud nějaká matka dostane prostor a využije šanci, začne znovu. Dvě se samozřejmě nesnesou. Záleží i na počasí, potravě atd. Mně možná loni pomohlo i to, že hnízdo bylo v poměrně velkém čmelínu a dostatečně větrané. Tedy žádná extrémní vlhkost nebo plíseň. Pěkně to vonělo po čmelácích. A to bylo možná rozhodující, že se mladá královna rozhodla ještě ten rok zahnízdit... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,já myslela,že už je s pačmeláky klid :shock: .Ale ty potvory sršani mi tu pořád šmejdí kolem úlků :roll: .
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě na zahradě byl zas ten pačmelák co včera a pak ještě jeden český. Alespoň s nimy sdílím smutek, že na zahradě nejsou žádná čmeláčí hnízda :D.

Jinak ač se to zdá nepravděpodobné, tak uplynulé 3 dny jsem usazoval ještě 6 čmeléků, tři dny jsem od rána do večera pracoval na zahradě se síťkou po ruce, jenže klasické bludičky, dvě zemní, jedna hájová a tři rolní. Výsledek, dle očekávání, jedna rolní se alespoň třikrát otočila než prchla, zbytek prostě úprk. Zvláště ty zemní byly tak krásné, bylo mi jich líto, že už asi nezaloží hnízdo.

No a dnes, říkám si, že si ze mě už asi čmeláci dělají srandu, protože mezi dřevěnými schody vidím hledačku, malou šedivou, říkám si, že by lesní? Jenže než jsem doběhnul pro síťku, kterou jsem samozřejmě neměl u sebe, tak už se chystal na odchod a já při odletu chytim vzduch.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

K druhé generaci poznámka: pokud by nová matka měla převzít úlohu královny úlu musela by být ovšem oplozená, což předpokládá výlet z hnízda, provedení zásnubních pářících letů, zde spáření se samcem z jiného hnízda a návrat zpět do hnízda, pak jeho ovládnutí a převzetí úlohy královny... To se mi nezdá moc pravděpodobné, spíše bych si myslel, že některá mladá matka a někdy i dělnice za optimálních podmínek jen dokončí dílo uhynulé královny, tedy dovychovají generaci již založených dělnic /teoreticky možná i matek ovšem od původní královny. Pokud původní matka jen založila zárodky (buňky) tak to pak může vypadat a časově sedět na druhou generaci, je to v zásadě obdoba té varianty z Troubska, kde vám prodají část hnízda s jen dělnicemi...

K problémům s vlhkostí zkouším efekt komín na větracím otvoru, kolonie ale zatím nemám v pné síle a tak nechci zde publikovat předčasné závěry, to jen to ve výsledku mate - spíše mne zajímá, zda již někdo touto cestou šel (že bychom se mohli podělit o zkušenost) a stejně tak zda někdo nezkoušel umístit do úlku v sáčku trochu silikagelového kočkolitu (bez příměsí vůní samo sebou) (případně dětskou plenku jako absorbent vlhkosti). Kočkolit je chemicky stejná látka jako se dává do pytlíčků k potravinám jako pohlcovač vlhkosti, tak bych se škodlivosti na čmeláky nebál....
co myslím komínem, trubky mohu nastavovat do výšky podle potřeby -
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/Ul ... C_0054.jpg

Ad Julio a jeho žlábek na klapce... Čekal bych, že to usnadní čmelákům výlez ven, nedělal bych ho vykružovákem, asi by stačilo jen dát více na plocho vrták, aby žlábek byl jen dole - to je nasměruje lézt a zvedat klapku dolů správným směrem, ovšem na ztrátu rousků bych moc odezvu neočekával, vždy musí být těsný dosed klapky a těla klapky minimálně těch 5mm což dle fotek Julio má, ale tam ty rousky ztratí taky, skoro bych si u varianty žlábku myslel, že ztratí víc - neboť při vlezu bude hlavu a hruď níže než zadeček, kde se velké rousky (které se jediné ztrácí) spíše odřou... Tak mne jen zajímá praktická zkušenost. Osobně se se ztrátou moc netrápím, je to jen v případě nadbytku pylu, kdy si nosí nadmíru a tam je pár ztrát nijak neohrozí, až na to že to musíme čistit...

A poslední poznámka pužíváte někdo na úlcích efekt dlouhé chodby (trubka) s pachovou pastí na jejím začátku blíže k u úlku, jak kdysi publikoval pan Stuchl? (jde mi zas o výměnu zkušeností)
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/Ul ... C_0080.jpg
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/Ul ... _0073a.jpg
Omlouvám se za sumář, ale má to tu už moc stran tak to nechci množít další, za odpovědi moc děkuji. Ať se vašim čmelákům daří.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Odpovědět