To je zajímavé, no já na své rododendroní pozorovatelně (včera už vadnul poslední kus, takže asi finito) jsem stále potkával královny lučních, jak s dvěma tak s jedním proužkem, tedy musely být zahnízděné ještě poměrně pozdě, ale už tak 1-2 týdny pozoruji luční dělnice, některé už jsou i větší, takže budu v červnu v pozoru, jestli se náhodou něco neobjeví.Honza79 píše: ↑pon 21. kvě 2018 10:42:58Jinak Kaosi, měl jsi otázku na druhou generaci u lučních. Bohužel, u tohoto druhu snad nebyla nikdy pozorována. Přitom by se určitě nabízela. Nové královny vylétnou v průběhu června, ale po zbytek léta většinou nejsou vidět, natož pak dělnice. Zahradní a snad rokytový za určitých podmínek dovede 2x během roku zahnízdit. Loni se mi podařilo poprvé rozjet 2. generaci u zahradních, ale nakonec hnízdo sláblo až zmizelo úplně. Každopádně, bylo pěkné sledovat zahradní ještě v průběhu srpna...![]()
S tím zahradním, to hnízdo zesláblo ještě před matkami, nebo nějaké vyletěly? A víš proč zesláblo? Nedostatek potravy, nebo chlad?
Jinak včera jsem viděl dost divného jedince, předhrudí mělo dva žluté pásky, jako má zahradní, ale zadeček byl téměř úplně černý s tím, že poslední dva články měly bílé chloupky na kraji přecházely do zrzavé, ale jen ze stran, po hřebu byl holý a černý až ke konci, trochu jako Pačmelák panenský, Ale ten nemá ty dva proužky na předhrudí.