Ta nová matka má jeden, nebo dva pruhy ?:-) Jinak pokud můžeš, dívej se jestli nebudou hledat i nějaké další!
Chov čmeláků v roce 2018
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Jen malá poznámka,k té druhé generaci možná se pletu, ale nové královny na další rok v rámci zásnub hledají podobně jako matky zakládající místo, mají svá území, kde se pak spáří se samcem. Což může nyní mást, že jde o matku zakládající hnízdo a ona jen hledá plac, kde by měla s chlapem klid. 

- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Karle,už jsem uváděla,že se často nové matky páří se samečky už v hnízdě,nemusí tedy nutně vždy vyhledávat samečky,tedy spíš samečci vyhledávají nebo na ně na určitých místech číhají
.
Kaosi,ta nově ubytovaná vypadá jako ty matky co se vylíhly včera,tedy tmavá s pruhem za hlavou.Nezahlédla jsem ale žádného samečka,nebo si alespoň nevšimla.Nemívám u lučních takové ty hodně žluté

Kaosi,ta nově ubytovaná vypadá jako ty matky co se vylíhly včera,tedy tmavá s pruhem za hlavou.Nezahlédla jsem ale žádného samečka,nebo si alespoň nevšimla.Nemívám u lučních takové ty hodně žluté

Tak před hodinkou jsem viděl malého čmeláka jak létá nad dřevěnými chody, zalézal pod ně a pak zase ven, přinesl jsem si síťku a počkal na mě. Byl to luční, přišel mi na matku trochu malý, ale schody byly hnědé a úplně suché tak nevím co by tam hledala dělnice. No zkusil jsem ho zavést do úlku, po 30 minutách nevylezl, opatrně jsme nahlédl do úlku a na výstelce zatuhlý nebyl tak jsem ho nechal. Bohužel zítra ve 4 ráno letím na tři dny pryč. tak do víkendu už se nic víc nedozvím. Ale že by to byla matka druhé generace se mi nějak nechce pořád moc věřit.
niky prosím tě, tu novou královnu zavádíš do nového úlku, nebo do starého? To vlastně nejde tam jsou ještě dělničky. To mi neříkej,že si musím objednat ještě jeden úlek, mám totiž tři hnízda lučních. Loni se mi nové královny motaly kolem klapky a já nevěděla, že chtějí založit nové hnízdo.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak malá zpráva z mých chovů. První hnízdo zemních se slušně rozjelo, momentálně je to nejsilnější kolonie. Druhé převzaté se také pomalu zvedá, dnes jsem pro jistotu provedl i malou vnitřní kontrolu, dělnic je více než minule. Tak snad je to na dobré cestě. Skalní také létají, ale dost se překvapivě perou s klapkou. Kolikrát čekají dvě nebo i tři dělnice než se dostanou dovnitř. To zase rolní klapku zvládají velmi dobře, dělnice byly už od začátku poměrně veliké a rychle se na klapku naučili. Luční mi nějak stagnují, zatím jsem ještě nové matky neviděl, ale nejsem každy den doma...
Nene, jsou to jen dřevěné schody a pod nimi nějaký plech. Ale stín schodů dost lákal hledačky. I když možná už jsem zapomněl jak vypadá luční královna:-D
Ahoj všem fandům brundibárů,
čmelákům se věnuji čtvrtým rokem, tři roky jsem si pro ně jezdil do Troubska
1.rok - ten se vyvedl nejlépe, cca 150 čmeláků
2.rok - menší kolonie
3.rok - královnu s dělnicemi jsem přivezl docela pozdě, hnízdo bylo napadeno a zničeno zavíječem
Letos jsem se už nechtěl "utkávat" o mraky zájemců a připravil se na vlastní odchov - dva velké čmelíny jsem vyčistil, vnitřní strany obložil kartonem, připravil vystýlku, víčko s medem a jako bonus mě napadlo trošku sena a podestýlky řádně načichlé od myší (o to jsem požádal v akvaristice, kde prodávají i myši apod.).
Nejdříve létaly královny čmeláka zemního, první čmelín přijala královna (zemní) na druhý pokus 7.4., druhý čmelín obsazen také na druhý pokus královnou čmeláka skalního 21.4. První dělnice zemního začaly vylétávat 3.5., skalního asi 19.5.
Aktuálně je v obou čilý ruch, ke skalním se asi před 14 dny dostali mravenci přes větev, která se dotýkala čmelína. Naštěstí včas podchyceno, mravenci zneškodněni. zaregistrován výskyt několika hledajících pačmeláků a odchycena jedna moucha Brachycoma devia. Číhala z boku čmelína a nechala se v pohodě chytit. Tak snad vše dobře dopadne, všem ostatním držím palce
čmelákům se věnuji čtvrtým rokem, tři roky jsem si pro ně jezdil do Troubska
1.rok - ten se vyvedl nejlépe, cca 150 čmeláků
2.rok - menší kolonie
3.rok - královnu s dělnicemi jsem přivezl docela pozdě, hnízdo bylo napadeno a zničeno zavíječem
Letos jsem se už nechtěl "utkávat" o mraky zájemců a připravil se na vlastní odchov - dva velké čmelíny jsem vyčistil, vnitřní strany obložil kartonem, připravil vystýlku, víčko s medem a jako bonus mě napadlo trošku sena a podestýlky řádně načichlé od myší (o to jsem požádal v akvaristice, kde prodávají i myši apod.).
Nejdříve létaly královny čmeláka zemního, první čmelín přijala královna (zemní) na druhý pokus 7.4., druhý čmelín obsazen také na druhý pokus královnou čmeláka skalního 21.4. První dělnice zemního začaly vylétávat 3.5., skalního asi 19.5.
Aktuálně je v obou čilý ruch, ke skalním se asi před 14 dny dostali mravenci přes větev, která se dotýkala čmelína. Naštěstí včas podchyceno, mravenci zneškodněni. zaregistrován výskyt několika hledajících pačmeláků a odchycena jedna moucha Brachycoma devia. Číhala z boku čmelína a nechala se v pohodě chytit. Tak snad vše dobře dopadne, všem ostatním držím palce

Blanko,záleží kolem klapky kterých čmeláků.Já nevím jistě jestli je to opravdu letošní matka nebo z minulého roku.Ale mladé luční matky mají buď špatnou paměť nebo nevím co s nimi je,proto pokud nehledají jak bývá na jaře zvykem,tak jen neví kam patří.Už loni jsem měla problémy,že občas chtěly vletět do jiného úlku.Letos je to úplná katastrofa,pod oběma úlky lučních jsou polní o 1/2 metru níže,přesto pořád některé z obou rodinek létají tam
a já jen odchytávám,práce mi stojí.Naštěstí polní nejsou tak agresívní jako zemní,ale jednak ty polní ruší a nikdy se neví jestli na matku nezaútočí.Zrovna jsem úlky polních kontrolovala a v jednom byla na stropě nehybná luční.
Nabrala jsem ji do stříkačky a přiložila ke vchodu kam patří,naštěstí tam hned vlezla,takže byla nejspíš jen zatuhnutá.U zemních by asi tak dobře nedopadla.
Tu nově ubytovanou mám v náhradním úlku a hledala mimo úlky kolem pytle se zahradním odpadem.Tedy způsobem jako mi luční hledaly na jaře,právě i v tom místě jsem jednu na jaře odchytla,asi se jim tam něco líbí
.Je pravda,že i loni jsem jednu luční koncem května ubytovala,ale byla to zřejmě také výjimka a náhoda. 

Tu nově ubytovanou mám v náhradním úlku a hledala mimo úlky kolem pytle se zahradním odpadem.Tedy způsobem jako mi luční hledaly na jaře,právě i v tom místě jsem jednu na jaře odchytla,asi se jim tam něco líbí