Psal jsem, že dám výsledky až budou dělnice, no vypadá to, že to mohu pomalu uzavřít... tedy:
čmelák zemní : usazen na druhý pokus, lokalita vlastní zahrada, termín březen, dnes kolonie s dělnicemi prosperující (plán 1 hnízdo splněno)
čmelák luční: usazován 6x, bez úspěchu, pak spont. usazení klapky (úlu) vedle, královna exitus po 3 týdnech mimo úl v chladném období, uvnitř buňky, plný kalíšek, lokalita vlastní zahrada (plán 3 hnízda, nesplněno)
čmelák rolní (polní): 4x usazován , 2x osídlení, 1x ve stadiu dělnic, prosperující hnízdo, 1x ztráta osídlené matky v chladných dnech mimo úl, uvnitř hnízdo odpovídající stáří, lolita vlastní zahrada (plán 2-3 hnízda, nesplněno)
čmelák skalní : pro vlastní potřebu neusazován, 5 spontálních osídlení, 1x opuštění v první chladné periodě na 7dní (stadium nezaloženého hnízda) pak návrat a normální vývoj (dnes dělnice), 1x osídlení a v časné fázi bez založení buněk v prvním chladném období opuštění, 3 hnízda nyní ve stadiu dělnic , 4 hnízdo stagnace po chladném období minulého týdne (ale nesjpíše již po té první periodě), matka přestala nosit rousky, přestože byla normálně aktivní, včera úl opustila definitivně, uvnitř plný kalíšek, 2 buňky jedna tak týden do dělnice, druhá zakrnělá, bez vývoje, vývoj neodpovídající stáří. Zatím ponecháno, kdyby náhodou. Prognoza ovšem infaustní. Plán 3 hnízda, splněno
Osídlení pro export:
čmelák skalní do školy v Liberci, úprava nevhodného úlu od ZD, pak osídlení na první zavedení, nyní dělnice. (2. generace)
čmelák skalní pro Jakuba - 1x pokus o osídlení, neúspěšně, druhý pokus neúspěšně z mé chyby (nepovedlo se mi ji zavést). Zde ale pokusy až v posledních cca 3 týdnech.
čmelák lesní: stále hledám hledající matky, ale ony nehledají mne

kdykoliv je šance na normální počasí, tak jsem v práci. Nejsme si souzeni, zatím to nevzdávám. Plán žádný, touha nenaplněna
Celkově: letošní sezona s velmi malým počtem přeživši matek, výrazný úbytek především u druhů zemní, rolní a skalní mimo můj vlastní loňský odchov. Usazovací perioda a fáze časného rozvoje hnízda s výrazně narušeným vývojem daným asi extrémy počasí s výkyvy teplot s prudkými přechody mezi studenými a letními dny. Suchý duben výrazně zpozdil nárůst vegetace a část květů zaschla. Oproti loňskému roku výrazný vzestup v počtu pačmeláků v tomto období. V mé lokalitě nejčetnější pačmelák český, následován panenským a zhruba ve stejném počtu cizopasným. Matky pačmeláků mi ale přijdou oslabené, malátné + v kombinaci s příliš brzkým probuzením, myslím, že moc populace nezískají. Žádná radost, přátelé. A to jsem na tom relativně dobře neboť mám ospoň něco málo, co by mi mohlo pomoci do dalšího roku.