Tak dnes jsem zjistil,že mne včera zrak nešálil-a ta lesní opravdu hledala,dnes jsem viděl 3 lesní,dvě jsem zkoušel usadit,ale nevydržel jsem čekat na výlet ze čmelínů.,protože se zdržovaly moc dlouho...třetí uletěla za plot někam do neznáma.ALe nic jiného jsem tentokrát hledat neviděl.
K večeru mi tady lítala na pažitce skalní holka,chudinka měla poškozené levé křídla-chybělo ji tak 1/4 konců...ale lítala,tak snad se jí bude dařit a vychová první generaci,aby hnízdo dovedla do zdárného konce.
No a jinak obě skalní i když mají mládež,lítají o sto šest,jakoby s nima závodily.
A kdyby někdo měl zájem o drvodělky,tak rok od roku jich tady lítá víc a víc-letos mi na vistárii lítá najednou i deset...a sexují a sexují...
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No vidíš Pepíku,nakonec budeme ještě chytat v červnuPepan píše: ↑ned 19. kvě 2019 23:01:03Dobrý večer všem. Chci jen ve zkratce říct, že na popud Zdendy jsem dneska ještě vyrazil do přírody cca v 18 hodin po dešti, slunečno.
Otočil jsem to třikrát. Jeden skalní, ten se nezdržel a ještě si "ulevil" ,pak dvakrát zemní ,jeden udělal perfektní pamatovák,jak dron na dálkové ovládaní ,čekal jsem na večer,ale nevím jestli jsem ho nepropásl. Uvidím zítra. Také mě překvapil úlek č.11,kde jsem si myslel ,že mi
shazuje kamínek vosa,tak jsem klapku zavřel a ejhle rolní.Tak byla celé dny nenápadná.Tím pádem mi zlepšuje bilanci. Mám radost tak nečekaně...
Píšu to hlavně pro Lenkujitku, že pokud se jí ta skalní nevrátila tak ať to ještě zkusí ! Také bych nečekal,že budu 19.května usazovat.
Honzo to je mi líto těch zahradních... Ještě se musím podívat na to tvoje video s lesním.
Tak dobrou noc.
já mám pořád asi jeden volný,ale nic v něm nechce bydlet...ani v jedné provizorce...dnes dvě lesní nereagovaly podle všeho...
-
Ahoj,Pepan píše: ↑ned 19. kvě 2019 23:01:03Dobrý večer všem. Chci jen ve zkratce říct, že na popud Zdendy jsem dneska ještě vyrazil do přírody cca v 18 hodin po dešti, slunečno.
Otočil jsem to třikrát. Jeden skalní, ten se nezdržel a ještě si "ulevil" ,pak dvakrát zemní ,jeden udělal perfektní pamatovák,jak dron na dálkové ovládaní ,čekal jsem na večer,ale nevím jestli jsem ho nepropásl. Uvidím zítra. Také mě překvapil úlek č.11,kde jsem si myslel ,že mi
shazuje kamínek vosa,tak jsem klapku zavřel a ejhle rolní.Tak byla celé dny nenápadná.Tím pádem mi zlepšuje bilanci. Mám radost tak nečekaně...
Píšu to hlavně pro Lenkujitku, že pokud se jí ta skalní nevrátila tak ať to ještě zkusí ! Také bych nečekal,že budu 19.května usazovat.
Honzo to je mi líto těch zahradních... Ještě se musím podívat na to tvoje video s lesním.
Tak dobrou noc.
moje skalní se již nevrátila, kamínek nespadl déle než týden a tak jsem úlek otevřela a našla toto :
Včera jsem viděla na zahradě jednu hledačku, než jsem doběhla pro síťku, tak proletěla plotem k sousedům a já přes plot cca 10 minut pozorovala jak hledá, prolezla snad každou škvírku v zemi pod lískou. Pak pokračovala , škoda že na opačnou stranu zahrady a nerozhodla se vrátit k nám.
Za celý víkend jsem pozorovala jen dělničky skalních a rokytových, které zalítly čas od času na květy v zahradě.
Víkend byly v poslední době jediné trošku hezké dny, dnes už zase prší, i když je poměrně teplo. Sice se snažím každou volnou chvilku poohlédnout po čmelácích, ale už hledající nevidím.
Tak to je opravdu smutný pohled Lenko, měla to dobře rozjeté. Ale bohužel tak to chodí. U mě zmizela den před narozením dělniček, bylo to o fous .
Ale nevěš hlavu, letos je to takové táhlé. Jaro sice začalo o dva týdny dříve, ale větrné počasí, chladné a deštivé dny spoustu matek velice zdrželo. Čmeláků je letos obecně méně, takže i když matky hledají, chce to štěstí na nějakou narazit, no a štěstí je třeba jít naproti, takže na zahradě nemám nikdy síťku dále než 5m od ruky
Ale nevěš hlavu, letos je to takové táhlé. Jaro sice začalo o dva týdny dříve, ale větrné počasí, chladné a deštivé dny spoustu matek velice zdrželo. Čmeláků je letos obecně méně, takže i když matky hledají, chce to štěstí na nějakou narazit, no a štěstí je třeba jít naproti, takže na zahradě nemám nikdy síťku dále než 5m od ruky
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak Lenko,taky mi právě v tom minulém chladnu zmizely dvě rolní-počítám tak týden před líhnutím.Nejspíš se jim něco zlého stalo.Nepřátel čmeláci mají moc...sice jsem na to přišel den po zmizení,podařilo se mi tam usadit náhrady,ale jestli zůstaly na bývalém hnízdě....nehrabal jsem tam,tak nevím,v jakém stádiu přesně hnízda osiřely...kaos píše: ↑úte 21. kvě 2019 7:42:05Tak to je opravdu smutný pohled Lenko, měla to dobře rozjeté. Ale bohužel tak to chodí. U mě zmizela den před narozením dělniček, bylo to o fous .
Nu a chytit se dá i teď,ale usazovací pud nějak malý...
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Psal jsem, že dám výsledky až budou dělnice, no vypadá to, že to mohu pomalu uzavřít... tedy:
čmelák zemní : usazen na druhý pokus, lokalita vlastní zahrada, termín březen, dnes kolonie s dělnicemi prosperující (plán 1 hnízdo splněno)
čmelák luční: usazován 6x, bez úspěchu, pak spont. usazení klapky (úlu) vedle, královna exitus po 3 týdnech mimo úl v chladném období, uvnitř buňky, plný kalíšek, lokalita vlastní zahrada (plán 3 hnízda, nesplněno)
čmelák rolní (polní): 4x usazován , 2x osídlení, 1x ve stadiu dělnic, prosperující hnízdo, 1x ztráta osídlené matky v chladných dnech mimo úl, uvnitř hnízdo odpovídající stáří, lolita vlastní zahrada (plán 2-3 hnízda, nesplněno)
čmelák skalní : pro vlastní potřebu neusazován, 5 spontálních osídlení, 1x opuštění v první chladné periodě na 7dní (stadium nezaloženého hnízda) pak návrat a normální vývoj (dnes dělnice), 1x osídlení a v časné fázi bez založení buněk v prvním chladném období opuštění, 3 hnízda nyní ve stadiu dělnic , 4 hnízdo stagnace po chladném období minulého týdne (ale nesjpíše již po té první periodě), matka přestala nosit rousky, přestože byla normálně aktivní, včera úl opustila definitivně, uvnitř plný kalíšek, 2 buňky jedna tak týden do dělnice, druhá zakrnělá, bez vývoje, vývoj neodpovídající stáří. Zatím ponecháno, kdyby náhodou. Prognoza ovšem infaustní. Plán 3 hnízda, splněno
Osídlení pro export:
čmelák skalní do školy v Liberci, úprava nevhodného úlu od ZD, pak osídlení na první zavedení, nyní dělnice. (2. generace)
čmelák skalní pro Jakuba - 1x pokus o osídlení, neúspěšně, druhý pokus neúspěšně z mé chyby (nepovedlo se mi ji zavést). Zde ale pokusy až v posledních cca 3 týdnech.
čmelák lesní: stále hledám hledající matky, ale ony nehledají mne kdykoliv je šance na normální počasí, tak jsem v práci. Nejsme si souzeni, zatím to nevzdávám. Plán žádný, touha nenaplněna
Celkově: letošní sezona s velmi malým počtem přeživši matek, výrazný úbytek především u druhů zemní, rolní a skalní mimo můj vlastní loňský odchov. Usazovací perioda a fáze časného rozvoje hnízda s výrazně narušeným vývojem daným asi extrémy počasí s výkyvy teplot s prudkými přechody mezi studenými a letními dny. Suchý duben výrazně zpozdil nárůst vegetace a část květů zaschla. Oproti loňskému roku výrazný vzestup v počtu pačmeláků v tomto období. V mé lokalitě nejčetnější pačmelák český, následován panenským a zhruba ve stejném počtu cizopasným. Matky pačmeláků mi ale přijdou oslabené, malátné + v kombinaci s příliš brzkým probuzením, myslím, že moc populace nezískají. Žádná radost, přátelé. A to jsem na tom relativně dobře neboť mám ospoň něco málo, co by mi mohlo pomoci do dalšího roku.
čmelák zemní : usazen na druhý pokus, lokalita vlastní zahrada, termín březen, dnes kolonie s dělnicemi prosperující (plán 1 hnízdo splněno)
čmelák luční: usazován 6x, bez úspěchu, pak spont. usazení klapky (úlu) vedle, královna exitus po 3 týdnech mimo úl v chladném období, uvnitř buňky, plný kalíšek, lokalita vlastní zahrada (plán 3 hnízda, nesplněno)
čmelák rolní (polní): 4x usazován , 2x osídlení, 1x ve stadiu dělnic, prosperující hnízdo, 1x ztráta osídlené matky v chladných dnech mimo úl, uvnitř hnízdo odpovídající stáří, lolita vlastní zahrada (plán 2-3 hnízda, nesplněno)
čmelák skalní : pro vlastní potřebu neusazován, 5 spontálních osídlení, 1x opuštění v první chladné periodě na 7dní (stadium nezaloženého hnízda) pak návrat a normální vývoj (dnes dělnice), 1x osídlení a v časné fázi bez založení buněk v prvním chladném období opuštění, 3 hnízda nyní ve stadiu dělnic , 4 hnízdo stagnace po chladném období minulého týdne (ale nesjpíše již po té první periodě), matka přestala nosit rousky, přestože byla normálně aktivní, včera úl opustila definitivně, uvnitř plný kalíšek, 2 buňky jedna tak týden do dělnice, druhá zakrnělá, bez vývoje, vývoj neodpovídající stáří. Zatím ponecháno, kdyby náhodou. Prognoza ovšem infaustní. Plán 3 hnízda, splněno
Osídlení pro export:
čmelák skalní do školy v Liberci, úprava nevhodného úlu od ZD, pak osídlení na první zavedení, nyní dělnice. (2. generace)
čmelák skalní pro Jakuba - 1x pokus o osídlení, neúspěšně, druhý pokus neúspěšně z mé chyby (nepovedlo se mi ji zavést). Zde ale pokusy až v posledních cca 3 týdnech.
čmelák lesní: stále hledám hledající matky, ale ony nehledají mne kdykoliv je šance na normální počasí, tak jsem v práci. Nejsme si souzeni, zatím to nevzdávám. Plán žádný, touha nenaplněna
Celkově: letošní sezona s velmi malým počtem přeživši matek, výrazný úbytek především u druhů zemní, rolní a skalní mimo můj vlastní loňský odchov. Usazovací perioda a fáze časného rozvoje hnízda s výrazně narušeným vývojem daným asi extrémy počasí s výkyvy teplot s prudkými přechody mezi studenými a letními dny. Suchý duben výrazně zpozdil nárůst vegetace a část květů zaschla. Oproti loňskému roku výrazný vzestup v počtu pačmeláků v tomto období. V mé lokalitě nejčetnější pačmelák český, následován panenským a zhruba ve stejném počtu cizopasným. Matky pačmeláků mi ale přijdou oslabené, malátné + v kombinaci s příliš brzkým probuzením, myslím, že moc populace nezískají. Žádná radost, přátelé. A to jsem na tom relativně dobře neboť mám ospoň něco málo, co by mi mohlo pomoci do dalšího roku.
Karle,zrovna teď odpoledne jsem viděla na skalníku jednoho pačmeláka a jak píšeš,také se mi zdál nějaký slabý.Bez protestů se dal přesunout do injekční stříkačky a i tam byl v klidu.Vypustila jsem ho za vraty,snad se nevrátí .
Dívám se,že tam nemáš v soupisu zahrnutého zahradního ani rokytového.Nechtěl jsi nebo se moc v lokalitě nevyskytují?
Dívám se,že tam nemáš v soupisu zahrnutého zahradního ani rokytového.Nechtěl jsi nebo se moc v lokalitě nevyskytují?
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Niky rokytový u mne není vůbec, jsme spíš otevřená krajina, současné zastupitelstvo topí dřevem, takže ničí každý větší strom...
Odpovídá to asi tomu, že tu mám výskyt lesního.
Zahradní bych rád, ale neviděl jsem za celou sezonu ani jednu matku a ani dělničky tu nemám, zkoušel jsem hledat hájového, ale žádný se mi nezdál jasný a bylo to v době, kdy jsem nechtěl zabrat úl dalším zemním....
Odpovídá to asi tomu, že tu mám výskyt lesního.
Zahradní bych rád, ale neviděl jsem za celou sezonu ani jednu matku a ani dělničky tu nemám, zkoušel jsem hledat hájového, ale žádný se mi nezdál jasný a bylo to v době, kdy jsem nechtěl zabrat úl dalším zemním....
Hmm teda Karle 6 z 11 usazených do dělnic to je drsné ale potvrzuji také, že usazená matka znamená tak 50% šanci dožít se dělnic. Já mám 14 usazených z toho 8 funguje, ale na dělnice z toho ještě 3 čekají. U mě je ještě na závěry brzy, poslední dvě usazené matky jsou v hnízdech jen pár dní, takže možná tu také něco takového sepíšu, tvůj report se mi moc líbí, ale ty cíle a skutečnost to jsou nebe a dudy, ale jsem rád že mám co mám ...
Jakub - Mukařov (Praha Východ)