Mě jenom mrzí,že se mi letos nepodařilo ubytovat jako loni zemního na prvního máje.Měli matky až 18.8. a ještě 24.8. byl prolet 49x za 1/2 hodiny

Luční to pořád ještě nevzdávají,létají sice málo,ale pořád ještě nosí pyl ve všech třech hnízdech

Lietaju perfektne a vyletuju veľké nove robotnice.Fuu 1maja mať matku nadhera. Lúčne som chytil 2 a nič viac som nevidel ale mladé robotnice som mal plný rododendron co mam medzi čmelinmy.Niky1 píše: ↑ned 01. črc 2018 15:37:27Rapo,a létají hodně i když mají tak čisto?
Mě jenom mrzí,že se mi letos nepodařilo ubytovat jako loni zemního na prvního máje.Měli matky až 18.8. a ještě 24.8. byl prolet 49x za 1/2 hodiny.A to jsem si nejdřív myslela,že z té matky nic nebude.
![]()
Luční to pořád ještě nevzdávají,létají sice málo,ale pořád ještě nosí pyl ve všech třech hnízdech.
Ahoj Blanka. V noci som ich zavrel aby ráno nevysli a rano som dal flasku z mineralky pred dieru na klapke a asi 20-25 robotnic naskakalo do nej.Potom som to hniezdo na surovo rozobral.Robil som to rano vonku na dvore.Blanka píše: ↑pon 02. črc 2018 10:14:40Honzo je mi to líto, člověk se cítí bezmocný, tak se snažíme a nakonec pohroma. Já jsem v pátek nahlédla do čmelína lučních, matky vylétly, některá se vracely. Pod střechou mám dvojitou síť s těsnícím límcem, když jsem ho nadzvedla vyletěly tři mouchy, hrábla jsem do výstýlky a uviděla malé housenky. Večer pod červeným světlem jsem přestěhovala všechny čmeláky, bylo tam i 5 nových královen. Čmelín mám v domě, v oknech sítě. Na stěně čmelína jsem našla zavíječe. Hnízdo jsem vytáhla očistila, čmelín zbavila zbytků vystýlky a v rohu našla 4 velké, hnusné housenky, které se chystaly zakuklit. Vše jsem spálila, hnízdo dala do původního stavu a šla jsem kontrolovat další lušní, ty jsem měla v jiné místnosti s klapkou přes zeď a to samé, malé housenky, ty velké v hnízdě ještě nebyly. Opět očista nová náplň. Kontrola třetího čmelínu v pořádku. Domů jsem přišla po půl noci. Rapo , do čeho chytáte čmeláky při stěhování ne do čeho, ale čím. Při červeném světle jsou v pohodě, když se jim dá trochu vrchní vystýlky do sklenice, tak jsou taky v pohodě. Nejhorší je roztrhnout vrchní slepenou vrstvu. A jak provádíte další kontrolu, to jim zase vytahujete hnízdo, nebo jen rozevřete vystýlku, ale houseny jsou většinou na dně.
Kyrosi skvělé stěhování, čím jsi je sbíral ty při stěhovačce. Jinak dobrá zpráva u zemních a jedné skalní mám nádherné královny, teď čekám každým dnem u další skalní a tří skalních. Niky děláš preventivní prohlídky, jak to doporučují na FB. Mějte se a pevné nervy při čekání na královny.
No mal som od vcelara mundur. Kráľovná bola v pohode len liezla vôbec nelietala .Pekne to mas nahustene.Blanka píše: ↑pon 02. črc 2018 11:45:43Tak to máš odvahu a co královna?
Posílám foto z nedělního rána u zemních
https://blanka06.rajce.idnes.cz/co_to_je/#