Mě se zemní také vyvedli,matiček plno.

U mně dvě hnízda už matky měly,to třetí nevím jestli vůbec matky bude mít a ta dvě květnová usazení ještě těžko říct.

To už mohu říci. Měl jsem úl otevřený, když jsem kontroloval, zda tam také není zavíječ. Vlhkosti tam bylo dost, karton bude určitě nutno vyměnit. Kolem stropních hran už byl náznak plísně. Navíc si čmeláci zase přicpávají větrací okénko výstelkou. Jak už jsem psal, pro zemní by ten úl mohl mít i větší vnitří prostor. Pro početná hnízda to prostě nebude nejšťastnější řešení. Do budoucna to bude chtít střechu nadzvedávat a větrat přes strop krytý jemnou síťkou.
Koukam, ze to mame vsichni stejne-mouchy vidam obcas pod sittkou/plexi a poustim je ven. Jednou jsem jednu sledoval a opravdu se skoro protahla s delnicemi pod klapkou (stihl jsem ji zabit) - jsou opravdu drze.Honza79 píše: ↑stř 19. črc 2017 10:55:17Ty mouchy se mi taky v hnízdech objevují. Ale nepozoruju, že by to mělo nějaký zásadní negativní vliv na rozvoj kolonie. Jde spíše o to kudy se dostanou dovnitř. Zřejmě se občas nějaké mouše povede projít přes klaku, naklade vajíčka a mi pak už vidíme jen výsledek v podobě nových much.
Jinak druhé hnízdo zemních je opravdu početné, matky počítám ve velkém. O víkendu jsem pozoroval dokonce náznak rojení. Čtyři matky neustále kroužily nad zahradou ve společnosti skupinky menších jedinců - zřejmě samečků.Dokonce jsem viděl i jednu matku hledat jakoby už bylo znovu jaro.
Hnízdo těch divokých zemních je už klidné, matky se moc nevracejí.
Luční jsou už pryč. Radost mi dělá hnízdo zahradních, kde sice už je také dávno hotovo, ale určitý počet jedinců stále létá. I mladá matka se dá ještě zahlédnout.
U skalních uvidíme, žijí si tak nějak svým životem. Ale na super kolonii to nevypadá, alespoň prozatím.....