Honzo,pak dej prosím vědět jak vypadá ten úlek s erudovaným polystyrénem a papírovou krabici po skončení hnízda.Zajímá mě jestli ten karton plesnivěl.
Mě se zemní také vyvedli,matiček plno. Já nevím jestli matek u skalních bývá o dost méně nebo je nějaký problém s plodností matečních buněk u části skalních čmeláků v důsledku nějakých biotických vlivů? Jsem zvědavá jak to bude s množstvím nových matek skalních u ostatních.
U mně dvě hnízda už matky měly,to třetí nevím jestli vůbec matky bude mít a ta dvě květnová usazení ještě těžko říct.
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To už mohu říci. Měl jsem úl otevřený, když jsem kontroloval, zda tam také není zavíječ. Vlhkosti tam bylo dost, karton bude určitě nutno vyměnit. Kolem stropních hran už byl náznak plísně. Navíc si čmeláci zase přicpávají větrací okénko výstelkou. Jak už jsem psal, pro zemní by ten úl mohl mít i větší vnitří prostor. Pro početná hnízda to prostě nebude nejšťastnější řešení. Do budoucna to bude chtít střechu nadzvedávat a větrat přes strop krytý jemnou síťkou.
Honzo děkuji. S tou síťkou nahoře je to fajn,že může nadbytečné teplo střechou odcházet.Jenom by asi měla být střecha podepřená jen kouskem tenké lišty,tedy ne hodně otevřená.Tedy podle vedra,ale zase s ohledem na to,aby tam nebyla příliš nízká vlhkost,zemní myslím potřebují 80% vlhkosti,úplně přesně nevím. Skalní mají třeba výstelku úplně provrtanou nahoru otvory,kterými horký vzduch právě stropem uniká.
Koukam, ze to mame vsichni stejne-mouchy vidam obcas pod sittkou/plexi a poustim je ven. Jednou jsem jednu sledoval a opravdu se skoro protahla s delnicemi pod klapkou (stihl jsem ji zabit) - jsou opravdu drze.Honza79 píše: ↑stř 19. črc 2017 10:55:17Ty mouchy se mi taky v hnízdech objevují. Ale nepozoruju, že by to mělo nějaký zásadní negativní vliv na rozvoj kolonie. Jde spíše o to kudy se dostanou dovnitř. Zřejmě se občas nějaké mouše povede projít přes klaku, naklade vajíčka a mi pak už vidíme jen výsledek v podobě nových much.
Jinak druhé hnízdo zemních je opravdu početné, matky počítám ve velkém. O víkendu jsem pozoroval dokonce náznak rojení. Čtyři matky neustále kroužily nad zahradou ve společnosti skupinky menších jedinců - zřejmě samečků. Dokonce jsem viděl i jednu matku hledat jakoby už bylo znovu jaro.
Hnízdo těch divokých zemních je už klidné, matky se moc nevracejí.
Luční jsou už pryč. Radost mi dělá hnízdo zahradních, kde sice už je také dávno hotovo, ale určitý počet jedinců stále létá. I mladá matka se dá ještě zahlédnout.
U skalních uvidíme, žijí si tak nějak svým životem. Ale na super kolonii to nevypadá, alespoň prozatím.....
U me zatim stale mlade matky jen u prvnich sklanich (vidam jich ale pod sittkou nebo na cesne cim dal vic), druhe skalni stale nic a zemni uz davno mely byt, ale taky nic (hnizdo je ale hodne silne a navic zacinaji byt agresivnejsj). Snad se dockam brzy...
Vidím, že mouchy otravují všechny, taky sedím s plácačkou a hlídám. U mě skalní č. 2 v kůlně silné, výstelku provrtanou jako asi u všech na hoře se suší mladé dělničky. Lítají o závod, samečci a královny zatím nic. Č.1 skalní nějaké divné , výstelku provrtanou, ale nahoře tak tři dělničky zato už se narodilo asi 7 samečků dnes jsem uviděla taky jednoho. Karton mám v rozích plesnivý u obou. Větrám přes den přes střechu, kde mám síťku, ale mám to přikryté látkou, aby měli tmu a byli v klidu. V sobotu budu mít čas tak chci udělat ještě jednu síťku na lepící suchý zip. č.2 mi stále vyhazuje výstelku, každé ráno musím čistit vchod. Mám jim odebrat trochu výstelky kolem vchodu nebo je nechat?
Blanko,když máš samečky,tak by se brzy měly objevit i nové matičky. Já bych je nechala tak a nic zevnitř neodebírala,jen co je před vchodem.Tam už nejspíš také budou brzy nové matičky. Pokud budou potřebovat tak si to tam zas nahrnou.Já měla strach jestli se jim tam v noci nedostane zavíječ,prozatím tomu nic nenasvědčuje,tak doufám,že je vše v pořádku.
Ahojda .
V sobotu jsem se dočkala matek od druhé zemní.Nejsou tak velké jako u první, ale je jich víc.Vylétaly celé dopoledne jedna za druhou.Jsou hodně tmavé.U prvních zemních se stále létá, včera jsem viděla 2x na česnu asi starou matku.Sotva se hýbala, nadzvedla jsem jí klapku a tak ještě zalezla pomalinku domů.Byl to smutný pohled...
Skalní létají slušně.Jsem na ně zvědavá.Dělničky má menší než u zemních, ale létá jich dost.Byla usazenmá 4 dny po druhé zemní, tak čekám do týdne taky matky.Ale zatím to vypadá dobře.V sobotu ale odjíždím na týden pryč, trochu se bojím, abych je nepropásla.Přeci jenom nejvíce jsou vidět první dny po vylétnutí.Pak už to musí člověk vyloženě hlídat a pobýt u úlku.Tak uvidím...
Mám málo času musím si odpoledne v klidu projít Vaši diskuzi.Jsem taky moc zvědavá jak budou úlky vypadat na konci sezony.
V sobotu jsem se dočkala matek od druhé zemní.Nejsou tak velké jako u první, ale je jich víc.Vylétaly celé dopoledne jedna za druhou.Jsou hodně tmavé.U prvních zemních se stále létá, včera jsem viděla 2x na česnu asi starou matku.Sotva se hýbala, nadzvedla jsem jí klapku a tak ještě zalezla pomalinku domů.Byl to smutný pohled...
Skalní létají slušně.Jsem na ně zvědavá.Dělničky má menší než u zemních, ale létá jich dost.Byla usazenmá 4 dny po druhé zemní, tak čekám do týdne taky matky.Ale zatím to vypadá dobře.V sobotu ale odjíždím na týden pryč, trochu se bojím, abych je nepropásla.Přeci jenom nejvíce jsou vidět první dny po vylétnutí.Pak už to musí člověk vyloženě hlídat a pobýt u úlku.Tak uvidím...
Mám málo času musím si odpoledne v klidu projít Vaši diskuzi.Jsem taky moc zvědavá jak budou úlky vypadat na konci sezony.
Tak to mám potvrzený. nezdál se mi můj první úl se skalní zdálo se mi, že je tam malý pohyb. Vypustila jsem asi 11 samečků a dělničky jsem viděla za celý den asi 3. Tak jsem se večer rozhodla, zanesla jsem si úlek do vany a prohlédla to přesně podle návodu asi 5 dělniček a 3 samečky jsem vychytala do 5l láhve, přikryla je ročníkem a u normálního světla jsem prohledala vystýlku. Královna mrtvá, několik dělniček taky. Jinak nic, ani mouchy, žádný housenky, žádná plíseň. Buňky všechny otevřené, žádné před vylíhnutím. Až v husím krku jsem našla dvě mrtvolky a kolem nich červíky, ty co jsem viděla jak je vynášely mimo úl. Dala jsem vše zpět . Ráno jsem vypustila 2 samečky. Dnes už tam nic není. Jsem zoufalá. Měla jsem objednané další 2 úly tak jsem to zrušila. Už mám poslední skalní silné hnízdo. Vyhazují stále vystýlku a v ní jsem našla stejného červa tak se bojím, tady nejsou ještě samečci. Na zahradě se mi pase krásná zemní nová královnička. Jo těch červů bylo asi 10. nemyslím, že tohle mohlo ohrozit úl. Před horkem jsem je měla přikryté folií a ještě jsem rozevírala, když svítilo slunce deštník. Nevím co se stalo.