Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
jans

Já jsem viděl nosit pyl jen jednou a to jen u jedné, a někdy jsem neviděl pohyb vůbec,nech tomu volný průběh jako já,a jsem spokojen že jsou všechny tři obsazené.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ve mě až doteť byla "malá dušička". :roll: Ve 3 hodiny začal pořádný sléjvak a obří zemní z vnitřního čmelína si to vyrazila přímo do toho nejsilnějšího lijáku.Obvykle,když matka vyletí a je liják,obloukem se hned vrátí zpět do čmelína.Kdežto tahle se nevrátila,hned jsem měla silné obavy a po hodině a půl se zvýšily,pořád pršelo a matka nikde.O půl sedmé jsem se už loučila s nadějí,že by se byla schopna vrátit.
Teď jsem šla opět na ni zaklepat,no a k mému velkému překvapení a nesmírné radosti se jí přeci jenom po několika hodinách podařilo vrátit,a to pořád ještě prší. :D :D
domisek

Omlovám se, ale také moc nestíhám psát.

Niky, my srst sbírali už v zimě s vidinou použití ve čmelíně, jinak by mi jí taky tak brzy na jaře dobrovolně nedal.

Honzo je mi moc líto zemní.

Kavcaa já je tedy letos sleduji poprvé, ale ta zemní se docela schovává, moc jí lítat nevidím a to koukám docela často. Taky občas jako Niky chodím klepat na čmelín. Takže možná na ně opravdu nemáš jen štěstí je vidět.

Jinak u nás dělničky u lučního létají, zemní zatím také létá a myslím, že už by co nevidět měla mít dělnice, máme jí 25 dní.

No a protože náš pes opět začal línat, tak jsme udělali ještě jeden čmelín a dnes do něj na první pokus usadili obrovskou zemní královnu. Vylezla asi za 15 minut, krásně si vše prohlédla a už začala lítat tam a zpět. Takže kombinace srsti a slámy asi opravdu čmelákům vyhovuje. Ani tedy neděláme žádné chodbičky, prostě to tam jen nacpeme.

U nás tedy ještě hledající královny létají, moc ráda bych vám nějaké poslala, je mi jich líto, když nemohou nic najít.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Domisku,pěkně se ti daří. :D To je zajímavé,že u vás jsou ještě pořád hledající a hlavně schopné založit hnízdo matky,určitě bydlíš ve vhodné lokalitě pro čmeláky.Já bych klidně ještě jednoho čmeláka adoptovala. :lol:
Chtěla jsem se tě zeptat na přibližný poměr slámy k srsti,zda máš slámu nařezanou a jestli srst se slámou nejdřív promícháš,nebo vložíš slámu a do středu dáš určité množství té srsti,děkuji.Sice nemám momentálně možnost získat srst,ale třeba nějakou najdu . :)

U mé první zemní se dělnice o hodně zvětšily a to zpočátku byly tak slabé,že jsem měla obavy jak to s nimi bude. ;)
Mája

Ahoj, konečně jsem se dočkala dělnic u čmeláka hájového (29. den). Klapku celkem zvládají, ale téměř každá tam ztratí pyl. Naučí se to časem líp? Nebo dá se s tím něco dělat?
domisek

Niky dáváme asi dvě ku jedné srst ku slámě. Srst jako pelíšek, slámu jen nahoru na to. Sláma je sesbíraná na poli po sklizni slámy. Takové ty zbytky.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Domisku,děkuji. :)
Májo,blahopřeji k dělničkám. :D

Po včerejším problému se zemní jsem myslela,že se už nic horšího nemůže stát.Bohužel mohlo. :(
Do jednoho vnějšího čmelínu vletěl zemní a za ním za 10 minut druhý.Zpozorněla jsem co se děje,za chvilku úprkem vyletěla jedna matka,po 5 minutách vylezla druhá a třikrát zakroužila.Protože mi byl zvuk té co odletěla jako druhá povědomý,podívala jsem se do čmelínu,kde se zemní ozývala stejně a byla i tak mohutná.Ve čmelínu samozřejmě nebyla ,tak mi došlo,že ta druhá musela být ona a buď se vrátila až dnes po tom lijáku nebo vyletěla poprvé od včerejšího rána kdy jsem ji naposledy viděla a dobře si nepamatovala svůj čmelín.No ale když udělala ty tři otočky,myslela jsem si,že si hnízdo přivlastnila a po nasbírání pylu či nektaru se vrátí,já ji odchytím a vrátím do správného čmelínu. ;)
Bohužel se po době kdy jí běžně trvalo nasbírat pyl nevracela a nevrátila se ani vyhnaná domácí.Tak jsem byla zoufala,že přišla nazmar dva hnízda. :cry:
A nevrátila se do večera vůbec.Ještě že se alespoň asi po dvou a půl hodinách vrátila ta domácí.
Ta co se nevrátila by už za týden měla dělničky. :cry: :cry: To jsou ty strasti,které mohou při chovu čmeláků nastat a já se s tím moc neumím vyrovnávat.I kdyby se zázrakem zítra vrátila,plod už bude nejspíš vychladlý,ale stejně silně pochybuji,že by se ještě mohla vrátit. :roll:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Domisku,děkuji. :)
Májo,blahopřeji k dělničkám. :D

Po včerejším problému se zemní jsem myslela,že se už nic horšího nemůže stát.Bohužel mohlo. :(
Do jednoho vnějšího čmelínu vletěl zemní a za ním za 10 minut druhý.Zpozorněla jsem co se děje,za chvilku úprkem vyletěla jedna matka,po 5 minutách vylezla druhá a třikrát zakroužila.Protože mi byl zvuk té co odletěla jako druhá povědomý,podívala jsem se do čmelínu,kde se zemní ozývala stejně a byla i tak mohutná.Ve čmelínu samozřejmě nebyla ,tak mi došlo,že ta druhá musela být ona a buď se vrátila až dnes po tom lijáku nebo vyletěla poprvé od včerejšího rána kdy jsem ji naposledy viděla a dobře si nepamatovala svůj čmelín.No ale když udělala ty tři otočky,myslela jsem si,že si hnízdo přivlastnila a po nasbírání pylu či nektaru se vrátí,já ji odchytím a vrátím do správného čmelínu. ;)
Bohužel se po době kdy jí běžně trvalo nasbírat pyl nevracela a nevrátila se ani vyhnaná domácí.Tak jsem byla zoufala,že přišla nazmar dva hnízda. :cry:
A nevrátila se ani do večera.Ještě že se alespoň asi po dvou a půl hodinách vrátila ta domácí.
Ta co se nevrátila by už za týden měla dělničky. :cry: :cry: To jsou ty strasti,které mohou při chovu čmeláků nastat a já se s tím moc neumím vyrovnávat.I kdyby se zázrakem zítra vrátila,plod už bude nejspíš vychladlý,ale stejně silně pochybuji,že by se ještě mohla vrátit. :roll:
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Niky1 to jsou teda věci. Tak snad to dobře dopadne. Držím palce!
mitlituk

Ahoj všem. Jsem tu na fóru nový, ale sleduji ho už delší dobu. Čmeláky už jsem párkrát choval, pak na to nebylo mnoho let čas, až vloni jsem se na to opět vrhnul. Letos jsem čmelín jen oprášil, vyměnil výplň a asi na 10tý pokus usadil samičku čmeláka hájového (vypadal stejně jako zemní, ale o dost menší). Dnes jsem však bohužel zažil obrovské zklamání. Samička se zabydlela 17. dubna, přečkala noční mrazy 25.-27. dubna, hned po oteplení létala na pastvu jako divá. Podotýkám, že ve čmelíně bylo krmítko s 10 ml cukerného roztoku, který byl již 30.dubna všechen spotřebován. Na tento týden jsem očekával vylétnutí prvních dělnic, čmelín byl ale již od středy tichý. Ještě v úterý večer se samička v úle po zaklepéní ozývala, i když podezřele slabým a vyšším tónem. Dnes jsem tedy čmelín otevřel, vyjmul výplň a hned mě zaujala loužička medu na dně úlku. Rozebral jsem tedy výplň a v ní našel komůrku s plodem, na kterém byla mrtvá samička :(. V plodu se krom velkého množství vajíček, asi 6ti larev tekuté konzistence - nechápu, nacházely asi 4 kokony, ve kterých byly bílé nedovivinuté dělnice, odhaduji tedy, že kokony byly týden až 10 dní mrtvé, tekuté larvy mi ale nedávají smysl - že by byla část larev poškozena již těmi mrazy? Zaujalo mě velké množství citronově žlutého pylu po celém úlku - že by pyl z řepky? Také celý plod, včetně medového džbánečku byl spíše slepený z pylu, než z vosku. Jelikož z kokonů nebyl seškrábán vosk, hádám, že samička již neměla po zapředení kokonů dostatek sil. Mám ještě jeden čmelín, ale ten jsem dostavěl až před dvěma týdny a již se mi ho nepodařilo osadit. Nyní, krom velkého zklamání, si neustále lámu hlavu, co se mohlo stát, že samička náhle ztratila síly a zahynula. Poté, co jsem si tady na fóru několikrát přečetl, jak umírají celá hnízda po postřiku řepky, podezřívám také řepku, která je asi 1km od zahrady. Dále jsem si nemohl nevšimnout drastického úbytku hledajících samiček po těch dubnových nočních mrazech - zřejmě jich tu většina zmrzla. Letos budu tedy bohužel bez čmeláků :(. Kdy už konečně někdo začne něco dělat s byznysem okolo pěstování řepky na biopaliva a s nekotrolovanými postřiky, které si zemědělci provádějí naprosto jak se jim zlíbí.
Odpovědět