Ahoj,
já mám ještě jeden poslední čmelín s bombus terrestris, celkem jsem měl tři. Ještě zatím létá sama bez dělniček. Ta úmrtí jsou zvláštní, jako by usnula na plodu při zahřívání a už se neprobudila. Jestli jde o otravu, netuším. Podle mě to bude spíš něco jiného a celkem by mě to zajímalo. Možná pan Čížek bude vědět více. S otravou jsem se setkával dva roky zpětně. Tenkrát jsem to konzultoval s panem Stuchlem po emailu a ten se také přikláněl k otravě. Takto to vypadalo:
https://www.youtube.com/watch?v=5K5Bv2HUO34
Jinak ta úmrtí na plodu jakoby v usnutí by mě celkem zajímala. Mám takový pocit, že jde v tomto případě převážně o druhy bombus terrestris.
Máte, ještě někdo nějaké zkušenosti s tímto problémem
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak skalní žijou, ale něco se muselo stát. Lítá jich minimum a dokonce jsem viděl jednou přiletět matku... Tak snad se to srovná.
Dnes se u nás objevilo zase dost hledajících zemních. I když to zřejmě budou věčné "bludičky", tak jsem nelenil, vydezinfikoval úl po uhynulé zemní a hned ho třem novým královnám nabídl. Moc nadějí si nedělám, ale zázraky se občas dějí.
Dnes se u nás objevilo zase dost hledajících zemních. I když to zřejmě budou věčné "bludičky", tak jsem nelenil, vydezinfikoval úl po uhynulé zemní a hned ho třem novým královnám nabídl. Moc nadějí si nedělám, ale zázraky se občas dějí.
Tomáši,měla naplněný nebo prázdný džbáneček?
Ta na tom videu chudák vypadá jakoby spadla do oleje.
Honzo,to jsem ráda,že skalní žijí.Mě také včera létala matka druhého lučního později ubytovaného,a to dělnice už 10 dnů létají.Dělnice asi nestačily donášet dost pylu a možná se i nějaké poztrácely.U toho prvního se mi to nestalo.Bohužel to není moc dobré když matka musí znovu na pastvu,nejspíš jsou dělnice slabší nebo je jich málo,nevím. I v minulých rocích jsem to občas pozorovala,ale právě jen tam kde dělnice velmi málo létaly oproti normálu a celkově bylo hnízdo slabší.
A dívala jsem se ,podle toho odkazu co jsem dala,jsou zakrslé dělnice když se nevyvíjejí při dostatečné teplotě.
A ta narušitelka co vyhnala tu zemní se předevčírem přišla podívat do čmelínu,ale za chvilku odletěla a nevrátila se.Včera se však vrátila znovu,zůstala docela dlouho,ještě jsem ji pak jednou viděla přiletět a dnes také dvakrát.Tak nevím jestli z toho něco bude.
Ta na tom videu chudák vypadá jakoby spadla do oleje.
Honzo,to jsem ráda,že skalní žijí.Mě také včera létala matka druhého lučního později ubytovaného,a to dělnice už 10 dnů létají.Dělnice asi nestačily donášet dost pylu a možná se i nějaké poztrácely.U toho prvního se mi to nestalo.Bohužel to není moc dobré když matka musí znovu na pastvu,nejspíš jsou dělnice slabší nebo je jich málo,nevím. I v minulých rocích jsem to občas pozorovala,ale právě jen tam kde dělnice velmi málo létaly oproti normálu a celkově bylo hnízdo slabší.
A dívala jsem se ,podle toho odkazu co jsem dala,jsou zakrslé dělnice když se nevyvíjejí při dostatečné teplotě.
A ta narušitelka co vyhnala tu zemní se předevčírem přišla podívat do čmelínu,ale za chvilku odletěla a nevrátila se.Včera se však vrátila znovu,zůstala docela dlouho,ještě jsem ji pak jednou viděla přiletět a dnes také dvakrát.Tak nevím jestli z toho něco bude.
Je to normální takové ztráty? Moje zemní prvnička asi nelítá.Neviděla jsem ji týden... Vůbec mám pocit, že nelítá skoro nic kromě vos.Občas včela, čmelák vyjímečně.Přitom bylo dneska celkem hezky a oteplilo se. No,dělničky jsou menší že? třeba je jen není slyšet a vidět tak dobře jako královny na jaře.Ale mám pocit že i se včelama je to bída.Navíc na liberecku se objevil včelí mor.Je mi těch včelařů líto.Musí to být strašný.
Já jsem měl také dva zemní. V jednom hnízdu už létali i dělnice a najednou dva týdny také nic. Také to byli zemní.
Tak u nás u polní zbyly jen dvě dělničky, úplně zesláblé a matka nikde. Čmeláci tu taky skoro nelétají, viděla jsem asi dva a pak jednoho zemního, který se potácel a nakonec umřel Už chápu jak moc je to depresivní chovat čmeláky.
Když příjdou takové okamžiky tak je to opravdu depresivní.Ale ne vždy to musí končit tak špatně.
Asi bude třeba zajistit výborné podmínky ubytování:silnostěnné čmelíny,dostatečnou a hřejivou výplň,a jiné důležité věci.Samozřejmě se tím nevyhneme takovýmto momentům,ale můžeme je tímto alespoň omezit.
Asi bude třeba zajistit výborné podmínky ubytování:silnostěnné čmelíny,dostatečnou a hřejivou výplň,a jiné důležité věci.Samozřejmě se tím nevyhneme takovýmto momentům,ale můžeme je tímto alespoň omezit.
Podle mě se spíš jedná o problém mimo čmelín. Ty izolační podmínky např. u čmelínu ze zelené domácnosti mi připadají celkem dobré. Problém je spíš podle mě mimo hnízdo: nedostatek potravy, intoxikace, parazité, nepřátelé. Záhadou mi je ale stále to úmrtí ve spánku. Džbáneček naplněn do 1/3 a matka zahyne na plodu ve spánku.
Tomáši,já to myslela jako základ,zvláště kdo nemá(já také ještě nemám všechny silnostěnné).
Vnější vlivy jen těžko ovlivníme.Já se snažím alespoň na zahradu vysazovat tak,aby postupně něco kvetlo.Kdysi byly zahrady plné květů a a kvetoucích stromů,teď to v mnohých zahradách vypadá jen zeleně-tráva nekvetoucí keře.Jetel jsem v okolí nikde neviděla ani nepamatuji.
Vy co nemáte zahradu to máte ještě horší.
Pokud neměla prázdný džbáneček,tak možná nemoc,otrava nebo kdoví čím to je. Nepodařilo se mi nikde najít informace.
Vnější vlivy jen těžko ovlivníme.Já se snažím alespoň na zahradu vysazovat tak,aby postupně něco kvetlo.Kdysi byly zahrady plné květů a a kvetoucích stromů,teď to v mnohých zahradách vypadá jen zeleně-tráva nekvetoucí keře.Jetel jsem v okolí nikde neviděla ani nepamatuji.
Vy co nemáte zahradu to máte ještě horší.
Pokud neměla prázdný džbáneček,tak možná nemoc,otrava nebo kdoví čím to je. Nepodařilo se mi nikde najít informace.